Debian CD:llä

Varoitus! Tämä suomennos on liian vanha, katso mieluummin alkuperäistä sivua.

Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin

Mikä CD-vedos oikeastaan on?

CD-vedos on normaalina tietokoneen tiedostona oleva tarkka esitys CD-levyllä olevasta tiedosta, ja se voidaan esim. siirtää Internetin kautta. CD-levyn poltto-ohjelmat voivat käyttää näitä vedoksia oikeiden CD-levyjen valmistukseen.

Oikein poltetulta CD:ltä ei pidä löytyä .iso-tiedostoa tutkiskellessasi sitä! Sen sijaan, sieltä pitäisi löytyä joukko tiedostoja ja hakemistoja - Debian-CD:n tapauksessa muun muassa dists-hakemisto ja README.html-tiedosto.

.iso-formaatti on karkeasti verrattavissa .zip-tiedostoon: Se sisältää tiedostoja ja hakemistoja, ja ainoastaan ne näkyvät lopullisella CD:llä. Joillain arkistointiohjelmilla on mahdollista purkaa .iso-tiedostoja. Älä käytä tätä ominaisuutta luodaksesi CD:n puretuista tiedostoista! Tuloksena oleva CD ei boottaa koska .iso-formaatti sisältää CD-käynnistykseen liittyvää erikoistietoa, mikä katoaa mikäli tiedosto puretaan. Katso alempaa kuinka CD-vedos poltetaan oikein Linuxilla, Windowsilla tai MacOS:llä.

En löytänyt kysymykseeni vastausta tästä VUKK:sta!

Jos et löydä kysymykseesi vastausta täältä, voit pyytää apua joltakin Debianin postilistoista. Erittäin suositeltavaa on kuitenkin ensin etsiä vastausta postilista-arkistoista ennen kuin lähetät postia listoille. Voit liittyä ja poistua listoilta. Voit lähettää listoille postia vaikka et olisikaan liittynyt niille - mikäli näin on muista pyytää vastauksesta kopio (CC:) itsellesi.

CD-asennusongelmiin liittyvät postilistat:

Miksi minun pitäisi käyttää tätä jigdo-ohjelmaa? Imuroin mieluummin HTTP:n tai FTP:n kautta!

Nykyään on olemassa lähes 300 Debian-peiliä (jotka sisältävät täydellisen Debian-jakelun .deb-tiedostoina), mutta huomattavasti vähemmän koneita jotka tarjoavat Debian-CD-vedoksia. Sen vuoksi CD-vedospalvelimet ovat jatkuvasti ylikuormitettuja.

Tämän lisäksi kukaan ei ole erityisen innostunut uusien CD-palvelimien perustamisesta ja valtavasta kaistanleveyden tuhlailusta (toiset aloittavat uudestaan epäonnistuneen imuroinnin vaikka sitä voisi jatkaa pisteestä johon se jäi yhteyden katkettua), ja koska tavallinen peilipalvelin on houkuttelevampi (se mahdollistaa jatkuvan Debianin päivityksen, tai testattava/epävakaa-jakelun käytön vakaan sijasta).

jigdo yrittää ottaa kaiken hyödyn irti tästä tilanteesta hakemalla CD-vedoksiin tarvittavan tiedon joltakin 300:sta peilistä. Näillä peileillä on kuitenkin vain yksittäisiä .deb-tiedostoja, ei CD-vedosta, joten tarvitaan hiukan ylimääräistä tiedon käsittelyä jotta monesta pienestä .deb-tiedostosta saadaan tehtyä yksi suuri CD-vedos.

Älä arastele jigdon kokeilua! CD-vedoksen monimutkainen valmistusvaihe on kokonaan piilotettu - sen sijaan hyödyt tosiasiasta että jokin 300:sta Debian-peilistä on varmuudella lähempänä ja nopeampi kuin yksikään CD-palvelimista.

Mikä monista vedoksista minun pitäisi imuroida? Kaikkiko?

Ei. Ensinnäkin tarvitset tietenkin vain joko CD- tai DVD-vedokset - molemmat vedostyypit sisältävät samat paketit.

