Hur kan du hjälpa Debian?

Om du funderar på att hjälpa till med utvecklingen av Debian så finns det många områden där både erfarna och oerfarna användare kan bidra:

 1. Du kan helt enkelt testa operativsystemet och programmen som följer med det och rapportera ännu inte kända errata och fel som du hittar med hjälp av felrapporteringssystemet. Försök även bläddra bland felen som hör till paketen du använder och ge ytterligare information, om du kan reproducera felen som beskrivs i dem.
 2. Om du är en erfaren användare kan du hjälpa andra användare genom användarsändlistorna eller på irc-kanalen #debian eller den svenska kanalen #debian.se. För mer information om supportmöjligheter och tillgängliga källor, läs supportsidorna.
 3. Du kan översätta applikationer eller Debian-relaterad information (webbsidor, dokumentation) till ditt eget språk genom att engagera dig i ett översättningsprojekt (diskussioner förs normalt på i18n-sändlistan). Du kan även starta en ny internationaliseringsgrupp om det inte finns någon för ditt språk. För mer information, läs internationaliseringssidorna.
 4. Du kan underhålla applikationer som redan finns i operativsystemet, särskilt de du använder mycket och känner till, genom att tillhandahålla rättelser (patchar) eller ytterligare information i felrapporteringssystemet för de paketen. Du kan också engagera dig direkt i paketunderhållet genom att bli medlem i ett underhållslag eller bli involverad i mjukvara som utvecklas för Debian genom att gå med i ett mjukvaruprojekt i Alioth.
 5. Du kan skriva dokumentation antingen genom att arbeta med den officiella dokumentationen som tillhandahålls av Debian Documentation Project eller genom att bidra till Debians wiki.
 6. Du kan hjälpa till med utvecklingen av den synliga sidan av Debian och bidra till webbsidan eller genom att hjälpa till med organiserandet av evenemang runt om i världen.
 7. Du kan anpassa (portera) Debian till någon arkitektur du är erfaren med antingen genom att påbörja en ny anpassning eller bidra till existerande anpassningar. För mer information, se listan över tillgängliga anpassningar.
 8. Du kan paketera applikationer du har mycket erfarenhet av och anser vara värdefulla för Debian och bli underhållare för de paketen. För mer information, läs Debians utvecklarhörna.
 9. Du kan hjälpa till med att spåra, granska och rätta säkerhetsproblem i paketen som ingår i Debian. Du kan även hjälpa till med härdning av paket, förråd och avbildningar och andra saker.
 10. Du kan donera utrustning och tjänster till Debian-projektet så att antingen dess användare eller utvecklare kan dra nytta av dem. Vi letar ständigt efter speglar runt om i världen som våra användare kan lita på och automatkompileringsnätverk för våra anpassare.
 11. Du kan göra skärmdumpar av paket och ladda upp dessa till screenshots.debian.net så att våra användare kan se hur mjukvara i Debian ser ut innan dom använder den.
 12. Du kan tagga och kategorisera paket på webbsidan debtags så att våra användare lättare kan hitta mjukvaran som dom söker efter.
 13. Hjälpa till att främja Debian genom att prata om det och demonstrera det för andra.
 14. Du kan hjälpa till med den årliga Debiankonferensen, inklusive med att spela in video av föredrag, möta deltagare när dom ankommer, hjälpa föredragshållare innan föredrag, speciella evenemang (som ost och vin-festen), förberedelse, nedpackning och andra saker.
 15. Du kan hjälpa till att organisera den årliga Debiankonferensen, mini-DebConfs för ditt område, Debian Day-fester, utgivningsfester, felrättningsfester, utvecklingssprints och andra evenemang världen runt.
 16. Du kan aktivera rapportering till popularity-contest.

Som du kan se, finns det många sätt att engagera sig i projektet och bara ett fåtal av dem kräver att du blir Debianutvecklare. Många av de olika projekten har mekanismer som tillåter direkt tillgång till källkodsträd till medhjälpare som har visat att de är pålitliga och värdefulla. Oftast kommer de som finner att de kan bli mycket mer engagerade i Debian vilja gå med i projektet, men det är inte alltid ett krav.