Debian Edu / Skolelinux Jessie — en komplet Linux-løsning til din skole

2. juli 2016

Administrerer du et computerlokale eller et helt skolenetværk? Vil du gerne installere servere, arbejdsmaskiner og bærbare computer, som dernæst arbejder sammen? Ønsker du stabiliteten ved Debian med allerede prækonfigurerede netværkstjenester? Ønsker du et webbaseret værktøj til håndtering af systemer og flere hundrede eller endnu flere brugerkonti? Har du spurgt dig selv, om og hvordan ældre computere kan anvendes?

Hvis ja, så er Debian Edu noget for dig. Lærerne selv eller deres tekniske support, kan inden for nogle få dage selv udrulle et komplet flerbruger- og flermaskine-studiemiljø. Debian Edu leveres med hundredvis af præinstallerede applikationer, men du kan altid tilføje flere pakker fra Debian.

Udviklingsholdet bag Debian Edu er stolt over at kunne annoncere Debian Edu 8+edu0 Jessie, den seneste udgave af Debian Edu / Skolelinux, udelukkende baseret på Debian 8 Jessie, opdatering 8.5. Opgraderinger fra tidligere betaudgaver af Debian Edu Jessie til denne udgivelse, er muligt og man opfordres dertil!

Om Debian Edu og Skolelinux

Debian Edu, også kendt som Skolelinux, er en Linux-distribution baseret på Debian, som tilbyder et køreklart miljø bestående af et fuldstændig opsat skolenetværk. Straks efter installeringen, er en skoleserver som kører alle services, der er nødvendige i et skolenetværk, opsat og venter bare på brugere og maskiner bliver tilføjet gennem GOsa², en brugervenlig webgrænseflade. Et netbootmiljø er forberedt, så efter den indledende installering af hovedserveren fra cd eller usb-pind, kan alle andre maskiner installeres over netværket. Ældre computere (helt op til ti år gamle) kan anvendes som tynde LTSP-klienter eller diskløse arbejdsmaskiner, som starter fra netværket uden nogen form for installering. Debian Edus skoleserver leverer en LDAP-database og Kerberos-autentificeringstjenste, centraliserede hjemmemapper, en DHCP-server, en webproxy og mange andre tjenester. Skrivebordsmiljøet indeholdere flere end 60 softwarepakker til undervisningsformål, og flere er tilgængelige fra Debians arkiv. Skoler kan vælge mellem skrivebordsmiljøerne KDE Plasma, GNOME, LXDE, MATE og Xfce.

Nogle nylige tilbagemeldinger:

Giorgio Pioda, systemadministrator, som anvender Debian Edu ved SPSE (Scuola per Sportivi d’Élite) i Tenero, Schweiz (den italiensktalende del af kantonen Ticino), siger: Vi har anvendt Debian Edu Jessie siden juli 2015, og har siden den første dag været meget tilfredse med stabiliteten.

Matthias Hierweck, Studienrat (overlærer), ved Mildred-Scheel-Berufskolleg i Solingen, Tyskland, rapporterer: Siden september 2015 har en Debian Edu Jessie-combiserver kørt i et computerrum, som jeg nyligt har sat op. 34, til en vis grad ældre, stationære og bærbare computere, benyttes som diskløse arbejdsmaskiner; de fungerer fint med LXDE.

Uwe Blahowsky, rektor ved Schule im Pfeifferhof i Graz, Østrig, skrev: Siden 2011 har skolens computersystem været administreret via Skolelinux. I februar 2016 skiftede vi (Mario Fetka og jeg) til Debian Edu Jessie. Systemet består af en hovedserver, ti Linux-arbejdsstationer for både lærere og elever, samt to Windows 7-computere til skolens administration, og det kører meget stabilt. Eleverne og lærerne trives godt med det; de anvender primært browseren Chromium til at webresearch og Libre Office til tekstbehandling. Opdateringen af Libre Office er meget mærbar i det daglige arbejde. En anden stor lettelse for mig som administrator, er webgrænsefladen GOsa² til håndtering af brugere og systemer.

Ny funktionalitet i Debian Edu 8+edu0 Jessie

Her følger nogle punkter fra udgivelsesbemærkningerne til Debian Edu / Skolelinux 8+edu0, baseret på Debian 8.5 med kodenavnet Jessie. Den komplette liste er en del af vejledningen.

Downloadmuligheder, installeringstrin og vejledning

En filaftryk (649 MiB) til cd'er og USB-pinde, som understøtter flere arkitekturer, beregnet til netværksboot, kan downloades fra disse steder:

Filatrykkets SHA1SUM er: b82eea8a47f471a2ead0434279e2d3e2e66eed53

Et alternativt filaftryk (5 GiB) til dvd'er og USB-pinde er også tilgængeligt, som indeholder mere software (hvilket sparer yderligere downloadtid under installeringer):

Filaftrykkets SHA1SUM er: cffac38cca13a7e6be5888c21088fd6b57398f88

Kildekode er tilgængelig i Debians arkiv, se cdimage.debian.org for nogle downloadmuligheder.

Bemærk statussiden for Debian Edu Jessie.

For installeringsbemærkninger, læs det relaterede kapitel i Debian Edu-vejledningen.

Efter installeringen skal man tage disse første skridt.

Ved opgradering fra wheezy, læs det relaterede kapitel i Debian Edu-vejledningen.

Se wikisiderne om Debian Edu for den seneste engelsksprogede udgave af vejledningen til Debian Edu Jessie. Vejledningen er komplet oversat til tysk, fransk, italiensk, dansk, hollandsk og norsk bokmål. Der findes en delvist oversat udgave på spansk. Se installerede, oversatte vejledninger på maintainer.skolelinux.org).

Du kan også besøge jenkins.debian.net for de seneste oversatte udgaver af vejledningen.

Flere oplysninger om Debian 8 Jessie selv, finder man i udgivelsesbemærkningerne og installeringshåndbogen; se https://www.debian.org/.

Om Debian

Debian-projektet er en organisation af fri software-udviklere som frivilligt bidrager med tid og kræfter, til at fremstille det helt frie styresystem Debian GNU/Linux.

Kontaktoplysninger

For flere oplysninger, besøg Debians websider på https://www.debian.org/ eller send e-mail på engelsk til <press@debian.org>.