Velkommen til vores Debians 2011 Google Summer of Code-studerende!

26. april 2011

Debian-projektet er stolt over at kunne annoncere, at det igen er udvalgt som en mentororganisation i årets Google Summer of Code. I år er ni studerende blevet accepteret og vil blive sponseret af Google i deres sommerferie, for at arbejde på specifikke opgaver i et mentorprojekt.

De vil snart skrive om deres fremdrift på Debians blogopsamler Planet Debian og du er velkommen til at kigge forbi og chatte med dem i kanalen #debian-socirc.debian.org.

Flere oplysninger vil blive offentliggjort i de kommende dage på den relaterede wikiside.

Følgende projekter er blevet accepteret:

Automatiseret multiarkitektur, tværopbygning og bootstrapping

af Gustavo Prado Alkmim, med Wookey som mentor

Mulighed for let og automatisk, på tværs af platforme, at opsætte automatiserede opbygningssystemer samt bootstrapping til kvalitetskontrol inden for multiarkitekturområdet. Det involverer fremstilling af værktøjer til flertrins-bootstrapingopbygningssekvensering og en pålidelig, automatiseret tværopbygger som undersøtter flere arkitekturer.

APT-/dpkg-transaktionsrangordning af hensyn til sikkerhed og ydeevne

af Chris Baines, med Michael Vogt som mentor

Koden til rangordning i libapt er ansvarlig for at rangere udpakningen og opsætningen af deb'erne, for at sikre at afhængighed er opfyldt osv. I øjeblikket organiseres rangordningen i store klumper. Projektet implementerer yderligere en rangordning som opfylder flere begrænsninger, så som et minimum af kald af dpkg, til enhver tid et minimalt antal ikke-fungerende pakker.

Medfødt integration af debdelta i APT

af Ishan Jayawardena, med Michael Vogt som mentor

Forbedring af brugeroplevelsen af APT og dennes frontends, ved at gøre opgraderingsprocessen hurtigere. Dermed bliver der stillet et bedre framework til rådighed til ensartet håndtering af debdelta og fremtidige forbedringer af APT, så som parallelisme. Understøttelse af stable- og security-opgraderinger foruden flere APT-relaterede biblioteker forventes.

Deklarative omdirigeringer i dpkg

af Sam Dunne, med Steve Langasek som mentor

Kommandoen dpkg-divert bør erstattes af en nyere kontrolfil med en deklarativ syntaks, som dpkg fortolker og behandler direkte, som del af faserne hvori pakker udpakkes og fjernes, hvilket eliminerer de problemer, der opstår som følge ikke-automisk håndtering af omdirigeringer.

Backend-værktøjer og infrastruktur til DEX

af Nathan Handler, med Matt Zimmerman som mentor

DEX er et nyt program designet til at hjælpe med at forbedre Debians og dens derivativer, ved at indføre ændringer som er foretaget nedenstrøms samt opfordre til diskussioner mellem de forskellige projekter. Da der er tale om et nyt projekt, eksisterer det meste af infrastrukturen ikke endnu (eller er ganske hacket og ufuldstændig). Projektet vil etablere de nødvendige backend-værktøjer og infrastrukturer, så alle Debian-derivativer let kan gøre brug af DEX-projektet.

Jigsaw, modulariseret Java i Debian

af Guillaume Mazoyer, med Tom Marble som mentor

Java Development Kit (JDK) er et stort monolitisk softwareværktøj: mange af dets funktioner er er kun nyttige inden for begrænsede områder (GUI-værktøjssæt er ikke brugbare i en webserver). Projektet vil gøre den modulære JDK Jigsaw tilgængelig i Debian, forbedre ydeevnen (start, størrelse osv.), men også afhængighedsbeslutningen (for at svare til Debian-pakning). Noget arbejde tilbagestå, da opstrøm ikke helt passer til Debian. Projektet vil pakke den aktuelle udviklingsversion af Jigsaw, opdatere Debian Java Policy og lave de nødvendig pakningsværktøjer til software afhængig deraf.

Multiopbygning til Python, til pakning af Python-udvidelser

af Mesutcan Kurt, med Piotr Ożarowski som mentor

Projektet fremstiller et værktøj til opbygning af Python-udvidelser til alle Python-versioner understøttet af Debian i øjeblikket. Projektet bær dektektere opstrøms opbygningssystemer og testframework samt anvende dem. Der vil være grænseflader til CDBS og dh-sequenceren, således at deres Python-snippets erstattes.

Metrikker som viser Debian-holds aktivitet

af Sukhbir Singh, med Andreas Tille som mentor

Projektet vil forsøge at vise Debian-holdenes ydedygtighed, ved at måle metrikker så som: indlæg til relevante postlister, pakkeuploadregistreringer fra Ultimate Debian Database og commit-statistikker fra projektarkiver... De indsamlede oplysninger vil hjælpe med at evaluere holdenes ydedygtighed, ved at måle hvordan medlemmerne af holdene samarbejder. En grænseflade til let at tilgå oplysningerne på, vil også blive udviklet.

Beregningsklygeintegration med Debian-udvikling og -opbygning

af Rudy Godoy, med Steffen Moeller som mentor

Projektets primære mål er at gøre det muligt for udviklere, let at anvende beregningsklynger (Eucalyptus, OpenStack...) som miljøer til arkitekturspecifik udvikling, ved at stille et sæt værktøjer til rådighed, som de kan anvende til at opsætte og køre som en udvidet platform til deres udviklings, test- og opbygningsopgaver.

Om Google Summer of Code

Google Summer of Code er et globalt program, hvor universitetsstuderende får et stipendium til at skrive kode til open source-projekter over et tidsrum på tre måneder. Gennem Google Summer of Code, danner studerende par med en mentor fra de deltagende projekter, hvorved de bliver udsat for softwareudvikling i den virkelige verden og får lejlighed til at arbejde inden for områder, som har med deres akademiske retning at gøre. Bedst af alt fremstilles og udgives der mere kildekode, som alle kan anvende og have glæde af.

Om Debian

Debian-projektet blev grundlagt i 1993 af Ian Murdock, som et helt frit fællesskabsprojekt. Siden den gang, er projektet vokset til at være et af de største og mest indflydelsesrige open source-projekter. Tusindvis af frivillige fra hele verden samarbejder om at fremstille og vedligeholde Debian-software. Med oversættelser til 70 sprog, og med understøttelse af et enormt antal computertyper, kalder Debian sig det universelle styresystem.

Kontaktoplysninger

Besøg Debians websider på https://www.debian.org/ for yderligere oplysninger eller send en mail på engelsk til <press@debian.org>.