Notícies setmanals de Debian - 23 de juliol de 2002

Benvinguts al vint-i-vuité número d'enguany de les DWN, el butlletí de notícies per a la comunitat de Debian. Sembla que el Programari Lliure ha estat reconegut per la Comissió Europea (CE), donat que un estudi de la CE que el programari desenvolupat per i que sigui propietat de les administracions públiques hauria de publicar-se sota una llicència lliure. En resposta a una de les notícies de la setmana passada l'Henrik Härkönen ens diu que ha preparat imatges de la espiral de Debian per al telèfon mòbil Ericsson T65. Els fans de Debian en Berlin celebraran la pròxima setmana una festa del llançament de Debian.

Llançament de Debian GNU/Linux 3.0. L'increible va ocórrer, el 19 de juliol es va llançar Woody. Woody suporta un total onze processadors de diferents arquitectures, inclou els entorns d'escriptori KDE i GNOME, conté programari criptogràfic, és compatible amb la FHS v2.2 (Jerarquia estàndard del sistema de fitxers) i suporta el programari desenvolupat per a la LSB (Base Estàndard de Linux). L'Anthony Towns ens revela que la nova distribució testing s'anomenarà sarge, que és el nom del cap esquadró dels soldats de plàstic, continuant amb la tradició d'usar noms en codi basats en la película animada Toy Story.

L'status de Debian Jr. En Ben Armstrong ens envia un informe sobre l'esforç de Debian Junior. També ha començat un esforç de col·laboració en la documentació, en el qual poden ajudar-hi els usuaris i desenvolupadors. Recentment en Ben s'ha convertit en l'enllaç entre Tux4Kids i Debian Jr. El paquet TuxPaint és el primer nou paquet apadrinat per Tux4Kids que ha estat afegit al projecte des de que es va formalitzar la relació.

Noves energies per a DeMuDi. La Debian Multimedia Distribution (Distribució Multimèdia de Debian - DeMuDi) fins fa ben poc semblava estar aturada, però sembla haver reviscut. En Marco Trevisani ens escriu que DeMuDi s'havia convertit e part d'un projecte fundat per la Comunitat Europea, anomenat A GNU/Linux Audio distribution (Una distribució GNU/Linux d'audi - AGNULA). Esperem que aquest projecte no continuï el seu camí en solitari i que uneixi esforços amb el projecte Debian per tal de que els programes no s'hagin d'empaquetar dugues vegades.

Escrivint correctament les entrades dels changelog. Cadescun dels paquets de Debian contenen un fitxer changelog que conté una llista dels canvis per a cada revisió del paquet. No hi ha una política al respecte de com escriure-hi les entrades, però és una pràctica comuna el que cada línia del changelog faci referència a la naturalesa de l'error si aquest canvi comporta al tancament d'un informe d'error. També va haver-hi una petita disputa a sobre de com s'hauria de fer.

Distribuint sols les imatges de CD dels binaris. La llista debian-legal ha rebut un informe per tal d'aclarir el tema d'avisar als distribuïdors que sols distribueixen els CD dels binaris o imatges que contenen programari llicenciat sota la Llicència de la Documentació Lliure de GNU. Bàsicament, si es distribueix un binari, el receptor ha de poder obtindre també el codi font, almenys en un medi físic mitjançant una comanda per correu.

Comentaris i inquietuds de la discussió sobre la LPPL. En Frank Mittelbach del projecte LaTeX cortesment ha resumit les inquietuds i comentaris que ha anat recollint de diversos correus que la gent ha deixat pel que consideren que és un problema amb la Llicència pública del projecte LaTeX (LPPL) o més aviat amb un problema amb la idea que hi ha al darrera d'aquesta. De moment no farà cap més comentari al respecte, però espera que les reaccions dels demés flueixin per tal d'aclarir-ho.

La patent de JPEG la farà non-free? Recentment una companyia texana ha adquirit a una altra companyia incloguen una patent que és emprada en la creació de fitxers comprimits amb JPEG. Actualment els honoraris de la llicència s'estan cobrant a partir de diverses companyies de programari i maquinari. El grup JPEG considera que té treballs anteriors i estan sol·licitant més exemples de treballs anteriors. Encara no està del tot clar si la llibreria libjpeg62 i tot el programari del qual depèn ha de moure a non-free. En Alemanya també hi ha una acalorada discussió al respecte d'aquest tema.

El futur instal·lador de Debian. Ara que finalment s'ha fet el llançament de Woody, el desenvolupament en el debian-installer s'ha de millorar. L'objectiu seria aturar l'actual sistema d'instal·lació (boot-floppies) i finalitzar el desenvolupament del nou instal·lador de debian, el qual té un disseny més clar i flexible. Es necessita treballar en el disseny per a fer una nova utilitat de particionament. Aquí està l'actual llista TODO per a la nova suite d'instal·lació.

