Debian GNU/Linux 3.1 julkaistu

6. kesäkuuta 2005

Debian-projektilla on ilo julkistaa uusi Debian GNU/Linux versio 3.1, koodinimeltään "sarge", lähes kolme vuotta kestäneen kehitystyön jälkeen. Debian GNU/Linux on vapaa käyttöjärjestelmä, joka tukee yhteensä yhtätoista prosessoriarkkitehtuuria, sisältää KDE-, GNOME- ja GNUstep-työpöytäympäristöt, sisältää salausohjelmistoja, on yhteensopiva FHS-standardin version 2.3 kanssa ja tukee LSB:lle kehitettyjä ohjelmistoja.

Uuden Debian-asentimen kehittämisen myötä tässä julkaisussa on uusi, modulaarinen ja hienostunut asennusrutiini, johon on liitetty laitteistontunnistus sekä mahdollisuus ilman silmälläpitoa tapahtuvaan asennukseen. Asennus on saatavilla noin kolmellakymmenellä kielellä ja siihen sisältyy X-palvelimen räätälöinti monille grafiikkakorteille.

Tehtävienvalintajärjestelmää on uudistettu ja siitä on tullut joustavampi. Debconf-työkalu on integroitu useimpiin paketteihin, jotka vaativat asetuksien muokkausta asennettaessa. Tämä tekee asennusprosessista on helpomman ja käyttäjäystävällisemmän. Debian GNU/Linuxin voi asentaa useilta erilaisilta asennusmedioilta kuten DVD:ltä, CD:ltä, USB-muistitikulta, muutamilta levykkeiltä taikka verkosta. Sen voi noutaa nyt, ja se on pian saatavilla DVD- ja CD-ROM-levyillä useilta toimittajilta.

Debian GNU/Linuxia voi ajaa tietokoneissa lähtien kämmentietokoneista aina suurkoneisiin asti sekä lähes missä vain siltä väliltä. Tuettuna on yhteensä yksitoista laitearkkitehtuuria eli Motorola 68k (m68k), Sun SPARC (sparc), HP Alpha (alpha), Motorola/IBM PowerPC (powerpc), Intel IA-32 (i386) sekä IA-64 (ia64), HP PA-RISC (hppa), MIPS (mips, mipsel), ARM (arm) ja IBM S/390 (s390).

Julkaisu sisältää useita ajantasaisia suuria ohjelmistopaketteja kuten KDE 3.3 ja Gnome 2.8 -työpöytäympäristöt, GNUstep-työpöydän, XFree86 4.3.0, GIMP 2.2.6, Mozilla 1.7.8, Galeon 1.3.20, Mozilla Thunderbird 1.0.2, Firefox 1.0.4, PostgreSQL 7.4.7, MySQL 4.0.24 sekä 4.1.11a, GNU-kääntäjäkokoelman 3.3.5 (GCC), Linux-ytimen version 2.4.27 sekä 2.6.8, Apache 1.3.33 sekä 2.0.54, Samba 3.0.14, Python 2.3.5 sekä 2.4.1, Perl 5.8.4 ja paljon muita.

Tämä on ensimmäinen Debian-julkaisu, johon sisältyy OpenOffice.org (1.1.3). Julkaisun myötä esiteltiin pääjakeluun integroidut salausohjelmistot. OpenSSH ja GNU Privacy Guard sisältyvät oletusasennukseen, ja vahva salaus kuuluu www-selaimiin sekä -palvelimiin, tietokantoihin ja moniin muihin julkaisuun saatavilla oleviin sovelluksiin.

Debian GNU/Linux 3.1 sisältää Debian-Edu/Skolelinux-, Debian-Med- ja Debian-Accessibility-aliprojektien työpanoksen, joka lisäsi suuren määrän opetuksellisia, lääketieteellisiä sekä erityisesti toimintarajoitteisille henkilöille suunniteltuja paketteja.

Päivitykset Debian GNU/Linux 3.1-versioon aiemmasta julkaisusta Debian GNU/Linux 3.0 ("woody") hoituvat automaattisesti aptitude-paketinhallintatyökalulla sekä johonkin asti myös apt-paketinhallintatyökalulla. Kuten aina, Debian GNU/Linux -järjestelmät voi päivittää tuskattomasti paikallaan ilman pakollista alasajoa. Tarkat ohjeet Debian GNU/Linuxin asentamiseen ja päivittämiseen löytyvät julkistusmuistiosta.

Tietoja Debianista

Debian GNU/Linux on vapaa käyttöjärjestelmä, jota kehittää yli tuhat vapaaehtoista ympäri maailman tehden yhteistyötä Internetin ylitse. Debianin omistautuminen vapaaohjelmistoihin, sen ei-kaupallinen luonne sekä avoin kehitysmalli tekevät siitä ainutlaatuisen GNU/Linux-jakeluiden joukossa.

Debian-projektin avainvahvuudet ovat sen vapaaehtoispohjaisuus, omistautuminen Debianin yhteisösopimukseen sekä sitoutuminen parhaan mahdollisen käyttöjärjestelmän tarjoamiseen. Debian 3.1 on yksi tärkeä askel tällä polulla.

Yhteystiedot

Tarkempia tietoja löydät Debianin www-sivustolta osoitteesta https://www.debian.org/ tai lähettämällä sähköpostia (englanniksi) osoitteeseen <press@debian.org>.