N.B. Het origineel is recenter dan de vertaling.

Debian Mirrors

Debian wordt over de hele wereld verspreid door middel van spiegelservers (mirrors) om onze gebruikers betere toegang te geven tot ons archief en om de druk op onze servers te verlichten.

De volgende Debian archieven worden gespiegeld

Debian pakketten (/debian)
De Debian pakketpool -- dit omvat het merendeel van de .deb-pakketten, het installatiemateriaal en de broncode.
Bekijk de lijst van Debian spiegelservers die het debian/-archief bieden.
CD-images (debian-cd/)
Het depot van CD-images: Jigdo bestanden en ISO imagebestanden.
Bekijk de lijst van Debian spiegelservers die het debian-cd/-archief bieden.
Debian backports (debian-backports)
De Debian backports pakketpool.
Zie de lijst van Debian spiegelservers die het debian-backports-archief bieden.
Oude releases (debian-archive/)
Het archief voor oude uitgegeven versies van Debian.
Zie de pagina Distributie-archief voor nadere informatie.

Releases voor Debian 3.1 kenden ook een Non-US-archief (debian-non-US) dat Debian pakketten bevatte die, vanwege software-patenten of in verband met het gebruik van encryptie, niet in de Verenigde Staten verspreid konden worden. Deze pakketten zijn met Debian 3.1 opgenomen in het hoofdarchief (main); Non-US bestaat niet meer.

Informatie voor eigenaren van spiegelservers

Debian spiegelservers worden onderhouden door vrijwilligers, dus als u in staat bent om opslagruimte en bandbreedte te doneren, kunt u een spiegelserver opzetten en op die manier bijdragen aan een betere beschikbaarheid van Debian.

Raadpleeg de pagina’s over het opzetten van een spiegelserver voor het Debian archief voor informatie over methodes om te spiegelen, hoe slechts deels te spiegelen, wanneer te spiegelen, enzovoorts.

U kunt het Debian archief in zijn geheel of gedeeltelijk spiegelen — controleer de omvang van een spiegelserver.

U kunt uw spiegelserver privé houden, maar de meeste mensen kiezen ervoor hun server toe te voegen aan onze database die de informatie bevat over alle spiegelservers die er zijn. Dit is een goede manier om uw server bekend te maken. Gebruikers kunnen deze dan zien in de lijst van spiegelservers. Uw organisatie wordt dan ook vermeld op de webpagina met spiegelserver sponsoren.

Als er nog geen officiële Debian spiegelserver in uw land is en uw server beschikt over een goede bandbreedte, zou u kunnen overwegen om uw server een een officiële spiegelserver te laten worden.

Er zijn twee openbare mailinglijsten over Debian spiegelservers, debian-mirrors-announce en debian-mirrors. We raden iedereen die een spiegelserver onderhoudt, aan zich aan te melden voor de "announcement"-mailinglijst aangezien deze gebruikt zal worden voor belangrijke aankondigingen. De lijst is gemodereerd en kent daardoor weinig verkeer. De tweede mailinglijst is bedoeld voor algemene discussie en staat open voor iedereen.

Spiegelservers van Debian hebben timestamp-bestanden die gebruikt worden om te achterhalen hoe recent ze zijn bijgewerkt. Hier volgen enkele statistieken die de beheerders van spiegelservers beschikbaar hebben gesteld:

Als u nog vragen heeft die niet op deze website worden beantwoord, kunt u contact met ons opnemen via mirrors@debian.org of via IRC-kanaal #debian-mirrors op irc.debian.org.