Debian Weekly News - 18 maj 2004

Välkommen till årets 20:e utgåva av DWN, veckonyhetsbrevet för Debianfolk. Miguel de Icaza sade i en intervju att Debians hängivenhet åt sin användarmiljö är fantastisk, men att det är en mycket svår plattform att stöda för en oberoende programvarudistributör. Philip Charles presenterade också nya K6-mini-iso-avbildningar.

Två Debianutvecklare har omkommit. Debian sörjer förlusten av två av projektets medlemmar. Manuel Estrada Sainz (ranty) och Andrés García (ErConde) omkom i en tragisk bilolycka när de skulle återvända från fri programvarukonferensen i Valencia, Spanien. Debianprojektet hedrar det goda arbete de utfört och deras starka entusiasm för Debian och fri programvara. Manuels och Andrés bidrag kommer inte att glömmas, och andra utvecklare kommer att fortsätta deras arbete.

Status för projektet att flytta Java till huvudarkivet. Arnaud Vandyck rapporterade vad som händer med flytten av paket som använder Java men som kan köras utan hjälp av icke-fri programvara från contrib till huvudarkivet. Ett antal paket har flyttats till huvudarkivet, samtidigt som nya utgåvor av GNU Classpath, SableVM och Kaffe lovar nya framsteg framöver. Två av de huvudproblem man nu ser på är att göra gjdoc till en ordentlig javadoc-ersättare och att bygga ant enbart med fri programvara. Frivilliga kan hjälpa till genom att inspektera paket markerade okända på wikisidan för Java i huvudarkivet.

Debian driver kikare. Världens största utbud av kikare drivs av Debian GNU/Linux, enligt ett reportage skrivet av Jon Thralow. Webbplatsen använder en teknik de kallar dynamisk genererad HTML. Sidorna byggs om var femte minut och trycks ut till webbservern som statiska sidor. Det påminner om den teknik som används för Debians egen webbplats, fast med en snabbare regenerering av sidorna.

Status för GNOME 2.6 i den instabila utgåvan. Sebastien Bacher sände ytterligare en statusrapport för GNOME 2.6 i Debian. Skälet är att be gruppen som ansvarar för utgåvan om råd vad gäller övergången till den instabila utgåvan, givet de framsteg paketen har gjort under de senaste veckorna. Pakten har testats av ett stort antal användare utan att några större problem rapporterats. Som svar sade Anthony Towns att många arkitekturer fortfarande saknas och att GNOME är redo när allt har sänts in till den experimentella utgåvan och bara versionsnumret behöver uppdateras för den instabila utgåvan.

Bör Sun använda GNU/Linux? David Edmondson argumenterade för att Sun borde basera sina GNU/Linux-projekt på Debian. En fördel med Debian är bredden och djupet hos de program som bara är en apt-get borta. Glynn Foster höll med honom och påpekade att Debian för det mesta ”bara fungerar”.

Stöd för fler funktioner. Eric Dorland undrade hur Debian bör hantera förfrågningar om att aktivera funktioner som styrs vid kompileringen. Han bad att man skulle aktivera avstängda funktioner eller dela av paket med de funktionerna påslagna, men de ansvariga var bekymrade över funktionsinflation och att behöva underhålla fler paket än nödvändigt. Matthew Palmer föreslog att man antingen skulle skapa ett nytt binärpaket för att lägga till funktioner i de existerande paketen, eller göra det väldigt enkelt för användaren att bygga om paketet så att det stöder de valfria funktionerna.

Ta bort systemkonton. Stephen Gran undrade hur systemkonton skulle behandlas vid borttagning av paket om de skapades när det installerades. Wouter Verhelst förklarade att det kan vara en bra idé att lämna kvar systemanvändaren eftersom godtyckliga filer fortfarande kan ägas av kontot.

Rätt till publicitet. Branden Robinson förklarade att han är irriterad på klausulerna i flera licenser som förhindrar annonsering. I Förenta staterna finns det flera juridiska utvägar för folk vars namn eller avbilder missbrukas för annonsering eller marknadsföring. För att förhindra liknande missbruk behöver man inte några speciella klausuler. Branden söker information om hur detta hanteras i andra länder för att mer aktivt kunna motarbeta den typen av klausuler.

IBM Public License. Frank Lichtenheld kommenterade IBM Public License igen och undrade om den är lämplig för Debian. MJ Ray och Walter Landry påpekade vissa problem. Licensen används dock redan för postfix, vilket Steven Augart påpekade.

Sendmail Open Source License. Richard Nelson rapporterade att man diskuterar en ny licens för sendmail och att författarna ber om kommentarer. Framförallt är de intresserade av att veta om den nya licensen är lika acceptabel som sendmail 8-licensen. Henning Makholm och Nathanael Nerode hävdade att en licens är ofri om man måste åka till San Francisco för att försvara sin oskuld.

Problem med ny version av GPL. Antti-Juhani Kaijanaho är bekymrad över vad Free Software Foundation (FSF) utvecklar till nästa generation av GNU General Public License (GPL). Ett av ryktena om möjliga ändringar innehåller ett krav på att publicera källkod till GPL:ad programvara som används för att driva en webbplats, vilket troligen skulle strida mot Debians riktlinjer för fri programvara. Han undrade samtidigt om meningsskiljaktigheterna om GNU Free Documentation License är symptom av en djupare åsiktsklyfta mellan Debian och FSF.

Säkerhetsuppdateringar. Ni kan rutinen, se till att uppdatera era system om ni har något av dessa paket installerade.

Nya eller anmärkningsvärda paket. Följande paket har nyligen lagts till det instabila Debianarkivet eller innehåller viktiga uppdateringar.

Debianpaket introducerade förra veckan. Varje dag beskrivs ett nytt Debianpaket från uttestningsutgåvan. Om du känner till ett obskyrt paket som du tror andra också skulle vilja veta mer om skriver du till Andrew Sweger. Dagens Debianpaket introducerade följande paket under veckan som gick.

Övergivna paket. Två paket övergavs under veckan och behöver nya ansvariga, vilket totalt ger 159 övergivna paket. Tack till de tidigare ansvariga som bidrog till fri programvaru-miljön. Se WNPP-sidorna för hela listan, och lägg till en kommentar till felrapporten och byt namn på den till ITA: om du planerar att ta över paketet.

Vill du läsa DWN även i framtiden? Hjälp oss att skapa detta nyhetsbrev. Vi behöver fortfarande frivilliga skribenter som undersöker och rapporterar om vad som händer i Debian. Se bidragssidan om hur du kan hjälpa till. Vi ser fram emot ditt brev som du sänder till dwn@debian.org.


För att få det här nyhetsbrevet tillsänt dig per e-post varje vecka, prenumerera på sändlistan debian-news.

Tidigare utgåvor av nyhetsbrevet finns att tillgå.

Detta nummer av Debian Weekly News redigerades av Thomas Viehmann, Andre Lehovich och Martin "Joey" Schulze.
Det översattes av Peter Karlsson.