Lisäksi tarvitset vain oman tietokoneesi arkkitehtuuria vastaavat CD/DVD-vedokset. Arkkitehtuuri on tietokoneesi käyttämän laitteiston tyyppi. Yleisin on Intel/AMD -arkkitehtuuri, joten useimmat ihmiset tarvitsevat vain i386-vedokset. Jos koneessasi on AMD:n tai Intelin 64-bittinen suoritin, tarvinnet amd64-vedokset (vaikkakin i386 käy myös), ia64-vedokset eivät toimi.

Edelleen, useimmissa tapauksissa ei ole tarpeen imuroida kaikkia vedoksia arkkitehtuurillesi. Paketit on jaoteltu suosituimmuuden perusteella: Ensimmäinen CD/DVD sisältää asennusjärjestelmän ja suosituimmat paketit, toinen sisältää hiukan vähemmän suosittuja paketteja, kolmas vielä vähemmän suosittuja paketteja jne. Todennäköisesti et tarvitse kuin ensimmäisen DVD:n (tai kaksi ensimmäistä CD:tä) ellei sinulla ole erityistarpeita. (Ja jos tarvitset myöhemmin jonkin paketin jota sinulla ei ole CD/DVD:llä voit asentaa sen suoraan Internetistä.)

Lue myös seuraavat kappaleet selvittääksesi tarvitsetko/haluatko verkkoasennus-CD:n, päivitys-CD:t vai lähdekoodi-CD:t.

Mikä on netinst- tai network install- CD?

Verkkoasennus-sivua lainaten: network install- tai netinst-CD on yksi CD jonka avulla voi asentaa koko käyttöjärjestelmän. Tämä yksittäinen CD sisältää ainoastaan asennusohjelman käynnistämiseen tarvittavan vähimmäismäärän ohjelmistoa ja loput paketit haetaan Internetistä.

Haluttaessa asentaa Debian yhdelle koneelle, jossa on edullinen Internet-yhteys, verkkoasennus voi olla nopein ja helpoin ratkaisu: Lataamalla vain ne paketit, jotka valittiin asennusvaiheessa asennettaviksi, säästyy sekä aikaa että kaistaa.

Mitä ovat päivitys-CD:t/DVD:t?

Päivitys-CD/DVD:t ovat CD/DVD:itä jotka sisältävät vakaan jakelun mikroversio-nollan (esim. 5.0.0, 6.0.0) ja myöhemmän pistejulkaisun kaikki muuttuneet paketit. Esimerkiksi, jos sinulla on jo täysi sarja debian-6.0.0-CD/DVD:eitä, voit päivittää debian-update-6.0.1-CD:n avulla tämän debian-6.0.0-kokoelman debian-6.0.1-kokoelmaksi.

Tämän tyyppiset CD/DVD:t on tarkoitettu jakelijoille joilla on suuret määrät prässättyjä mikroversio-nolla-CD/DVD-levyjä (jotka ovat edullisempia kuin yksittäin poltetut CD/DVD:t). Jos tilaat CD/DVD:t joltain tällaiselta jakelijalta, on mahdollista että saat hieman vanhemman version CD/DVD:t, sekä päivitys-CD/DVD:n viimeisimpään versioon. Tämä on täysin hyväksyttävä tapa toimittaa Debian-jakelua CD/DVD:llä.

Tietenkin tämän tyyppiset CD/DVD:t voivat olla hyödyllisiä loppukäyttäjällekin; sen sijaan että tehdään jokaisesta välijulkaisusta täysi sarja CD/DVD-levyjä, imuroidaan ja poltetaan vain päivitys-CD/DVD:t omalle arkkitehtuurille.

Huomaa, että päivitys-CD/DVD:t eivät ole tarkoitettu käynnistykseen, vaan ne sisältävät vain olemassaolevan asennuksen päivitykseen tarvittavat paketit. Mikäli sinulla ei ole aiempaa asennusta, silloin sinun täytyy käyttää normaalia asennus CD/DVD:tä. Sen jälkeen kun uusi järjestelmä on käynnistetty, päivitys-CD/DVD voidaan lisätä apt-cdrom add-komennolla.

Entä jos et jostain syystä halua imuroida päivitys-CD/DVD:tä vaikka sinulla jo on kaikki aiemman version CD/DVD:t? Tässä tapauksessa kannattaa harkita jigdon update-ominaisuuden käyttöä: jigdo pystyy lukemaan vanhojen CD/DVD-levyjen sisällön, hakemaan pelkät uusien CD/DVD-levyjen muuttuneet tiedostot ja luomaan täyden sarjan uusia CD/DVD-levyjä. Kuitenkin imuroidun datan määrä on likimain sama kuin päivitys-CD/DVD:n.

