Конференцията на Дебиан през 2012г. — в Никарагуа

25 Март 2011

На 22-ри март 2011г. екипът за координиране на годишната конференция на Дебиан реши, че през 2012г. събитието ще се проведе в Манагуа, Никарагуа. Това ще бъде първият случай на провеждане на конференцията в Централна Америка. Точните дати още не са определени, а допълнителна информация може да се намери в уикито на организаторите.

Кандидатурата на Манагуа спечели с малка преднина пред тази на Бело Хоризонте, Бразилия след обсъждане, отнелото два часа и половина. Кандидатурите се готвеха още от средата на 2010г. с търсене на подходящи помещения и местни спонсори.

В тринайсетгодишната история на конференция за пръв път се случва мястото на провеждане да е в Централна Америка. Досега не е имали и кандидатури от централноамерикански държави. И двете кандидатури бяха много добре подготвени.

Координаторите на годишната конференция на Дебиан поздравяват бъдещите организатори на DebConf12 и им благодарят за вложените усилия.

Решението за мястото на провеждане на DebConf13 ще бъде направено след една година. Предложенията следва да пъдат подадени до 31 декември 2011г.

За DebConf

DebConf е годишната конференция на проекта Дебиан. Освен наситена с лекции на технически, социални и политически теми програма, DebConf предоставя възможност за срещи и съвместна работа на сътрудници и симпатизанти на Дебиан. Конференцията се провежда всяка година от 2000г. насам из най-различни кътчета на света като Испания, Аржентина и Съединените щати.

Тазгодишната конференция, DebConf11 ще се проведе от 24-ти до 30-ти юли 2011г. в Баня Лука, Босна и Херцеговина.

Точно преди DebConf ще се проведе DebCamp (17-23 юли). DebCamp е по-малко, не толкова формално събитие, даващо възможност за съвместна работа върху проекти, свързани с Дебиан.

На 24-ти юли ще се проведе традиционния Отворен ден — по-малка конференция, насочена към потребителите на Дебиан, както и към всички, които се интересуват и искат да научат повече за свободния софтуер.

Повече информация за DebConf11 има на сайта на конференцията.

За Дебиан

Проектът Дебиан е основан през 1993г. от Иан Мърдок като напълно свободен обществен проект. Оттогава проектът нарасна и днес е един от най-големите и най-влиятелни проекти за разработване на софтуер с отворен код. Хиляди доброволци от цял свят работят заедно чрез Интернет за създаване и поддържане на софтуер за Дебиан. Преведена на 70 езика и поддържаща огромен диапазон от компютърни архитектури, Дебиан нарича себе си универсалната операционна система.

Информация за връзка

За допълнителна информация се обърнете към уеб страниците на Дебиан на адрес https://www.debian.org/ или пишете до <press@debian.org>.