Huomaa: Alkuperäinen sivu on tätä suomennosta uudempi.

Debian Motorola 680x0-prosessorille

Motorolan 680x0-sarjan prosessorit ovat toimineet henkilökohtaisten tietokoneiden ja työasemien voimanlähteenä 1980-luvun puolivälistä saakka. Debian pyörii tällä hetkellä 68020-, 68030-, 68040- ja 68060-prosessoreilla: tämä on epävirallinen siirros, joka tarkoittaa että m68k-siirroksesta ei ole virallista julkaisua enää, mutta tämä siirros on silti kehityksen alla.

Huomioi että muistihallintayksikkö (memory management unit [MMU]) on välttämätön; tämä sulkee pois näiden prosessorien "EC"-versiot. Floating-point-emulointi on saatavilla; se ei kuitenkaan toimi tietyissä mac-malleissa johtuen joidenkin 68LC040-suoritinversioiden suunnitteluvirheestä. (muiden aliarkkitehtuurien 68LC040-suorittimet toimivat normaalisti; nähtävästi vain Macintosheja on toimitettu rikkinäisellä 68LC040-suorittimella).

Tilanne

Debianin m68k-siirros julkaistiin virallisesti ensi kertaa Debian 2.0:n (hamm) yhteydessä ja oli virallinen siirros aina Debian 4.0 (etch) asti. Nyt käynnissä on yritys elvyttää siirros.

Nykyiset Debian/m68k-siirrokset tukevat Atari-, Amiga-, VMEbus- ja joitakin Macintosh-järjestelmiä.

Thorsten Glaser on luonut tar-paketin tuoreesta /var/cache/pbuilder/base.cow (jota voi käyttää myös Debianin epävakaan chroottina missä tahansa Linux/m68k-koneessa, jossa on TLS-kyvykäs ydin, tai aloituspisteenä tällaiselle) ja hän suunnittelee päivittävänsä sitä melko säännöllisesti. Nykyinen virtuaalikonevedos pohjautuu paljon vanhempaan epävakaaseen, mutta toimii silti hyvin aloituspisteenä ja on dokumentoitu wiki-sivulla Aranymistä.

Tarkempaa tietoa m68k-siirroksen nykyisestä tilasta löytyy vierailemalla meidän wiki-sivulta.

Apu on aina tarpeen ja tervetullutta! Erityisesti ytimet ja käynnistysvedokset, jotka tukevat Linux/m68k-ytimen muita siirroksia, kuten Q40/Q60:tta ja Sun 3:a, olisivat käyttökelpoisia.

Jos haluat auttaa, ylläpidämme TODO-listaa Debian wikissä Debian/m68k-järjestelmälle ja Debian-asentimen siirrokselle m68k-arkkitehtuurille.

Debian/68k:n autobuild-järjestelmä sisältää ajan tasalla olevaa tietoa siirrostyöstä. Autobuild-järjestelmään liittyvien kysymyksien ja/tai ongelmien kyseessä ollessa ota yhteyttä osoitteeseen debian-68k@lists.debian.org, laita viestin aiheeksi "[buildd]".

Kiitokset

Alla on luettelo henkilöistä, jotka työskentelevät Debian/m68k-projektin parissa. Mukana on myös muutamia merkittäviä avustajia jotka ovat siirtyneet muiden projektien pariin. Ilmoita jos tietosi puuttuvat tästä luettelosta!

Frank Neumann
Laittoi Debianin m68k-siirroksen alulle.
Martin "Joey" Schulze
Järjesti infrastruktuurin Infodromilta "kullervolle", alkuperäiselle buildd:lle, yhdistettäväksi Internetiin. Avusti myös Linux-hakkereiden tapaamisten järjestämisessä Oldenburgissa.
Roman Hodek
Yhdessä James Troupin kanssa, kehitti buildd:n, automatisoidun build-taustaprosessin m68k-siirrokselle. buildd:tä käyttävät nykyään muutkin arkkitehtuurit.
James Troup
Kirjoitti quinn-diffin ja muita työkaluja joilla pakettien rakentamista automatisoitiin.
David Huggins-Daines
Vastasi m68k-tuesta boot-floppies-ryhmässä. Tukee myös tulevaa Mac-ydintä.
Michael Schmitz
Rakensi ja testasi asennusohjelmaa 2.1:lle.
Christian T. Steigies
Ylläpitää Debian/68k-ytimen paketteja.
Stephen R. Marenka
Yhdessä Wouter Verhelstin kanssa, siirsi debian-asentimen (asennusjärjestelmä Debian 3.1:lle ja myöhemmille) m68k-arkkitehtuurille.
Wouter Verhelst
Yhdessä Stephen Marenkan kanssa, siirsi debian-asentimen (asennusjärjestelmä Debian 3.1:lle ja myöhemmille) m68k-arkkitehtuurille.
Thorsten Glaser
Keräsi paikkoja Debian/m68k-ylläpitäjiltä, Linuxin m68k-kehittäjiltä ja muilta henkilöiltä sekä toi Debian/m68k:n läpi siirtymän linuxsäikeistä NPTL+TLS:ään integroimalla nämä Debian-paketteihin ja toimi ihmiskorvikkeena buildd:lle riittävän pitkään, jotta Sid saatiin uudelleen kasaan. Finn Thain, Andreas Schwab ja Geert Uytterhoeven tarjosivat arvokasta työtä tähän yllämainittujen asioiden lisäksi.

Yhteystiedot

Postilista tälle projektille löytyy osoitteesta debian-68k@lists.debian.org. Jos haluat liittyä listalle, lähetä viesti, jonka aihe (subject) on "subscribe" (ilman lainausmerkkejä) osoitteeseen debian-68k-request@lists.debian.org, tai käytä postilistojen liittymissivulta löytyvää lomaketta. Voit myös tehdä hakuja ja selailla postilistan arkistossa.

m68k-porttaajien postilista oli aiemmin osoitteessa m68k-build@nocrew.org. Tämä oli myös m68k-autobuild-järjestelmän yhteysosoite. Nykyään suositeltava tapa ottaa yhteyttä m68k-porttaajiin on kuitenkin käyttää debian-68k@lists.debian.org-postituslistaa, laita viestin aiheeksi [buildd].

Lähetä näitä www-sivuja koskevat huomautukset Debian/m68k-postilistalle.

Linkit

Erilliselle sivulle on kerätty eräitä m68k-siirrokseen liittyviä linkkejä.