Mitä ovat source-CD:t?

On olemassa kahdentyyppisiä vedoksia, binary-CD:t jotka sisältävät esikäännettyjä, valmiita-käytettäväksi-ohjelmia ja source-CD:t jotka sisältävät lähdekoodin em. ohjelmille. Valtaosa ihmisistä ei tarvitse source-CD:eitä; sinun ei tulisi imuroida niitä jollei siihen ole todellista tarvetta.

Missä on non-free-CD:n vedos?

Debian on erityisen tarkka ohjelmistolisenssien suhteen: Ainoastaan ohjelmisto joka on Debianin Vapaan Ohjelmiston Ohjeiston mukaisesti vapaata, pääsee mukaan varsinaiseen jakeluun. Kaikki muu non-free-ohjelmisto (esim. ohjelmisto jonka lähdekoodi ei ole saatavilla) ei kuulu virallisesti tuettujen joukkoon.

Virallisia CD-levyjä voi jokainen käyttää, kopioida ja myydä missäpäin maailmaa tahansa. non-free-kategoriaan kuuluvissa paketeissa on rajoituksia jotka ovat ristiriidassa tämän kanssa, joten näitä paketteja ei laiteta virallisille CD-levyille.

Toisinaan joku ystävällinen sielu tarjoutuu luomaan epävirallisia non-free-levyjä. Jos et löydä linkkejä tältä sivustolta, voit yrittää kysyä debian-cd-postilistalta.

Voinko imuroida jostain Debianin DVD-vedoksia?

Kyllä - Debian tarjoaa DVD-vedokset nykyisestä vakaasta julkaisusta. Lisäksi, tietojemme mukaan Debian on ainoa Linux-jakelu joka tarjoaa viikoittain täysikokoisen DVD-vedoksen imuroitavaksi! Kokonsa vuoksi näitä vedoksia levitetään jigdon kautta.

Mitä eroa on virallisilla ja epävirallisilla vedoksilla?

Virallisia vedoksia koostaa Debianin CD-ryhmän jäsen, ja niitä on testattu jonkin verran toimivuuden varmistamiseksi. Julkaisun jälkeen vedokset eivät muutu - jos ilmenee että ne ovat rikki, uusi, eri versionumerolla oleva sarja julkaistaan.

Epävirallisia vedoksia voi tehdä kuka tahansa - CD-ryhmän jäsenet, muut Debian-kehittäjät tai jopa edistyneemmät Debian-käyttäjät. Yleensä ne ovat paremmin ajan tasalla, mutta vähemmän testattuja. Jotkut vedokset sisältävät uusia ominaisuuksia (esim. asennustuen uudelle laitteistolle) tai sisältävät Debian-arkistoon kuulumattomia lisäohjelmistoja.

Onko Debian live CD:tä saatavilla?

Kyllä, niin kutsuttu live CD, tai tarkemmin live-järjestelmä, on täydellinen esiasennettu järjestelmä, joka on valmisteltu CD-, DVD-levylle, USB-muistille tai muulle medialle. Sinun ei tarvitse asentaa kiintolevyllesi mitään, vaan sen sijaan käynnistät koneesi CD-levyltä tai muulta medialta, ja voit aloittaa työskentelyn välittömästi. Kaikki ohjelmat toimivat suoraan medialta.

Debian Live -projekti tuottaa live-vedostiedostoja useille eri järjestelmätyypeille ja medioille.

CD/DVD ei käynnistä konetta! / Miltä CD:ltä minun pitäisi käynnistää?

Ainoastaan CD/DVD-sarjan ensimmäinen levy lataa käyttöjärjestelmän.

Jos käynnistys ei onnistu Debian-CD:ltä, varmista ensin että CD-R(W)-media on tehty oikein - katso yllä olevaa selvennystä. Tarkista myös että BIOS-asetukset mahdollistavat käynnistyksen CD/DVD-asemalta.

Mikäli järjestelmäsi ei tue CD-käynnistystä, on myös mahdollista käynnistää kone USB-tikulta tai verkosta.

