Cap. 3. Sistemul de instalare

Cuprins

3.1. Ce este nou în sistemul de instalare?
3.1.1. Schimbări majore
3.1.2. Instalarea automată

Programul de instalare Debian este sistemul de instalare oficial pentru Debian. Acesta oferă o varietate de metode de instalare. Metodele disponibile pentru instalarea sistemului depind de arhitectura sistemului dumneavoastră.

Imaginile programului de instalare pentru stretch pot fi găsite împreună cu Ghidul de instalare pe situl Debian.

Ghidul de instalare mai este inclus și pe primul CD/DVD din oricare din seturile oficiale de CD-uri/DVD-uri Debian la:

/doc/install/manual/limbă/index.html

Ar fi bine să verificați și erata Programului de instalare Debian pentru o listă a problemelor cunoscute.

3.1. Ce este nou în sistemul de instalare?

Programul de instalare Debian a avut parte de multe schimbări de la versiunea precedentă lansată oficial odată cu Debian 8, rezultând atât în suport mai bun pentru hardware cât și capabilități noi, interesante.

În Notele de lansare vom menționa doar modificările majore din programul de instalare. Dacă vă interesează o vedere de ansamblu a modificărilor detaliate începând cu jessie vă rugăm să vedeți anunțurile de lansare ale Programului de instalare Debian pentru versiunile stretch beta și RC, disponibile la istoricul știrilor.

3.1.1. Schimbări majore

Removed ports

Portări noi

Support for the 'mips64el' architecture has been added to the installer.

Desktop selection

Since Jessie, the desktop can be chosen within tasksel during installation, and several desktops can be selected at the same time.

Limbi noi

Thanks to the huge efforts of translators, Debian can now be installed in 75 languages, including English. Most languages are available in both the text-based installation user interface and the graphical user interface, while some are only available in the graphical user interface.

Limbile care pot fi selectate doar folosind modul de instalare grafic, deoarece caracterele lor specifice nu pot fi prezentate într-un mediu non-grafic, sunt: amharic, bengali, dzongkha, gujarati, hindusă, georgiană, khannadă, khmeră, malayalam, marathi, nepaleză, punjabi, tamilă, telugu, tibetană și uyghur.

Inițializare UEFI

The Stretch installer improves support for a lot of UEFI firmware and also supports installing on 32-bit UEFI firmware with a 64-bit kernel.

Totuși nu este inclus suport pentru UEFI Secure Boot.

3.1.2. Instalarea automată

Unele din modificările menționate în secțiunea precedentă implică și modificări în suportul pentru instalări automate folosind fișiere de preconfigurare. Acest lucru înseamnă că dacă aveți fișiere de preconfigurare care au funcționat cu programul de instalare din jessie nu vă așteptați ca acestea să funcționeze fără modificări cu noul program de instalare.

Ghidul de instalare conține acum o anexă separată și actualizată cu documentație extinsă despre folosirea preconfigurărilor.