Huomaa: Alkuperäinen sivu on tätä suomennosta uudempi.

Debianin viikkokatsaus - 31. heinäkuuta 2001

Perustuksen viat ja jäädytys. Anthony Towns lähetti vielä yhden raportin perustuksessa olevista vioista. Siinä sanotaan, että useimmat perustuksen vioisa on korjattu. Julkaistavat arkkitehtuurit näyttävät olevan ARM, i386, m68k, PowerPC, Sparc, HPPA ja IA-64. Alphalle ei ole vielä käynnistyslevykkeitä, ja mipsiä ja mipseliä harkitaan. On myös päätettävä siitä, pitäisikö salausta käyttävät ohjelmat sisällyttää pääjakeluun. Takarajana päätöksille on elokuun neljäs. Jos kaikki sujuu paremmin kuin on suunniteltu, woody saadaan julkaistu ennen joulua.

Mips ja mipsel woodyssä? Mips-siirroksesta kuuluu kiinnostavia ja lupaavia uutisia. Henning Heinold kertoi osittain onnistuneesta käynnistyslevykokeilustaan MIPS-koneella (big endian, binääri-mips). Hän käytti asenninohjelman lataamiseen NFS-juurihakemistoa. Karsten Merker ja Martin "Joey" Schulze ovat saaneet DECstationin (little endian, mipsel-binäärit) käynnistämään Debian-asenninohjelman ramdiskille liitetyn ytimen avulla, joka ladattiin TFTP:llä. Siirroksien tekijät toivovat että nämä saavutukset riittävät woodyyn pääsemiseksi. Tässä on Karstenin raportti.

Käteviä hyötyohjelmia debian-develillä. Pieniä loistavia skriptejä tulee vastaan debian-develillä. Lukijakin on varmaan joskus su:ttanut rootiksi voidakseen ajaa X-ohjelmaa ja huomaakin saavansa vain viestin xterm Xt-virhe: Ei voida avata näyttöä: 0:0. Kaksi yleisintä kiertotietä tälle ovat xhost tai ssh -X -l root localhost. Nyt Francois Gouget on tehnyt työkalun ratkaisemaan ongelman. Sen nimi on sux (su-ja-x). Tässä on hänen julkaisunsa.

Sponsorointiongelmia. Uusien ylläpitäjien jonossa oleville on olemassa tapa saada pakettinsa Debianiin, nimittäin sponsorin hankkiminen. Sponsori tarkistaa paketin ja sitten uploadaa sen sponsoroitavan puolesta. Viime aikoina on ollut muutamia ongelmia kehittäjien kanssa, jotka eivät ole tarkistaneet paketteja riittävän hyvin. Tavalliseen tapaan tämä aiheutti pitkän keskustelun debian-develillä ja Anthony Towns ehdotti tapaa jonka avulla sponsori tulisi enemmän osallistuneeksi sponsoroimiensa pakettien kehitykseen.

Sano muikku. Tai APT. Debianissa on paras paketointijärjestelmä mutta kaikki eivät tiedä mitä ohjelmaa käyttää milloinkin. Onko se dpkg --reconfigure vai dpkg-reconfigure? (Se muuten on jälkimmäinen, kunhan sitä ei sekoita dpkg --configure:een.) Joe Wreschnig on kirjoittanut pienen käyttöliittymän aptille nimeltään FETA (Front End To Apt, eli suomennettuna Käyttöliittymä Aptiin), joka näyttää sievältä.

Vikailmoitusten laatu. Anthony Towns lähetti pienen valituksen vikailmoitusten laadusta. "Jos saamme enemmän ja enemmän käyttäjiä tai enemmän ja enemmän nyypiö-käyttäjiä ja enemmän ja enemmän käyttäjiä, jotka haluavat päätelaitteen tietokoneen sijaan, näyttää tämä minusta menevän vain pahemmaksi." Tämä on seurausta Debian GNU:n suosion kasvusta ja meidän rohkaisuistamme lähettämään vikailmoituksia kun taas työkalut kuten bug(1) ja reportbug(1) tekevät sen samalla helpommaksi vaikka vika olisikin penkin ja näppäimistön välissä. Keskustelu nopeasti ajautui teknisiin ratkaisuihin joilla selvitään suuremmasta määrästä vikailmoituksia ja niiden luokittelusta. Matt Zimmerman ehdotti mallin ottamista bugzillasta (jopa vuokaavion kera) kun taas Anthony esitteli uusia tageja.

Debian-arkiston koko. Marcelo Magallon on tarkastellut Debian-arkiston kokoa yli kuukauden ja on tiivistänyt sen graafiseen esitykseen. Kuva näyttää vakaata kasvua Debian-arkiston koossa. Uuden arkkitehtuurit kuten S/390, HP PA-RISC ja molemmat MIPSit ottavat muita nopeasti kiinni ja koko kasvaa nopeasti.

Uudet paketit tällä viikolla


Saadaksesi tämän uutiskirjeen viikottain postilaatikkoosi, liity debian-news-postilistalle.

Uutiskirjeen vanhoja numeroita on myös saatavilla.

Debianin viikkokatsausta toimittavat Joe 'Zonker' Brockmeier, Jean-Christophe Helary and Tollef Fog Heen.