El significat de force-reload. En Tobias Burnus es preguntava quines implicacions té l'argument force-reload d'un script init.d. La política de Debian no indica explícitament que ha de passar si un dimoni encara no s'està executant i les respostes indiquen que hi han diferents criteris. Finalment es va proposar un afegit a la política.

Canviant el PATH per defecte. En Santiago Vila ens informa de que li han demanat que la variable PATH es defineixi en /etc/profile, sols quan aquesta no estigui definida. Tot i que el canvi fou refusat donat que /bin/login ja estableix per defecte la PATH. També li han requerit que no s'exporti la variable PS1 de manera que els diferents intèrprets d'ordres del bash no es confonguin.

Muntant els dispositius diverses vegades. En Michael Meskes ha experimentat un problema amb l'acció de muntar dugues vegades els dispositius, els qual pot fer-se en el NFS. En Miquel van Smoorenburg explicà que amb els primers nuclis 2.4 es podia muntar el mateix dispositiu en el mateix punt de muntatge múltiples vegades, però que això confonia als usuaris i es va modificar en versions posteriors específicament per a previndre aquest cas.

Reescrivint el menú del sistema. En Chris Lawrence ha proposat una re-escriptura del menú del sistema després d'experimentar serosos problemes amb l'actual implementació. Molta gent ha millorat la llista d'objectius. En Sebastian Rittau va precisar que GNOME i KDE usen el mateix format per al fitxer de l'escriptori, el qual sembla ser l'adequat per als nostres objectius. També s'ha mencionat un exemple en el que implementar íntegrament un nou llenguatge de programació en comptes d'usar el ja existent pot no ser la millor solució.

Informes d'error en massa. En Gergely Nagy ens ha alertat sobre la possibilitat d'una acció d'informes d'error en massa degut a una serie de violacions de la política que ha descobert. Això inclou a paquets que no inclouen una còpia literal del seu copyright i de la llicència de distribució, els paquets que construeixen els paquets binaris independents de l'arquitectura usant l'objectiu incorrecte, els paquets que contenen informació copyright en el fitxer erroni així com els paquets que contenen fitxers falsos. Aquí hi ha una llista actualitzada.

Internacionalitzant a Debconf. En Tomohiro Kubota (久保田智広) ha anunciat els seus plans de treball en la internacionalització de debconf. Aquests inclouen una tècnica per a determinar el tipus de codificació dels missatges i plantilles, una correcta conversió, un nou mecanisme d'ajust de la línia i de les rutines d'eixida per a totes les interfícies d'usuari suportades.

Noves etiquetes per al BTS. L'Adam Heath, que és el mantenidor del Sistema de seguiment d'errors de Debian (BTS) ha anunciat dugues noves etiquetes. La primera és sarge la qual denota que l'error en particular es refereix a la nova distribució testing, la qual s'anomenarà sarge. La segona és experimental que s'aplicarà als errors relacionats amb la distribució experimental pel que no haurien de tractar-se com a errors crítics.

Nous paquets de fonts. En Colin Walters ha començat una discussió per a canviar el mode en el que Debian tracta actualment als paquets de les fonts. El sistema actual mostra algunes mancances: per exemple, no s'hi poden afegir fàcilment els fitxers binaris i alguns paquets implementen un més sofisticat però poc documentat sistema per a resoldre-ho. En Colin ha preparat codi font i exemples per a tothom que hi pugui estar interessat ho provi.

Paquets nous o dignes d'ésser esmentats. Darrerament s'han afegit els següents paquets a l'arxiu de Debian o contenen importants actualitzacions.

Paquets orfes. Aquesta setmana han quedat 4 paquets orfes i requereixen d'un nou mantenidor. Això fa un total de 83 paquets orfes. Moltes gràcies als anteriors mantenidors per contribuir amb la comunitat del Programari Lliure. Si us plau, vegeu les pàgines WNPP per a la llista completa, i si us plau si preteneu adoptar algun paquet afegiu una nota a l'informe d'error i canvieu-ne el títol amb ITA:

Heu vist res d'interessant? Si us plau envieu-nos una nota sempre que observeu alguna cosa significativa que penseu hauria de ser inclosa en les DWN. Desafortunadament, nosaltres no podem veure-ho tot. Per descomptat també estem agraïts pels articles totalment escrits per escriptors voluntaris. Si us plau mireu-vos la pàgina de contribucions. Esperarem tot treballant a rebre el vostre correu en dwn@debian.org.


Per a rebre aquest butlletí setmanal en la vostra bústia, subscriviu-vos a la llista de correu debian-news.

Els números anteriors d'aquest butlletí estan disponibles.

Els editors d'aquest número de les notícies setmanals de Debian són Yooseong Yang and Martin 'Joey' Schulze.