Debian 8 Jessie er udgivet

25. april 2015

Efter næsten 24 måneders konstant udvikling, er Debian-projektet stolt over at kunne præsentere sin nye stabile version 8 (kodenavn Jessie), der vil være understøttet de næste fem år takket være Debian Security- og Debian Long Term Support-holdenes kombinerede arbejde.

Jessie leveres som standard med et nyt initsystem, systemd. systemd-programsamlingen indeholder meget spændende funtionalitet, så som hurtigere starttid, cgroups til services, mulighed for at isolere dele af services. Initsystemet sysvinit er stadig tilgængeligt i Jessie.

UEFI-understøttelsen (Unified Extensible Firmware Interface), der blev indført i Wheezy, er også blevet kraftigt forbedret i Jessie. Herunder omgåelser af mange kendte firmwarefejl, understøttelse af UEFI på 32 bit-systemer og understøttelse af 64 bit-kerner med 32 bit-UEFI-firmware (hvor sidstnævnte kun medtages i vores multi-arch-installeringsmedie til amd64/i386).

Siden den foregående udgave, har medlemmer af Debian-projektet også udført forbedringer af vores supportservices. En af dem er en browsebar udgave af al den kildekode, der leveres i Debian, den er i øjeblikket tilgængelig på sources.debian.net. Med flere end 20.000 kildekodepakker, kan det selvfølgelig være skræmmende, at lede efter en bestemt fil. Derfor er vi også meget glade for at kunne præsentere Debian Code Search, der er tilgængelig på codesearch.debian.net. Begge services suppleres af et helt omskrevet og mere responsivt pakkesporingssystem.

Denne udgave indeholder utallige opdaterede softwarepakker, så som:

Med det brede udvalg af pakker og den traditionelle brede understøttelse af arkitekturer, lever Debian endnu en gang op til sit mål om at være det universelle styresystem. Det er velegnet til mange forskellige anvendelsesområder: fra skrivebordssystemer til netbooks; fra udviklingsservere til klyngesystemer; samt til database-, web- og storageservere. Samtidig sørger ekstra kvalitetssikringsarbejde, så som test i form af automatiseret installering og opgradering af alle pakker i Debians arkiv, for at Jessie lever op til de høje forventninger, som brugerne har af en stabil Debian-udgave.

I alt er ti arkitekturer understøttet: 32 bit PC / Intel IA-32 (i386), 64 bit PC / Intel EM64T / x86-64 (amd64), Motorola/IBM PowerPC (powerpc til ældre hardware og ppc64el til den nye 64 bit (little-endian)), MIPS (mips (big-endian) og mipsel (little-endian)), IBM S/390 (64 bit-s390x) og ARM, armel og armhf til ældre hhv. ny 32 bit-hardware, samt arm64 til den nye 64 bit-arkitektur AArch64.

Har du lyst til en prøvetur?

Hvis du blot ønsker at prøve Debian 8 Jessie uden at være nødt til at installere den, kan du anvende et særligt image, kendt som et liveimage, der er tilgængeligt til cd'er, USB-pinde og netbootopsætninger. I første omgang er disse images kun tilgængelige til arkitekturerne amd64 og i386. Det er også muligt at anvende disse liveimages til at installere Debian. Flere oplysninger er tilgængelige på Debian Live-hjemmesiden.

Hvis du i stedet ønsker at installere Debian permanent på din computer, kan du vælge mellem en række forskellige installeringsmedier, så som Blu-ray, dvd'er, cd'er og USB-pinde, eller over netværket. Flere skrivebordsmiljøer – GNOME, KDE Plasma Desktop and Applications, Xfce og LXDE – kan installeres ved hjælp af cd-images; det ønskede image kan vælges fra startmenuerne på cd'erne/dvd'erne. Desuden er der cd'er og dvd'er tilgængelige, hvor installering af flere arkitekturer fra en enkelt skrive er understøttet. Ellers kan du altid oprette et startbart USB-installeringsmedie (se Installeringsvejledningen for flere oplysninger). Til brugere af skyen, tilbyder Debian også præopbyggede OpenStack-images, som er klar til brug.

Installeringsimages kan hentes lige nu ved hjælp af bittorrent (den anbefalede metode), jigdo eller HTTP; se Debian på cd'er for flere oplysninger. Jessie bliver også snart tilgængelig på fysiske dvd'er, cd-rom'er og Blu-ray fra talrige forhandlere.

Opgradering af Debian

Opgradering til Debian 8 fra den foregående version, Debian 7 (kodenavn Wheezy), håndteres automatisk af pakkehåndteringsværktøjet apt-get for de fleste opsætningers vedkommende. Som altid kan Debian-systemer opgraderes smertefrit, på stedet og uden tvungen nedetid, men vi anbefaler kraftigt, at man læser udgivelsesbemærkningerne samt installeringsvejledningen, for at være opmærksom på eventuelle problemer, samt for at få detaljeret vejledning i installering og opgradering. I ugerne efter udgivelsen, vil udgivelsesbemærkningerne blive løbende forbedret og oversat til flere sprog.

Om Debian

Debian er et frit styresystem, der udvikles af tusindvis af frivillige fra hele verden, som samarbejder via internettet. Debian-projektets hovedstyrker er dets fundament af frivillige, dets dedikation til Debians sociale kontrakt og fri software, samt dets engagement i at tilbyde det bedst mulige styresystem. Debian 8.0 er endnu et vigtigt skridt i den retning.

Kontaktoplysninger

For flere oplysninger, besøg Debians websider på https://www.debian.org/ eller send e-mail på engelsk til <press@debian.org>.