Skolelinux på skoler i Rheinland-Pfalz, Tyskland

15. marts 2009

Debian-projektet er stolt over at kunne offentliggøre, at Skolelinux, en distribution fra det officielle underprojekt Debian-Edu, vil blive taget i brug i den tyske delstat Rheinland-Pfalz, som grundlag for skoler i delstaten. Rheinland-Pfalz er en af de seksten delstater i Forbundsrepublikken Tyskland, har fire millioner indbyggere og cirka 1.700 skoler (heraf cirka 900 grundskoler).

Skolelinux- og Debian-fællesskaberne bifalder delstatens Rheinland-Pfalz' beslutning. Efter Hamburg, er det den anden tyske delstat, der har valgt Skolelinux som system til sine skoler. Kurt Gramlich, talsmand for det tysksprogede Skolelinux-porjekt, siger: Lærernes ønsker og forslag bliver medtaget i videreudviklingen. Vi vil gennem Debian-fællesskabet integrere eksisterende Linux-løsninger til skoler, i vores internationale projekt. Skolelinux vil blive beriget gennem de undervisningskoncepter, som blev udviklet på de elleve pilotprojektskoler.

Burkhard Schaefer, chef i Ministeriet for Uddannelse, Videnskab, Ungdom og Kultur, siger at den tilpassede Skolelinux til Rheinland-Pfalz blev afprøvet i den første fase hos elleve pilotprojektskoler inden for rammerne af et tipunktsprogram Mediekompetencer gør skole, der udføres i samarbejde mellem Ministeriet for Uddannelse, Videnskab, Ungdom og Kultur og it- og multimediecenteret under Indenrigs- og Sportsministeriet. Det giver skolerne mulighed for at anvende open source-softwarekoncepter i undervisningen og i udviklingen af mediekompetencer. Samtidig får skolerne fordelene ved de netværk, som fri software er omgivet af, og de opbygger selv egne netværk. Burkhard Schaefer: Valget faldt på Skolelinux, fordi der med denne pædagogiske netværksløsning, gennem Debian-fællesskabet sikres en omfattende varighed hvad angår udviklingen af softwarekoncepter, der igen danner grundlag for en varig udvikling af moderne og tidssvarende undervisningskoncepter. Gennem eksterne virksomheders overtagelse af supporten, kan lærerne på de medvirkende skoler koncentrere sig om deres kerneopgaver og behøver ikke kæmpe med teknikken.

Projektledelsen hos Fachhochschule Kaiserslautern har Prof. Dr. Reuter og Dipl.-Ing. Klaus Knopper overtaget. Begge er docenter inden for fagområdet virksomhedsvidenskab ved FH Kaiserslautern. De har til opgave at tilpasse Skolelinux til Rheinland-Pfalz og at give resultaterne tilbage til det internationale projekt.

Den nydannede forening Verein zur Förderung Freier Software an Schulen in Rheinland-Pfalz (Foreningen til fremme af fri software pÃ¥ skoler i Rheinland-Pfalz) under ledelse af Thomas Rohde, har påtaget sig opgaven med at modtage ønsker og forslag fra lærere og skoleledere og give dem videre til projektledelsen. Skolernes mulighed for at foretage undervisning med udgangspunkt i fri software, er på høje tid i Rheinland-Pfalz, ifølge Rohde. Her kan alle deltage aktivt i informationsteknologiens fremtid og desuden have fornøjelse derved. Elever kan som en selvfølge tage softwaren, som anvendes i skolen, med hjem og benytte den privat.

Delstaten Rheinland-Pfalz har nu offentliggjort en ny del af programmet Mediekompetencer gør skole. Skolerne skal ansøge inden den 3. april, for at kunne få denne softwareplatform, inklusive den tilhørende hardware. Oplysninger derom (på tysk) finder man på Delstaten Rheinland-Pfalz' uddannelsesserver.

Om Skolelinux / DebianEdu

Skolelinux betyder fri software fra server til skrivebordsmiljø, i skolen og derhjemme. Projektets mål er at opfylde skoler og andre læreanstalters behov. Projektet blev startet i Norge i 2001 og baserer sig på Linux-distributionen Debian. Skolelinux er en Custom Debian Distribution, som udvikles af projektet Debian-Edu.

Om Debian

Debian-projektet er en organisation af udviklere af fri software, som frivilligt bidrager med tid og kræfter, og samarbejder via internettet. Deres opgaver består blandt andre i at vedligeholde og opdatere Debian GNU/Linux, der er en fri distribution af styresystemet GNU/Linux. Debians dedikation til fri software, dets non-profit-natur og dets åbne udviklingsmodel, gør det unikt blandt GNU/Linux-distributioner.

Kontaktoplysninger

For flere oplysninger om Skolelinux, besøg webstedet http://www.skolelinux.de/ eller skriv en mail på tysk eller engelsk til kurt@skolelinux.de.

For yderligere oplysninger, besøg Debians websider på https://www.debian.org/ eller send e-mail på engelsk til <press@debian.org>.