Installera Debian 8.7

För att installera Debian 8.7 (jessie), hämta någon av följande avbildningar (alla i386- och amd64 CD/DVD-avbildningar kan även användas på usb-minnen):

netinst CD-avbildning (I allmänhet 150-280 MB)

Blu-ray (via jigdo)

andra avbildningar (netboot, flexiblt usb-minne, osv.)

Om någon av hårdvaran i ditt system kräver att icke-fria fastprogram (firmware) läses in tillsammans med drivrutinen kan du använda en av tarbollarna med vanliga fastprogrampaket eller hämta en inofficiell avbildning som inkluderar dessa icke-fria fastprogram. Instruktioner om hur du använder tarbollarna och allmän information om hur du läser in fastprogram under installationen finns i installationsguiden (se Dokumentation nedan).

netinst (i allmänhet 240-290 MB) icke-fria CD-avbildningar med fastprogram

Kommentarer

Dokumentation

Om du endast kommer att läsa ett dokument innan du installerar, läs Installationshjälp, en snabb genomgång av installationsprocessen. Annan användbar dokumentation är:

Errata

Detta är en lista på kända problem i installeraren som kommer med Debian 8.7. Om du har haft problem med att installera Debian och inte kan se ditt problem i listan nedan, vänligen skicka en installationsrapport och beskriv problemet eller kolla i wikin efter andra kända problem.

Kända fel i utgåva 8.0

Skrivbordsinstallationer på i386 fungerar inte med hjälp av endast CD#1
Tack vare utrymmesbrist på den första CDn, så får inte alla väntade delar av GNOME-skrivbordet plats på CD#1. Använd extra paket-källor (t.ex. en andra CD eller en nätverksspegel) för en framgångsrik installation,
Status:Det är osannolikt att fler insatser kommer göras för att få fler paket att få plats på CD#1.
Powerpc-uppstartsmeddelanden är inaktuella
Fel #783569: powerpc-CDs talar fortfarande om att använda kernelkommandoraden för att välja en skrivbordsmiljö, vilket numer är obsolet - använd tasksel-menyn istället.
Status: Detta har rättats i 8.1
Problem att installera mer än en skrivbords-uppgift på en gång
Fel #783571: Det är inte möjligt att installera både GNOME of Xfce på samma gång. Det finns en konflikt i beroendena som orsakar paketinstallationer att misslyckas.
Status: Detta har rättats i 8.1

Förbättrade versioner av installationssystemet utvecklas för nästa Debianutgåva, men kan även användas för att installera Jessie. För mer information, se sidan för Debian-Installer-projektet.