Missä ovat M68K:n, Hurdin tai muiden arkkitehtuurien vedokset?

Riippuen tietyn arkkitehtuurin tuen vaiheesta, CD/DVD-vedokset löytyvät eri paikoista:

Onko epävakaan jakelun vedoksia saatavilla jossain?

Epävakaalle jakelulle ei ole täydellisiä CD- tai DVD-vedoksia. Koska epävakaan jakelun pakettien vaihtuvuus on nopeaa, on tarkoituksenmukaisempaa että käyttäjät lataavat ja asentavat epävakaan tavalliselta Debianin FTP-peilipalvelimelta.

Jos tiedostat epävakaan jakelun käytön riskit, mutta haluat silti asentaa sen, käytettävissä on kaksi vaihtoehtoa:

Mikä CD/DVD-vedos sisältää paketin XYZ?

Selvittääksesi mikä vedos sisältää tietyn tiedoston, käytä cd-vedoksien hakuominaisuutta. Se tietää lähes kaikki Debianin CD:t ja DVD:t, joita Debian-projekti on tuottanut sitten Woodyn julkaisun, kattaen kaikki viralliset julkaisut (sekä vanhemmat arkistoidut julkaisut että nykyisen vakaan julkaisun) sekä ajantasaiset kokoelmat päivittäisistä ja viikottaisista testauskäännöksistä.

Voinko saada luettelon vedokseen sisältyvistä paketeista?

Kyllä. Katso sivulta cdimage.debian.org vastaava .list.gz-tiedosto - se luettelee kaikki paketit ja lähdekooditiedostot, jotka sisältyvät vedokseen. Debian Live -vedoksille löydät saman hakemiston kuin vedostiedostot lisättynä .packages-päätteellä. Lataa nämä ja etsi niistä haluttua paketin nimeä.

Virallisten CD-levyjen ohjelmisto on vanhentunutta - miksi ette julkaise uutta versiota?

Teemme virallisia julkaisuja vakaasta jakelusta silloin kun se mielestämme ansaitsee kyseisen nimityksen. Valitettavasti tämä tarkoittaa sitä että vakaita julkaisuja tapahtuu noin 18 kk:n välein...

Jos tarvitset jostain Debianin ohjelmistosta tuoreemman version, voit asentaa vakaan ja sen jälkeen päivittää (verkon kautta) haluamasi osat testattava-jakelun vastaavilla osilla - eri julkaisuista peräisin olevia ohjelmistoja voi asentaa samalle koneelle.

Vaihtoehtoisesti voit kokeilla viikoittain automaattisesti luotavia testattavan CD-vedoksia. Huolehdithan tällaisessa tapauksessa siitä, että tietokoneellesi tulee testattavan tietoturvapäivitykset erityisesti jos testattava on palvelimessa. Lisätietoa testattavan tietoturvatuesta on tietoturva-VUKK:ssa.

Mistä tiedän että olen imuroimassa uusimpia CD-vedoksia?

Huomautus Debian on CD -sivun alareunassa kertoo aina uusimman julkaisun versionumeron.

Peilipalvelimista, jotka tarjoavat suoran HTTP/FTP-linkin, useimmat käyttävät vakiokaavaa /<versio>/<arkkitehtuuri>/<vedoksen nimi>.iso, esimerkiksi /3.0_r1/i386/binary-i386-1.iso tai /3.0_r1/source/source-1.iso.

Kuinka voin tarkistaa että imuroimani CD-vedokset ovat oikeita?

Yksityiskohtaiset ohjeet on saatavilla aitouden varmistamissivulta.

md5sum-ohjelman Windows-versio on saatavilla Cygwin-ohjelmiston mukana (asenna coreutils-paketti). MinGW:lle saattaa löytyä myös valmiiksi käännetyt binäärit.

Unix/Linux-järjestelmää käyttäville useiden CD-vedoksien tai valmistettujen CD-levyjen tarkistamisessa checkiso-skripti voi olla suureksi avuksi.

Miksi lataamani DVD-vedos on alle 1 Gt:n kokoinen vaikka sen pitäisi olla kooltaan yli 4 Gt?

