Debian GNU/Linux otettu käyttöön Extremadurassa

3. elokuuta 2006

Infrastruktuuri- ja teknologiakehityksestä vastaava Luis Millán Vázquez de Miguel julkisti, että vuoden sisällä kaikissa Extremaduran Juntan (Espanjan Extremaduran autonomisen alueen hallinto) tietokoneissa ajetaan vapaita ohjelmistoja toimistotyökaluina ja gnuLinEx-jakelua, joka on paikallinen versio Debian GNU/Linux versiosta 3.1, välttämättömänä käyttöjärjestelmänä. Hiljalleen se viedään kaikkiin hallinto-organisaatioihin Extremaduran Juntassa.

Tästä lähtien kaikki julkisen hallinnon työntekijät käyttävät myös avoimia asiakirjamuotoja (ISO/IEC DIS 26300) toimistosovelluksissaan sekä PDF/A:ta (Portable Document Format, suom. siirrettävä asiakirjamuoto, ISO 19005-1:2005) asiakirjojen vaihtoon silloin kun muuttumaton ulkoasu on välttämätön.

Vázquez de Miguel selitti, että kauden loppuun mennessä kaikki lisäohjelmistot täytyy jakaa vapaalla lisenssillä. "Tämä on tärkeä aloite, jonka parissa Extremaduran Junta on työskennellyt pitkään keräten kokemusta ja analyysoiden sen vaikutuksesta organisaatioon, jotta onnistuminen taattaisiin", valtuutettu ilmoitti. Vázquez de Miguelien mukaan vapaat ohjelmistot lisäävät tietoturvaa, itsemääräämiskykyä sekä järkeistää julkisten varojen käyttöä.

Käyttämällä avoimia asiakirjamuotoja taataan kaikkien hallinnon asiakirjojen säilyminen pitkälle tulevaisuuteen. Se myös parantaa suhdetta suureen yleisöön, koska virallisiin asiakirjoihin pääsy ei pakota omisteisten ohjelmistojen hankkimista.

Tietoja Extremadurasta

Extremadura on autonominen alue Länsi-Espanjassa, jolla asuu noin 1 miljoonaa ihmistä. Se tunnetaan hyvin innovatiivista toimista informaatioyhteiskunnan tuomiseksi kaikille kansalaisille, kuten Euroopan komission antama 2004 Eurooppa-palkinnon osoittaa.

Tietoja gnuLinEx:stä

gnuLinEx pohjautuu Debian GNU/Linux versioon 3.1 käyttäen GNOMEa oletustyöpöytänä. Vuonna 2004 se oli jo otettu käyttöön kaikissa julkisissa kouluissa Extremadurassa, ja oli käytössä muissa ympäristöissä, kuten kyläkeskuksissa. gnuLinEx seuraa tarkasti Debianin kehitystä kohdistuen erityisesti käännöksiin espanjaan sekä helppokäyttöisyyteen että ylläpidettävyyteen.

Tietoja Debianista

Debian GNU/Linux on vapaa käyttöjärjestelmä, jota kehittää yli tuhat vapaaehtoista ympäri maailman. He tekevät yhteistyötä Internetin kautta. Debianin sitoutuminen Vapaisiin ohjelmistoihin, voittoa tavoittelematon luonne ja avoin kehitysmalli tekevät siitä ainutlaatuisen GNU/Linux-jakelun.

Debian-projektin avainvahvuudet ovat sen vapaaehtoispohja, omistautuminen Debianin yhteisösopimukseen ja sitoutuminen tarjoamaan parhaan mahdollisen käyttöjärjestelmän.

Yhteystiedot

Tarkempia tietoja löydät Debianin www-sivustolta osoitteesta https://www.debian.org/ tai lähettämällä sähköpostia (englanniksi) osoitteeseen <press@debian.org>.