Canterbury-projektet

1. april 2011

Aprilsnarl!

Mens alle Linux-distributioner har samarbejdet og vil fortsætte med at gøre det, var denne annoncering altså falsk. ;)

Vi er stolte over at kunne annoncere fødslen af Canterbury-distributionen. Canterbury er en sammenlægning af fællesskabsdistributionerne, der tidligere var kendt som Debian, Gentoo, Grml, openSUSE og Arch Linux, med det formål at lave et virkelig forenet arbejde samt i fællesskab at kunne hævde os over for de proprietære styresystemer, for at vise af fri software-fællesskabet faktisk er i stand til at arbejde sammen om et fælles mål i stedet for at skabe større spredning.

Canterbury vil teknologisk være lige så enkel som Arch, lige så stabil som Debian, tilpasningsvenlig som Gentoo, have et solidt Live-framework som Grml og være så fordomsfri som openSUSE.

Ved sin indtræden i Canterbury-projektet forklarede Arch Linux-udvikler Pierre Schmitz: Arch Linux har altid handlet om at holde teknologien så enkel som muligt. Ved at kombinere arbejdet i én distribution, vil vi på dramatisk vis begrænse kompleksiteten for udviklere, brugere samt selvfølgelig opstrømsprojekterne. Canterbury bliver det næste skridt i Linux-distributionernes evolution.

Gerfried Fuchs, som holdt et foredrag om Debian på sidste års openSUSE-konference, sagde: Mens DEX (Debian Derivatives Exchange) kunne have været en i princippet god ide, er synsvinklen for begrænset. Vi er nødt til at nå længere ud, for at opnå reel succes.

Robin H. Johnson, leder af Gentoos Infrastructure-hold, fra et panel bestående af kerneudviklere fra Gentoo ved SCALE9x: Jeg hader virkelig nedetid som følge af kompilering. Jeg har set frem til at installere pakker med blot et par tastetryk. Ved at basere os på andre succesrige distributioners arbejde, kan vi tage slavearbejdet ud af systemvedligeholdelse.

Michael Prokop, grundlægger af live-cd'en Grml, kan citeres for følgende om det nye projekt: Det er lykkedes os at fremstillet et universelt livebuildframework med grml-live. Vores mål var altid, at det skulle være universelt brugbart, for yderligere at sprede fri software.

Sidste års openSUSE-konference havde emnet Collaboration Across Borders (Samarbejde på tværs af grænser). Klaas Freitag, et respekteret medlem af fællesskabet, nævnte at konferencens motto var et bevidst valg og faktisk er dette, hvad jeg havde i tankerne, som et positivt resultat af konferencen.

Stefano Zacchiroli, Debians projektleder, gav en kommentar til Canterbury-distribution: I løbet af det sidste år, har Debian beskæftiget sig meget med samarbejde med andre distributioner. Nogle initiativer har været målrettet Debian Derivatives Distribution (for eksempel Derivatives Front Desk, DEX, osv.), men vi har også været glade for at deltage i konferencer og paneldiskussioner med andre distributioner, så som openSUSE og Fedora. Vi er stolte over vores nylige stræben efter mere samarbejde, og er nu klar til, med Canterbury, at skubbe disse initiativer til det næste, naturlige, trin: at forene os i den næste generation af fællesskabsdistributioner. Canterbury vil leve længe og have fremgang.

Bemærk at denne annoncering kun markerer begyndelsen, de nødvendige ændringer vil finde sted i de kommende dage. Du kan anvende hashtag'et #cbproject til at give os tilbagemeldinger på twitter eller identi.ca.