Todennäköisimmin vedosten lataamiseen käytetty ohjelma ei tue suuria tiedostoja, eli se ei selviä ongelmitta yli 4:n Gt:n kokoisten tiedostojen lataamisesta. Tämän ongelman tavallisin oire on että kun tiedosto ladataan, ohjelman ilmoittama tiedostokoko (ja sen lataama tietomäärä) on tasan 4 Gigatavua liian vähän. Esimerkiksi jos DVD-vedoksen koko on 4.4 Gt, ohjelma ilmoittaa sen kooksi 0.4 Gt.

Jotkut wgetin versiot kärsivät myös tästä ongelmasta - päivitä wget sellaiseen versioon jossa tätä rajoitusta ei ole tai käytä imurointiin curlia (komentoriviltä): curl -C - [URL]

Kuinka valmistan CD-R-levyjä Linuxissa/Unixissa?

Käyttämällä cdrecord-ohjelmaa komentoriviltä, vaikkapa näin (root-tunnuksella):
nice --18 cdrecord -eject -v speed=2 dev=0,6,0 -data -pad binary-i386-1.iso

Debian siirtyi käyttämään etchissä johdettua versiota cdrecordista. Kokeile wodimia Debian-pohjaisissa järjestelmissä cdrecordin sijaan.

Linuxille on olemassa myös X-ohjelmat Brasero, K3B, ja X-CD-Roast, muutamia mainitaksemme. Jokainen edellä mainituista on graafinen käyttöliittymä cdrecord-ohjelmalle.

Brasero
Valitse painike Kirjoita levykuva/Burn Image. Sitten napsauta painiketta Valitse levykuva napsauttamalla tästä/Click here to select a disc image, selaa ja valitse imuroitu ISO-tiedosto, tarkista että asetukset painikkeen Ominaisuudet/Properties takana ovat oikeat ja valitse Luo levykuva/Create Image.
K3b
Valitse valikon kohta Tools - CD - Burn CD Image. Syötä avautuvaan dialogiin vedoksen hakemistopolku Image to Burn -kenttään, tarkista että muut asetukset ovat oikein ja napsauta sen jälkeen Start.
X-CD-Roast
Kun ohjelma on käynnistynyt, napsauta Setup ja valitse HD settings-kohta. Kopioi Debian CD:n vedos johonkin taulukossa näkyvistä hakemistoista. (Jos taulukko on tyhjä, kirjoita haluamasi tilapäissäilytykseen käytettävän hakemiston polku, ja napsauta Add.) Paina OK poistuaksesi asetuksista. Valitse seuraavaksi Create CD ja sen jälkeen Write Tracks. Valitse Layout tracks, valitse rivi jolla näkyy vedoksen nimi ja napsauta Add, sen jälkeen Accept track layout. Lopuksi napsauta Write tracks.

Kuinka valmistan CD-R-levyn Windowsissa?

Tämä saattaa tuottaa ongelmia, koska monet Windows-ohjelmat käyttävät omia tiedostomuotojaan CD-vedoksille. Jotta voit käyttää .iso-vedoksia, joudut todennäköisesti käyttämään jotakin special-valikkoa. Etsi sellaisia vaihtoehtoja kuten esim., ISO9660 file, Raw ISO image tai 2048 bytes/sector. (Huom.: muut bytes/sector-arvot tuottavat lasinalusia!) Toisissa ohjelmissa ei ole näitä vaihtoehtoja; käytä jotain muuta poltto-ohjelmaa niiden sijaan (kysy tuttaviltasi). Tietoa CD-levyn valmistamisesta eräillä ohjelmilla:

