Debian Weekly News - 25 oktober 2000

Välkommen till Debian Weekly News, ett nyhetsbrev för Debianfolk.

Debian har paketpooler! James Troup avslöjade att ”under de senaste halvannan månaderna har jag arbetat på att återimplementera dinstall och växla till paketpooler.” Hans meddelande innehåller detaljer om hur vanliga användare, utvecklare, och spegeladministratörer kommer att påverkas (inte mycket, inte mycket, respektive en hel del), Debianarkivets nya upplägg, databasbakändan, migrationsstrategin (”ett ännu-ej-skrivet verktyg kommer migrera n Mbyte data per dag till poolen från det gamla dists/-trädet”), och tidsplanen över när detta är på plats i Debianarkivet (ungefär två veckor).

En betaversion av LSB-FHS-testsviten kördes mot flera stora distributioner, inklusive Debian woody, vilken misslyckades med 17 tester av 243. En tabell visar att andra distributioner misslyckades med betydligt fler, medan SuSE bara misslyckades med 5. Den detaljerade rapporten över Debians misslyckanden är intressant läsning. Efter att ha undersökt varje misslyckande kommenterade Wichert Akkerman, ”Inte alla testresultaten är i mitt tycke sjyssta: några är riktiga fel i Debian, andra är fel i testsviten, eller kommer av att en inkomplett installation används.” Några var verkligen fel i testsviten, och några var saker som inte bör vara i FHS; och sex av de nio kvarvarande felen ”kan rättas genom att helt enkelt skapa tomma kataloger”. Eftersom FHS-redaktören Daniel Quinlan och testsvitens författare är involverade i diskussionen verkar det som alla dessa problem kommer att avhjälpas till slut.

Varför är inte Helix Gnome i Debian ännu? Under en tid har arbete gjorts dubbelt, i och med att Peter Teichman på Helix underhållit ett apt-arkiv med Helix Gnome-paket, medan andra Debianutvecklare underhållit vanliga Gnome i Debian. Det enda riktiga skälet bakom detta dubbelarbete är att Peter anser att det kan finnas upphovsrättsliga problem med några av bilderna i Helix Gnome, men han är osäker, och av okända anledningar har detta förblivit olöst under en längre tid. Under tiden anser vissa att ”woodypaketen är inte DÅLIGA, men efter att ha använt Helix känns det som en större nedgradering att gå tillbaka”, och andra har upptäckt att Helixpaketen ”inte har samma kvalitet när det gäller beroenden och liknande”. En undertråd som försökte lista skillnaden mellan de två uppsättningarna paket hittade väldigt lite att anmärka på förutom Helix märkning. Oavsett vad som skiljer så är det många som använder Helix-debfilerna, och som stör Debianutvecklare med sådana saker som denna felrapport. Situationen bör verkligen lösas innan det blir mer än ordkrig.

Debians nyaste server är klecker.debian.org, vilken nu fungerar som Debians huvudwebbserver. Den är självklart namngiven efter Joel ”Espy” Klecker. Tyvärr har fortfarande flera av de många hemkatalogerna från den gamla va.debian.org-maskinen, vars hårddisk slutade fungera, inte återhämtats, och kan vara borta för alltid. Ett nytt värdnamn, people.debian.org har också satts upp, ”vilket uteslutande kommer att användas för individuella webbsidor”. Utvecklare med personliga Debianwebbsidor bör använda adresser baserade på det nya domännamnet.

Nya paket i Debian denna vecka inkluderar följande, och 80 andra paket:

Inga säkerhetsbulletiner sändes ut under veckan.

Fler och fler källor till Debiannyheter dyker upp. Senast i raden är Debian Planet, en webbplats som ger Debiannyheter i ett weblogformat. Under tiden har Kernel Cousin Debian nått sin sjunde utgåva, men behöver fortfarande fler bidragslämnare.


För att få det här nyhetsbrevet tillsänt dig per e-post varje vecka, prenumerera på sändlistan debian-news.

Tidigare utgåvor av nyhetsbrevet finns att tillgå.

Detta nummer av Debian Weekly News redigerades av Joey Hess.
Det översattes av Peter Karlsson.