Strateški savez između Corela, KDE-a i Debiana

21. travnja 1999.

Strateški savez između Corela, KDE-a i Debiana kako bi se unaprijedio razvoj nove Linux® distribucije; Corel namjerava isporučiti Linux GUI i OS lak za korištenje kupcima i OEM-ima ove jeseni

Ottawa, Kanada — April 21, 1999 — Corel Corporation (NASDAQ: COSFF, TSE: COS) je danas objavio savez s dvije velike Open Source razvojne zajednice kako bi unaprijedio razvoj svoje planirane Linux® distribucije; jednostavne Linux instalacije i grafičkog korisničkog sučelja (GUI-a) za stolni PC.

Corel i K Desktop Environment (KDE) Projekt će raditi zajedno na poboljšavanju KDE GUI-a koji će biti uključen u dolazeću Corelovu verziju Linuxa, usmjerenu prema običnom korisniku.

"Corel je izabrao KDE za sučelje jer vjerujemo da je trenutno njegov razvoj odmakao dalje nego kod drugih ponuda," rekao je Derek Burney, Corelov tehnički izvršni potpredsjednik. "KDE se može lako podesiti na jak Windows-olik izgled, što mi smatramo vrlo važnim za našu strategiju činjenja svih svojstava rada u Linux okružju kompatibilnima sa sadašnjim Windows ponudama.

"Corel će također objavljivati sva svoja poboljšanja i razvoj Open Source programa Open Source zajednici," rekao je g. Burney. "Razvijatelji te zajednice su snaga Linuxa, a uz naš nedavni rad i priloge WINE projektu, Corel snažno podržava svoje napore."

"Postojani napori našeg projekta u stvaranju privlačnog, stabilnog i funkcionalnog grafičkog okružja i Corelovo iskustvo u izgrađivanju vrhunskih grafičkih sučelja pomoći će u pružanju korisnicima još boljeg iskustva uz nagrađivani KDE," rekao je Cristian Tibirna, KDE-ov predstavnik u Kanadi. "Svi smo vrlo uzbuđeni zbog novih mogućnosti."

Corel će također izgraditi svoju ponudu stolnog Linuxa na temelju Debian GNU/Linux distribucije, koja već ima jednu od najvećih korisničkih baza u Linux zajednica, a poznata je po stabilnosti i sigurnosti.

"Debian je već poduzeo značajne korake prema stolnom Linuxu, pa je ovo partnerstvo prirodno," rekao je Erich Forler, Corelov manager za Linux proizvode. "Linux zajednica je također svjesna kako je Debianova Linux distribucija izgrađena na izuzetno čistom kodu, a njihova predanost u dokumentiranju koda i aplikacija čini Open Source razvoj učinkovitijim i organiziranijim."

"Vrlo mi je drago što je Corel poduzeo ovaj korak u svijet Open Sourcea, i što surađuje s nekomercijalnim organizacijama kao što su Debian i KDE," rekao je Wichert Akkerman, vođa Debian projekta. "Kombinirajući Debianove prednosti, među kojima je velik broj razvijatelja, vrlo otvoren model razvoja i javan sustav praćenja bugova, uz Corelovo iskustvo u izradi uredskih i kućnih proizvoda, mislim da ćemo uspjeti napraviti izuzetan sustav s najboljim od oba svijeta."

Uz nedavni strateški savez sa Cygnusom, čija će Cygnus GNUPro softverska tehnologija Corelu omogućiti prebacivanje njegovih vodećih uredskih aplikacija na Linux, Corel čvrsto stoji na putu isporučivanja svoje planirane Linux distribucije do jeseni. To će prethoditi njegovom uredskom paketu WordPerfect® Office 2000 za Linux, koji izlazi u četvrtom tromjesečju, i grafičkoj aplikaciji CorelDRAW® 9 za Linux, koja izlazi početkom 2000.

Snaga i popularnog Linuxa svakodnevno polako raste. International Data Corporation (IDC) je nedavno objavio kako će tokom 2003. ukupne Linux komercijalne isporuke rasti brže od ukupnih isporuka svih ostalih operativnih okružja za klijente i poslužitelje koje IDC pokriva. IDC procjenjuje da će komercijalne isporuke za Linux od 1999. do 2003. rasti godišnjom stopom od 25%, dok će sva ostala operativna okružja za klijente ukupno rasti 10%, a sva ostala poslužiteljska operacijska okružja ukupno 12%.