Debian Weekly News - 14 september 2004

Välkommen till årets 35:e utgåva av DWN, veckonyhetsbrevet för Debianfolk. Graham Williams har skrivit en bok vid namn ”GNU/Linux Desktop Survival Guide” (ung. Överlevnadsguide för GNU/Linux på skrivbordet) vars avsikt är att tillhandahålla en underhållande och produktiv miljö. Den leder dig genom de olika områdena i ett GNU/Linuxsystem, med fokus på att få ditt skrivbordssystem att göra det du vill att det skall göra.

Sarge-cd- och -dvd-avbildningar förbereds. Steve McIntyre förklarade hur tvålager-dvd:er fungerar och nämnde de sorters cd och dvd han skulle vilja att den kommande Sargeutgåvan stöder. Bland andra iso-avbildningar för visitkorts-cd och nätverksinstallation, såväl som fullständiga uppsättningar med 13 eller 15 avbildningar för varje arkitektur. Han nämnde även två 4,7 Gbyte-dvd-avbildningar och en 8,5 Gbyte tvålager-dvd-avbildning för varje arkitektur. Den senare kommer dock endast vara tillgänglig via jigdo.

Använda Debian i en kommersiell miljö. Någon frågade på Slashdot om erfarenheter av att ”kila” in Debian i en kommersiell miljö där tredjepartsleverantören (IBM) inte officiellt stöder distributionen. Han talade även om anekdotiskt bevis om att även sådan programvara kan övertalas till att fungera på Debian.

GNOME 2.6-övergången färdig. Jordi Mallach rapporterade att övergången av GNOME 2.6 till Sarge är slutförd. Det sista paketet som saknades från GNOMEs metapaket, Eye of GNOME har till slut kommit in i uttestningsutgåvan. Det enda paket som saknas är gdm 2.6, som låter GNOME-användare stänga av datorn direkt när de stänger sin session.

Debian.net-webbforum i beta. Jeroen van Wolffelaar rapporterade att eftersom det är många som föredrar webbaserade forum för diskussioner och användarstöd ville han försöka tillhandahålla ett webbforum för Debianfolk. Webbforumen är fortfarande beta, så alla förslag om förbättringar eller problemrapporter bör sändas till admin@forums.debian.net. Precis som alla andra *.debian.net-webbplatser är webbforumen självklart inte en officiell tjänst från Debian och så har den slagits samman med Debianplaza.

Partman behöver testas. Joey Hess påpekade att ändringar som nyligen gjorts på partman har introducerat flera fel, bland annat problem med reiserfs och xfs. Han vet för närvarande inte om det är lämpligt att ta med den nya partman i nästa utgåva av debian-installer. För att hjälpa till med att rätta till problemet har han bett frivilliga om att testa partman i de dagliga byggena genom att inte bara utföra automatiska partitioneringstester, utan göra det manuellt för att testa alla de konstiga kombinationer som inte används särskilt ofta, för att se till att det åtminstone fungerar lika bra som det gjorde i rc1.

Nytt juridiskt ombud för SPI. Styrelsen för Software in the Public Interest, Inc. (SPI), Debians paraplyorganisation, tillkännagav att de tillsatt ett nytt juridisk ombud att efterträda Chris Rourk, som avgått. Firman Cleary, Gottlieb, Steen & Hamilton, representerad av Greg Pomerantz, var villig att fungera som SPI:s frivilliga juridiska ombud och tillsattes vederbörligen av styrelsen.

UserLinux släpper första beta-cd:n. Slashdot diskuterade betautgåvan av UserLinux, en ny Debianbaserad distribution. Bruce Perens förklarade att UserLinux är tätt byggd på Debian och har som mål att göra ett fritt tillgängligt, högkvalitativt GNU/Linuxoperativsystem, tillsammans med certifieringar, service- och supportalternativ tillgängligt till företag. Deras i386-installations-cd är bara 4,5 Mbyte stor, resten hämtas direkt från Debians speglar och de vill göra all sin utveckling av fri programvara inom Debian.

Testa Debian-Installer-förbättringar. Joey Hess rapporterade om de tekniker han använder för att testa installationsprogrammet. Den första och föredragna metoden består av att skapa en ny nätinstallationsavbildning, vilken han startar en bärbar testdator från. Den andra metoden gäller att skriva den på en startbar USB-pinne. Han rapporterade även att han lyckades förifylla svarene på debian-installers frågor så att installationen genomförs med en enda knapptryckning.

Använda Auto*-verktyg för att bygga paket? Jesus Gonzalez-Barahona undrade om han borde köra automake när paketet byggs istället för att bara köra configure från uppströmspaketet. Andrew Suffield hävdade att detta skulle göra att det inte gick att bygga paketet när automake förändras. Marcelo Magallon lade till att automakeversioner inte är kompatibla på källkodsnivå och bad att mängden skräp som bifogades skulle vara så liten som möjligt.

Förbud mot patentrelaterade stämningar. Matthew Garrett tittade på licenser som skrivits för att motarbeta patentstämningar. Han noterade att både Free Software Foundation och Open Source Initiative verkar anse dessa licenser som fria samtidigt som det verkar oklart huruvida de är kompatibla med Debians riktlinjer för fri programvara. Om Debian väljer att anse dessa licenser (eller några av dem) icke-fria måste projektet tydligt beskriva varför det anser detta, för att sedan arbeta på att få folk att tänka om.

Systembinärer länkade mot bibliotek som inte går att nå. Fabrice Lorrain upptäckte att flera program i /sbin är länkade mot bibliotek som ligger i /usr/lib. Dessa program fungerar inte såvida inte /usr har monterats, varför de antingen borde flyttas till /usr/sbin, eller biblioteken till /lib. Jeroen van Wolffelaar förklarade att lintian inte kan varna för detta för närvarande.

Säkerhetsuppdateringar. Ni kan rutinen, se till att uppdatera era system om ni har något av dessa paket installerade.

Nya eller anmärkningsvärda paket. Följande paket har nyligen lagts till det instabila Debianarkivet eller innehåller viktiga uppdateringar.

Debianpaket introducerade förra veckan. Varje dag beskrivs ett nytt Debianpaket från uttestningsutgåvan. Om du känner till ett obskyrt paket som du tror andra också skulle vilja veta mer om skriver du till Andrew Sweger. Dagens Debianpaket introducerade följande paket under veckan som gick.

Vill du läsa DWN även i framtiden? Hjälp oss att skapa detta nyhetsbrev. Vi behöver fortfarande frivilliga skribenter som undersöker och rapporterar om vad som händer i Debian. Se bidragssidan om hur du kan hjälpa till. Vi ser fram emot ditt brev som du sänder till dwn@debian.org.


För att få det här nyhetsbrevet tillsänt dig per e-post varje vecka, prenumerera på sändlistan debian-news.

Tidigare utgåvor av nyhetsbrevet finns att tillgå.

Detta nummer av Debian Weekly News redigerades av Matt Black, Andre Lehovich, Christoph Berg och Martin "Joey" Schulze.
Det översattes av Peter Karlsson.