Debian Weekly News - 9 augusti 2000

Välkommen till Debian Weekly News, ett nyhetsbrev för Debianfolk.

Debian kommer att tilldelas utmärkelsen IDG/Linus Torvalds Community Award på USD 25.000 vid mässan LinuxWorld Conference and Expo. Här är hela tillkännagivandet. Detta bör komma ungefär samtidigt som Debian 2.2 släpps, och någon sorts festlighet planeras i samband med LinuxWorld, vilket, som det verkar, kan bli en händelserik mässa för Debians del.

En kungörelse för den nya versionen är på gång. Genom idékläckning har vi försökt hitta och komma ihåg viktiga ändringar i potato som vi kan skryta om, och ett flertal grova utkast har redan skrivits.

Medlemmarna på irc-kanalen #debian på irc.debian.org förbereder för den väntade anstormningen av frågor när Debian 2.2 släpps. De organiserar dygnetruntschema för support under namnet ”Mobile Array of Support Helpers for Potato (MashPotato)” (grovt översatt ”Mobilt uppbåd av supportpersonal för Potato”; ”mashpotato” betyder naturligtvis ”potatismos”, ö.a). De kommer att ”tillhandahålla den mest allomfattande supportservicen för Debian GNU/Linux som är möjligt för båda nya och gamla användare.

Veckans säkerhetsrättesler inkluderar en rättelse för ett hål i mailman-paketet i unstable, vilket gjorde det möjligt för lokala användare att ta över list-användaren, och ett säkerhetshål i ntop som rättar programmets webbläge så att det inte kan användas för att visa alla filer på systemet. Veckans stora säkerhetshål finns i mailx och suidperl, men Debian klarade sig med en hårsmån undan från att vara sårbara.

Fler nyheter från Debianbaserade distributioner. Storm Linux 2000 Starter Edition har släppts. Intressant nog säger deras pressmeddelande att den är ”byggd runt Debian GNU/Linux 2.2 ’potato’-utgåvan, den mest stabila och säkra distributionen som finns”, trots att 2.2 ännu inte släppts. Dessutom har en annan Debianbaserad distribution dykt upp: DemoLinux 2.0 är nu Debianbaserad. Och slutligen, Corelanvändare som vill uppgradera till potato kan läsa denna Corel-till-Debian mikro-howto.

Nya paket i Debian unstable denna vecka inkluderar följande, och 15 andra paket:


För att få det här nyhetsbrevet tillsänt dig per e-post varje vecka, prenumerera på sändlistan debian-news.

Tidigare utgåvor av nyhetsbrevet finns att tillgå.

Detta nummer av Debian Weekly News redigerades av Joey Hess.
Det översattes av Peter Karlsson.