ImgBurn (Freeware)
Vedosten kirjoittamisesta CD:lle/DVD:lle on kuvakaappauksia
CDBurnerXP Pro (Freeware)
.iso-vedoksen kirjoitusprosessi kuvataan ohjelman käyttöohjeessa.
Adaptec/Roxio Easy-CD Creator
Mene File-valikkoon, valitse Create CD from image.... Tämän jälkeen valitse tiedostotyypiksi .iso, ja oikea vedos. Tämä avaa CD:n valmistuksen asetusikkunan, tarkista siitä että kaikki CD-R-tiedot ovat oikein. Create options kohdassa, valitse Create CD; kohdassa Write method, valitse Track at once ja Close CD.
Nero Ahead Software
Ota Wizard pois käytöstä, sen jälkeen valitse Burn Image File- tai Recorder-valikosta. Valitse tarvittaessa All Files tiedostonvalinta-ikkunassa. Valitse .iso-tiedosto, napsauta OK this is a foreign file-ilmoituksen kohdalla, jos sellainen näytetään. Avautuvassa valintalaatikossa oletusarvojen pitäisi olla oikein: Data Mode 1, Block Size 2048, Raw Data, Scrambled, and Swapped ei valittuna, ja Image Header sekä Image Trailer arvoissa 0. Napsauta OK. Write CD- tai Burn-kohdassa, käytä oletusarvoja, esim. Write ja Determine maximum speed, ja valitse Finalize CD-vaihtoehto.
CD Extreme Sony
Valitse New Job... File-valikosta. Tämän jälkeen valitse Global-Image tai Other Image. Tämä avaa CD:n valmistuksen asetusikkunan, jossa kirjoitat .iso-tiedoston hakemistopolun tai napsauta browse... käyttämällä other-tiedostotyyppiä. Valitse Edit-valikosta Recoding Options, seuraavassa Disk Image Options kohdassa, valitse:
   Recording Type: Disk at Once (DAO) Closed
   Mode and Blocking: CD Mode1 (Blocking 2048)-DVD
Älä poista valintaa Post-gap....
Microsoft Resource Kit Tools
Microsoftilta on saatavilla veloituksetta Resource Kit Tools -paketti joka sisältää komentoriviltä käytettäviä ohjelmia, ja ne toimivat Windows 2003:ssa ja XP:ssä. CD- ja DVD-vedosten polttoon löytyy kaksi ohjelmaa, Cdburn.exe ja Dvdburn.exe. Ohjeita ohjelmien käyttöön löytyy mukana tulevasta ohjetiedostosta - suoritettava komento on jokseenkin tämän kaltainen: cdburn drive: iso-file.iso /speed max
cdrecord
Tämä ohjelma on saatavilla myös Windows 9x/NT-järjestelmiin. Lue README-tiedostosta yksityiskohtaisempia tietoja.

Jos sinulla on muista ohjelmista tuoreempaa tietoa tai joitain yksityiskohtaisia tietoja, ilmoita meillekin.

Kuinka valmistan CD-R-levyn Mac OS:llä?

Mac OS:n Toast-ohjelman on ilmoitettu toimivan hienosti .iso-tiedostojen kanssa. Voit pelata varman päälle antamalla sille creator-koodin CDr3 (tai mahdollisesti CDr4) ja type-koodin iImg käyttämällä esim. FileTyperia. Tällöin tiedoston kaksoisnapsautus käynnistää Toasterin suoraan, jolloin ei tarvitse käyttää vedä-ja-pudota toimintoa tai kulkea File-Open-valikon kautta.

Toinen vaihtoehto on Disk Copy (Mac OS X 10.1 ja uudemmat): Käynnistettyäsi Disk Copy-sovelluksen (/Applications/Utilities-kansiosta), valitse Image-valikosta Burn Image... ja valitse poltettava CD-vedos. Tarkista että asetukset ovat oikein, sen jälkeen napsauta Burn.

Vaihtoehtoisesti, cdrecord-ohjelma on saatavilla myös Mac OS X:lle.

Millainen etiketti CD:lle pitää tehdä?

CD:n etiketille ei ole mitään määrättyä muotoa. Suosittelemme kuitenkin seuraavan kaavion käyttöä samamerkityksisyyden varmistamiseksi:

Debian GNU/{Linux|Hurd|kFreeBSD} <versio>[<revisio>]
Official {<arkkitehtuuri>} {CD|DVD|BD}-<levyn numero>

Esimerkiksi:

Debian GNU/Linux 6.0.3
Official i386 CD-1

Debian GNU/Linux 6.0.3
Official amd64 DVD-2

Debian GNU/Linux 6.0.3
Official source BD-1

Debian GNU/kFreeBSD 6.0.3
Official i386 Netinst CD

Jos tilaa riittää, voit myös lisätä koodinimen ensimmäiselle riville, kuten: Debian GNU/Linux 6.0.3 Squeeze.

