Debian Weekly News - 27 februari 2002

Välkommen till årets nionde utgåva av DWN, veckonyhetsbrevet för Debianfolk. Våra kollegor från Linux Weekly News skrev en trevlig artikel om den instabila Debiandistributionen. Dessutom önskar Europeiska kommissionen veta mer om fri programvaru-utvecklare. Du kanske vill hjälpa dem med sin enkät. Veckans obligatoriska diskussion om Debians utgivningsprocess finns här.

Paket borttagna från Woody. Anthony Towns informerade oss om den första uppsättningen paket som tagits bort från Woody. Ännu är dock inte sista ordet sagt i frågan, på flera sätt: det kommer självklart bli fler paket som tas bort, men det finns även vissa möjligheter att några paket återkommer i Woody om lämpliga fel rättas och paketet ges tillräcklig tid att testas.

Kryptoprogramvara i Debian. Du kanske har hört om frågan tidigare, Debianprojektet planerar att lägga in kryptoprogramvara i sitt huvudarkiv. James Troup och Sam Hartman sände nyligen en notis till alla spegelansvariga, för att underrätta dem om nuvarande situation och planer inför framtiden. Vid en tidpunkt efter den 8 mars kommer kryptoprogramvara, såsom OpenSSH, SSL-stöd och många andra utökningar att integreras i huvudarkivet. Detta sker i enlighet med de juridiska råd Debianprojektet tagit emot.

OpenOffice-framsteg. En del kanske redan saknar det, men Jan-Hendrik Palic arbetar fortfarande på att få OpenOffice kompilerat och paketerat. Han tillkännagav nyligen en webbsida vilken avslöjar nuvarande status på arbetet. Flera problem har redan åtgärdats, men det kvarstår fortfarande en hel del arbete innan det kan paketeras. De som är intresserade av detta problem bör prenumerera på sändlistan debian-openoffice.

Undersöka Debians menysystem. Bill Allombert testade stödet för Debians menysystem i samtliga fönsterhanterare och menyhanterare i Debians uttestningsversion. Resultaten av denna granskning är allvarsamma. Allt för många fönsterhanterare stöder inte direkt användardefinierade menyposter och vissa fönsterhanterare förhandstolkar till och med sina konfigureringsfiler med M4, vilket kan leda till problem.

Debian som server för hjälparbete. Matthew Grant från en organisation som står värd för GNU/Linux-projekt för utvecklingsländer rapporterade att de valde Debian för att bygga en hjälparbetesserver vars mål är att förbättra kommunikationen hos hjälporganisationer och NGO:er (icke-statliga organisationer), speciellt lämplig för förutsättningarna i många tredje världen-länder.

Uppgradera från Potato till Woody. Dale Scheetz genomförde sitt andra försök på en mjuk uppgradering från Potato till Woody. Det gick bättre denna gång, men det finns fortfarande vissa hakar som måste beskrivas i uppgraderingsinstruktionerna. Innan man börjar installera måste man dock installera nya versioner av apt, dpkg och apt-utils.

Debian och LSB. Linux Standard Base Specification 1.1.0 (LSB) släpptes för ett tag sedan. För att få Debian att följa LSB har Chris Lawrence förberett ett lsb-paket som innehåller ett antal kompatibilitetsskript och -kataloger och som ger lsb-beroendet för program som följer LSB. Med några smärre problem implementerar det det mesta av LSB-specifikationen, tillsammans med Joey Hess nya alien 8.00.

Debians projektledarval. Efter Raphaël Hertzog och Bdale Garbee har den tredje kandidaten, vår orädde XFree86-ansvarige Branden Robinson tillkännagivit sin avsikt att ställa upp i valet av projektledare för Debian. Valrörelsen börjar den 28 februari (alltså imorgon). Efter att ha publicerat sina valplattformar kommer en en vecka lång period där varje kandidat kan kommentera varandras plattformar, dessa kommentarer kommer publiceras den 7 mars.

Debian och IPv6. Inte alla nätverkspaket i Debian är ännu redo för IPv6. Tyvärr svarar många ansvariga, både i Debian och uppströms, på detta sätt på patchar: ”Jag har inte IPv6 på mitt system, så jag kan inte bekräfta huruvida din patch kommer göra min stabila kod instabil, så jag lägger inte in den.” Detta degenererar till ytterligare en hönan och ägget-situation. Ett arkiv för IPv6-aktiverade Debianpaket som inte ännu är del av Debian skulle uppskattas. Det är rätt enkelt att skapa en IPv6-över-IPv4-tunnel, säger Marco d’Itri. Här är ytterligare ett dokument som beskriver hur man får ett program att inte bry sig om IPv4 eller IPv6 i anslutningar via uttag (sockets).

Är MySQL-dokumentation fri eller inte? Senare versioner av MySQL-dokumentationen skriver tydligt att de inte släpps under GNU General Public License (GPL). Skälet är att MySQL AB vill vara de enda som säljer tryckta varianter för MySQL. Dock skulle de vilja släppa dokumentationen under GNU Free Documentation License (FDL). Denna licens och den ursprungliga idén kommer dock att motsäga varandra.

PR för Debian. Karl Hegbloom påpekade att Debianprojektet saknar en bra PR-avdeling som kunde sända in pressmeddelanden och tekniska artiklar till nyhetstjänster. Tidningar och tjänster behöver få pressmeddelanden att återge och vidareförmedla. Debian förekommer inte i många av dem, men det finns dock några som läser våra pressmeddelanden och kommenterar dem. Dessutom saknas ett bra ”press-kit” som skulle kunna användas vid mässor.

Nya ändringar i Incoming-systemet. Adam McKenna upptäckte att det nya Incoming-systemet uppför sig olika jämfört med det gamla och redan är installerat på både non-US och ftp-master. Paket som sänds in ”godtas” omedelbart och fel stängs på en gång. Det tar dock fortfarande upp till en dag innan paketet dyker upp i arkivet och kan installeras av våra användare. Detta implementerades för att minska belastningen på felrapporteringssystemet (BTS), men en förnuftigare lösning verkar vara att märka dessa felrapporter som ”rättade” och stänga dem när paketet har installerats.

Nya eller anmärkningsvärda paket. Följande paket har nyligen lagts till Debianarkivet.

Säkerhetsuppdateringar. Ni kan rutinen, se till att uppdatera era system om ni har något av dessa paket installerade.

Övergivna paket. 19 paket övergavs under veckan och behöver nya ansvariga. Detta ger totalt 111 övergivna paket. Tack till de tidigare ansvariga som bidrog till fri programvaru-miljön. Se WNPP-sidorna för hela listan, och lägg till en kommentar till felrapporten och byt namn på den till ITA: om du planerar att ta över paketet.

Har du nyheter? Berätta för oss om allt som händer i Debianvärlden. Vi letar alltid efter intressanta saker att lägga in, speciellt nya artiklar av frivilliga skribenter. Vi ser fram emot ditt brev som du sänder till dwn@debian.org.


För att få det här nyhetsbrevet tillsänt dig per e-post varje vecka, prenumerera på sändlistan debian-news.

Tidigare utgåvor av nyhetsbrevet finns att tillgå.

Detta nummer av Debian Weekly News redigerades av Yooseong Yang och Martin "Joey" Schulze.
Det översattes av Peter Karlsson.