Sammendrag fra den 0th Debian Conference

11. juli 2000

Zeroth Debian Conference, der blev organiseret af Bordeaux Linux-brugergruppe (ABUL på fransk), fandt sted i sidste uge mellem den 5. og 9. juli 2000 i Bordeaux, Frankrig, samtidig med Libre Software Meeting.

Under konferencen blev flere emner præsenteret, blandt andre:

To præsentationer af Debians interne organisation (præsenteret af Nils Lohner) og ny udvikler-processen (præsenteret af Dale Scheetz) blev fremlagt i den samme session. Der blev opfordret til megen diskussion under denne session, for at få tilbagemeldinger fra både Debian-udviklere og -brugere, for at finde ud af hvordan de ser på disse spørgsmål, og hvordan problemer som opstår indenfor disse områder kan afhjælpes.

Dale pointerede at hvis Debian fortsætter med at vokse med samme hastighed, som i de seneste fem år, kan det være 1600 udviklere, der vedligeholder 40.000 pakker i år 2005. Det tydeliggører at Debian skal have en tydelig organisationsstruktur for udviklere, kommende udviklere og brugere, for at gøre det muligt for folk, hurtigt at lære Debian at kende og at hjælpe til, hvis de har lyst.

Nils föreslog at oprette en projektside, der præsenterer gøremål, der skal udføres, for både udviklere og ikke-udviklere. Flere personer på konferencen viste interesse for ideen og diskussionen vil fortsætte på postlisten debian-qa. Meningen er, at holde styr på igangværende projekter indenfor Debian, hvad angår deres eksistens og aktuel status, såvel som at opremse gøremål, der kan overtages af folk.

For at gøre det nemmere for folk at forstå Debians organisation, forslog Nils også at folk i Debian skal forklare (et eller to personer er nok) hvad de gør, så disse oplysninger kan opsamles og placeres på webstedet. Dette skulle gøre det muligt for folk, der spørgsmål eller forslag, at finde frem til den rette person, at tage kontakt med.

Han pointerede også, at Debians langsigtede mål skal være både et projekt og en distribution, for at sikre at Debian fortsætter med at være en god distribution, og fortsætter sin ledende rolle indenfor fri software.

Yderligere et emne der blev diskuteret, var behovet for at få folk ind ind i Debian, til at tage sig af andre ting end vedligeholdelse af pakker, såsom skrivning af dokumentation og udførelse af administrative opgaver. Et af spørgsmålene som forblev ubesvarende, var hvordan disse folk tiltrækkes. En mulig løsning på dette problem, kan være at tilføje disse gøremål til den foreslåede projektside. Det blev nævnt, at navnet "Debian-udvikler" og det faktum, at Debian lader til at være en "vis mig koden"-organisation, skræmmer potentielle hjælpere væk.

Det blev foreslået, at pakke ting som dokumentation og webstedskildekoden, for at gøre det muligt for flere personer, at indsende rettelser til dem. Dette burde mindske mængden af arbejde, som pålægges de ansvarlige for webstedet og de ansvarlige for de forskellige områder.

Et yderligere forslag, var finde sponsorer der kan betale folk for at arbejde med Debian-relaterede opgaver. Dette kan hjælpe projektet, men først skal de pågældende arbejdsområder identificeres. Projektsiden kan også her være til hjælp.

Ved afslutningen af denne session var alle enige om, at de mange ressourceproblemer, der er en følge af at oplysninger ikke rundsendes og/eller at disse oplysninger ikke er let tilgængelige for folk både inden- og udenfor projektet. Debian skal øge niveauet på sin interne organisation, for at gøre det muligt for ikke-udviklere, på en lettere måde at komme med kommentarer og bidrag, og for at gøre det muligt for nye udviklere, hurtigere at forstå den nuværende organisation.

Alt i alt var alle møder meget interessante for alle der deltog i konferencen. Flere af udviklerne havde mulighed for, for første gang at mødes ansigt til ansigt og udveksle idéer vedrørende mange aspekter af projektet.

Konferencen vil formentlig blive afholdt igen næste år. Bordeaux kan blive stedet igen, fordi der er en udmærket infrastruktur (indkvartering, måltider, konferencelokaler, adgang osv.), og fordi dette års konference var en succes, selvom den blev organiseret på tre måneder. Med mere tid til at organisere næste års konference, bør flere udviklere have mulighed for at deltage, og et mere omfattende program bestående af præsentationer og rundbordssamtaler burde være muligt.

Debian ønsker at takke Thierre Laronde <thierry.laronde@polynum.com> for organiseringen af arrangementet. Flot arbejde!

Denne artikel er indsendt af Marcelo Magallon <mmagallo@debian.org>.