Huomaa että nimitystä Official saa käyttää ainoastaan CD-levyissä joiden vedoksien tarkistussummat vastaavat virallisten julkaisujen jigdo-tiedostojen tarkistussummia. CD, jonka tarkistussumma on poikkeava (esim. oma luomuksesi), täytyy merkitä selkeästi tunnuksella Unofficial, esimerkiksi:

Debian GNU/Linux 6.0.3
Unofficial Non-free

Viikottaisten virallisten pikavedosten tapauksessa, versionumerointia kuten 6.0.3 ei tulisi käyttää, jotta vältetään sekaannukset julkaistujen Debian-versioiden kanssa. Käytä vedoksien nimeämiseen sen sijaan koodinimiä kuten etch tai jakelunimeä kuten testing. Lisää myöskin Snapshot ja vedoksen päiväys:

Debian GNU/Linux etch
Official Snapshot alpha Binary-2
2005-06-17

Onko CD:lle ja kotelolle olemassa valmiita kuvia?

Debianin CD:lle ja kotelolle ei ole virallista ulkoasua, mutta useat ihmiset ovat tehneet jaettavaksi upeita kuvia. Katso lisää erilliseltä kansitaide-sivulta.

Mistä löydän aiempia CD/DVD-vedoksia?

Joitakin vanhempia vedoksia löytyy cdimage.debian.org:n archive-osastosta. Vanhempia vedoksia voi käyttää esimerkiksi jos tarvitaan tuki tietylle (ali)arkkitehtuurille, jota ei tueta uudemmissa julkaisuissa.

Huomaa, että kun asennat vanhemmalta CD/DVD:ltä, /etc/apt/sources.list-tiedosto viittaa oletuksena nykyiseen vakaaseen Debian-jakeluun. Tämä tarkoittaa sitä että verkon kautta tapahtuvat päivitykset päivittävät järjestelmän nykyiseksi vakaaksi julkaisuksi. Jotta tuolta vältytään, ja saadaan kuitenkin toistaiseksi vanhemmalle julkaisulle tehdyt tietoturvapäivitykset käyttöön, tulee em. tiedostoa muokata siten että korvataan stable oldstable:lla.

Mikä on paras tapa asentaa Debian useammalle samassa verkossa olevalle koneelle?

Jos haluat asentaa Debianin useampaan koneeseen ja pitää nämä asennukset ajan tasalla (esim. tietoturvapäivitykset), CD:ltä asentaminen ei ole paras vaihtoehto, mutta toisaalta ei myöskään Internetin kautta tapahtuva asennus, koska paketit täytyy imuroida erikseen jokaiselle koneelle. Tällaisessa tilanteessa kannattaa perustaa paikallinen välimuisti, vaihtoehtoja on kolme:

Useammalle koneelle asentaminen voi olla monimutkaista. Fully automatic installation (täysautomaattinen asennus) (FAI), joka on saatavana myös Debian-pakettina, voi helpottaa tätä tehtävää.

Ylläpidän paikallista Debian-peiliä ja haluan tehdä omat CD-levyt. Kuinka se tapahtuu?

Paikallisen Debian-peilin lisäksi, tarvitaan runsaasti levytilaa. CD:n valmistukseen tarvittavat skriptit löytyvät debian-cd-paketista. Yleensä on kuitenkin parempi käyttää viimeisintä SVN-koodia. (Edelleen, kannattaa tarkistaa pakettien riippuvuudet varmistaaksesi että sinulla on kaikki tarvittavat työvälineet.)

Hankkiaksesi viimeisimmän SVN-version, tarkista ensin että SVN on asennettu. Kirjoita tyhjässä hakemistossa seuraavat komennot:

svn co svn://svn.debian.org/svn/debian-cd/trunk

Jos kokeilet näiden skriptien käyttöä, etsi debian-cd-postilistan arkistosta ratkaisuja ongelmiin joita väistämättä tulee vastaan. :-)

Kuinka voin ryhtyä Debianin CD-peilaajaksi?

CD-peilin perustamiseen ja ylläpitoon liittyvät ohjeet löytyvät täältä.

Osa vedoksista puuttuu! Vain ensimmäiset n kappaletta vedoksia on saatavilla! Missä ovat loput?

Emme säilö ja tarjoa täyttä kokoelmaa ISO-vedoksia kaikille arkkitehtuureille vähentääksemme tilantarvetta peileillä. Sen sijaan voit käyttää jigdo-työkalua uudelleenluomaan puuttuvat ISO-vedokset.