Първи южноамерикански огледален сървър за обновявания по сигурността

02 Март 2011

Проектът Дебиан с удоволствие обявява първия официален огледален сървър на security.debian.org в Южна Америка. security.debian.org съдържа всички обновявания по сигурността в стабилното и старото стабилно издания.

Комбиниран с GeoDNS, новият сървър ще ускори драстично изтеглянията на потребителите в района. Подобрението е добре дошло за световното покритие с огледални сървъри на security.debian.org, поддържани от Дебиан — казва Martin Zobel-Helas, член на екипа за системна администрация на Дебиан.

Щастливи сме да помогнем на многобройните потребители на Дебиан в Южна Америка с хардуер и свързаност за местно разпространение на съдържание, преди достъпно само в северното полукълбо — добавя Carlos Carvalho от C3SL.

Подслоняването на услугата security.debian.org в Бразилия е предоставено от C3SL, или Centro de Computação Científica e Software Livre (Център за научни изчисления и свободен софтуер).

За C3SL

C3SL е изследователска група на Отдела за компютърни науки на Федералния университет на Паранá (UFPR), държавен университет в град Куритиба, Бразилия. Групата работи по проучвания и разработва приложения и системи със свободен софтуер. Всеки семестър десетки студенти имат възможност да участват в различни проекти и да научат за техническите и философските страни на свободния софтуер. Специален интерес за общността на Дебиан представлява проекта Паранá диджитал, който разпространява Дебиан и специализирани пакети във всичките две хиляди държавни училища в щата Паранá, обслужвайки около милион и половина ученици. C3SL дава подслон и на официалния бразилски огледален сървър ftp.br.debian.org от 2005г. насам.

За Дебиан

Проектът Дебиан е основан през 1993г. от Иан Мърдок като напълно свободен обществен проект. Оттогава проектът нарасна и днес е един от най-големите и най-влиятелни проекти за разработване на софтуер с отворен код. Хиляди доброволци от цял свят работят заедно чрез Интернет за създаване и поддържане на софтуер за Дебиан. Преведена на 70 езика и поддържаща огромен диапазон от компютърни архитектури, Дебиан нарича себе си универсалната операционна система.

Информация за връзка

За допълнителна информация се обърнете към уеб страниците на Дебиан на адрес https://www.debian.org/ или пишете до <press@debian.org>.