Første Squeeze-baserede Debian Edu-version udgivet

11. marts 2012

Debian Edu-holdet er stolt over at kunne offentliggøre udgivelsen af Debian Edu Squeeze 6.0.4+r0!
Debian Edu (alias Skolelinux) er en Debian Pure Blend specifikt rettet mod skoler og uddannelsesinstitutioner, og straks fra installeringen indeholder den et komplet opsat skolenetværksmiljø. Den dækker installering via PXE, boot via PXE til diskløse maskiner, samt opsætning af en skoleserver, til stationære arbejdsmaskiner og til arbejdsmaskiner, der kan tages ud af skolens netværk. Flere uddannelsesmæssige applikationer så som Celestia, Dr. Geo, GCompris, GeoGebra, Kalzium, KGeography og Solfege er indeholdt i standardopsætningen af skrivebordsmiljøet.

Ud over at indeholde alt, som findes i den fjerde opdatering af Debian Squeeze (6.0.4), indeholder denne nye udgave af Debian Edu nogle interessante forbedringer, herunder erstatning af LWAT med GOsa² som administrativ brugergrænseflade til LDAP; opdateret grafik og nyt Debian Edu- / Skolelinux-logo; en ny mulighed for at vælge LXDE som skrivebordsmiljø, ud over KDE (standard) og GNOME (LXDE og GNOME er kun tilgængelige når der installeres vha. cd); hurtigere LTSP-klientboot; forbedret håndtering af udskubbare medier på tynde klienter; en ny roaming arbejdsmaskine-profil til bærbare computere; komplet Samba NT4-domæneunderstøttelse til Windows XP/Vista/7; med mere.
Debian Edu-holdet har også arbejdet intensivt på dokumentationen, med forbedringer og udvidelser af vejledningen, der nu er helt oversat til tysk, fransk og italiensk, mens der er delvise oversættelser til dansk, norsk bokmål og spansk. Installeringsproceduren er også forbedret, med integrering til den nye version af debian-installer, der gør det muligt at kopiere ISO-aftryk til USB-pinde samt ændre partitioneringen af alenestående installeringer, så de får en separet /home og ingen /usr.

Forespurgt om fordelene ved Skolelinux/Debian Edu, svarede Nigel Barker: For mig er det den integrerede opsætning. Det er ikke kun serveren, arbejdsmaskinen eller LTSP'en. Det er dem alle sammen, og det hele er opsat og klar til brug. Jeg læste et eller andet sted i den oprindelige dokumentation, at systemet var designet til at blive opsat og administreret af matematik- eller videnskabslæreren, der ikke nødvendigvis ved meget om computere, i en lille norsk skole. Det beskiver mig perfekt, hvis man erstatter Norge med Japan.

Til dem, der ønsker at prøve Debian Edu Squeeze, er den komplette hentnings- og installeringsvejledning tilgængelig, herunder detaljeret vejledning i Getting Started-kapitlet (kom i gang) i vejledningen, som forklarer de første skridt, så som opsætning af et netværk og tilføjelse af brugere.
Dem, der allerede anvender rc1-3, kan opgradere til den aktuelle version ved at benytte eksempelvis apt-get upgrade - brugere, der opgraderer fra beta3 skal sikre sig, at de beholder den eksisterende gosa.conf-fil, når dpkg spørger om, hvordan den ændrede fil skal behandles under opgraderingen.

sha1summerne hørende til de udgivne ISO-aftryk:

  f4184237f0eb2a509c6729b3f8039b71f5f4394a  debian-edu-6.0.4+r0-CD.iso
  64681588fffa7a20f5d9e67c726f010580e35b9f  debian-edu-6.0.4+r0-DVD.iso
  087d0c69da17b4a98a2966ff752fcfea8e30ec23  debian-edu-6.0.4+r0-source-DVD.iso

Har du lyst til at give din skoles computer et længere liv? Er du træt af gummiskosadministration, hvor man løber fra computer til computer for at geninstallere styresystemet? Vil du gerne administrere alle computerne i din skole i løbet af blot et par timer hver uge? Så prøv Debian Edu Squeeze!
Skolelinux anvendes af i hvert fald 200 skoler over hele verden, primært i Tyskland (i 2009 besluttede regionen Rhineland-Palatinate at anvende det på alle sine skoler) og i Norge.

Om Debian Edu

Skolelinux-projektet blev grundlagt i Norge i 2001, med det formål at fremstille en GNU/Linux-distribution til skoler og andre undervisningsinstitutioner. Efter sammenlægning med det franske Debian Edu-projekt i 2003, blev Skolelinux et Debian Pure Blend. I dag anvendes systemet i flere lande rundt omkring i verden, med de fleste installationer i Norge, Spanien, Tyskland og Frankrig.

Om Debian

Debian-projektet blev grundlagt i 1993 af Ian Murdock, som et helt frit fællesskabsprojekt. Siden den gang, er projektet vokset til at være et af de største og mest indflydelsesrige open source-projekter. Tusindvis af frivillige fra hele verden samarbejder om at fremstille og vedligeholde Debian-software. Med oversættelser til 70 sprog, og med understøttelse af et enormt antal computertyper, kalder Debian sig det universelle styresystem.

Kontaktoplysninger

Besøg Debians websider på https://www.debian.org/ for yderligere oplysninger eller send en mail på engelsk til <press@debian.org>.