Проектът Кентърбъри

01 Април 2011

Първоаприлска шега!

Дистрибуциите на Линукс си сътрудничат и ще продължават да го правят, но съобщението все пак е шега ;)

С удоволствие обявяваме раждането на дистрибуцията Кентърбъри — плод на обединените усилия на общностите на дистрибуциите познати преди под имената Дебиан, Gentoo, Grml, openSUSE и Arch Linux. Новата дистрибуция цели наистина да обедини усилията, да устои на собственическите операционни системи и да покаже, че обществото на свободния софтуер е способно да работи заедно към обща цел, вместо да създава разнородност.

Кентърбъри ще използва прости технологии като Arch, ще бъде стабилна като Дебиан, пластична като Gentoo, ще има солидна жива база като Grml и ще бъде отворена към нови идеи като openSUSE.

Разработчикът на Arch Linux Pierre Schmitz обяснява присъединяването към Кентърбъри: Arch Linux винаги се стреми да използва възможно най-прости технологии. Обединяването на усилията в една дистрибуция драстично ще намали сложността за разработчиците, потребителите и естествено, за авторите на софтуера. Кентърбъри ще бъде следващата еволюционна стъпка при дистрибуциите на Линукс.

Герфрид Фухс, която изнесе лекция за Дебиан на миналогодишната конференция на openSUSE казва: DEX (Проекта за обмен на информация с производните на Дебиан дистрибуции) по принцип е добра идея, но гледната му точка е твърде ограничена. За да успеем наистина трябва да погледнем по-надалеч.

Robin H. Johnson, лидер на инфраструктурния екип на Gentoo, по време на обсъждане с видни разработчици на Gentoo по време на SCALE9x: Ненавиждам времето, загубено за компилации. Надявам се скоро да мога да инсталирам пакети само с натискането на няколко клавиша. Ако стъпим на постиженията на други успешни дистрибуции ще можем да премахнем черната работа в системната администрация.

Michael Prokop, основател на живия компактдиск Grml за инициативата: С grml-live успяхме да създадем универсална развойна среда за живи дискове. Визията ни винаге е била, че това ще помогне на всички за по-голямото разпространение на свободен софтуер.

Темата за съвместна работа отвъд границите беше застъпена по време на миналогодишната конференция на openSUSE. Klaas Freitag, уважаван член на общността, спомена че мотото на конференцията е специално подбрано и точно това имах предвид, като казвах, че се надявам на положителен резултат от конференцията.

Stefano Zacchiroli, Лидер на проекта Дебиан, коментира създаването на Кентърбъри: През последната година всички в Дебиан работиха за разширяване на съвместната работа с другите дистрибуции. Някои инициативи бяха насочени към производните на Дебиан дистрибуции (приемната за деривати, DEX и други), но това не е всичко. Винаги с радост сме работили заедно с други дистрибуции като openSUSE и RedHat. Горди сме с досегашната съвместна работа и сега, с Кентърбъри, сме готови да придвижим инициативите до следващата естествена стъпка — да се обединим в една общност от ново поколение. Кентърбъри ще просперира и ще пребъде.

Настоящия анонс е само началната точка. През следващите дни ще се извършат необходимите промени, а междувременно можете да споделите мнението си като използвате тага #cbproject в туитър и identi.ca.