Product SiteDocumentation Site

16.2. Debians fremtid

I tillegg til denne internutviklingen så kan en med rimelighet forvente at nye Debian-baserte distribusjoner vil dukke opp, da flere verktøy fortsetter å gjøre det stadig enklere. Nye spesialiserte underprosjekter vil bli opprettet, for å øke Debians rekkevidde mot nye horisonter.
Debians brukerfellesskap vil øke, og nye bidragsytere vil delta i prosjektet ... medregnet, kanskje deg!
Det er pågående diskusjonen om hvordan dette programvareøkosystemet utvikler seg, mot programmer som distribueres som kontainere, der Debian-pakker ikke gir ekstra verdi, eller som språkspesifikke pakkebestyrere (for eksempel pip for Python, npm for JavaScript, etc.), hvilket fjernet behovet for dpkg and apt. I møtet med slike trusler er jeg overbevist om at Debian-utviklerne vil finne måter å omfavne disse endringene og fortsatt tilby verdi til brukere.
Til tross for sin alder og sin respektable størrelse, holder Debian på å vokse i alle mulige (noen ganger uventede) retninger. Bidragsytere er fulle av ideer, og diskusjoner på e-postlistene for utvikling. Selv om det ser ut som krangling, viser de økt momentum. Noen ganger sammenlignes Debian med et svart hull med en slik tetthet at ethvert nytt fri programvare-prosjekt er tiltrukket av det.
I tillegg til at de fleste brukerne (og selskapene!) av Debian tilsynelatende er tilfredse, så blir dypere trend mer og mer synlig: folk innser i økende grad at samarbeid, snarere enn å jobbe alene i hvert sitt hjørne, fører til bedre resultater for alle. Antallet kommersielle selskaper som er avhengig av Debian øker for hvert år.
Debian-prosjektet er dermed ikke utryddingstruet …