Debians projektnyheder - 14. januar 2011

Velkommen til årets første udgave af DPN, Debian-fællesskabets nyhedsbrev. Emnerne i denne udgave er:

Squeeze er i deep freeze

Neil McGovern skriver i en nylig e-mail: Jævnfør planen beskrevet i en tidligere udgivelsesopdatering, er vi nu i deep freeze-tilstand, hvilket vil sige at vi kun overfører pakker til testing, som retter RC-fejl. En deep freeze (dybfrysning) er en af de sidste faser før en udgivelse af Debian. Der er stadig mange fejl samt dokumentation at arbejde med, og du kan hjælpe til. Se for eksempel siden New in Squeeze; finder du finder fejl i installeringsprogrammet, så hjælp med at rapportére eller sågar rette dem.

Debian Installer 6.0 RC1 frigivet

Den første udgivelseskandidat af installeringsprogrammet til Debian squeeze blev frigivet den 12. januar. Der er mange rettelser i denne udgave af installeringsprogrammet, sammen med nye forbedringer: bedre genkendelse af styresystemer og partitioner, ny understøttet hardware, osv.

Fejlsiden opsamler detaljerede oplysninger og en komplet liste over kendte problemer. Du opfordres til at teste installeringsprogrammet og rapportere fejl; medier og yderligere oplysninger er tilgængelige på Debian Installer-siderne.

Debian 6.0 squeeze vil blive udgivet med en helt fri Linux-kerne

Som Debian-projektet har annonceret, vil den kommende stabile udgave af Debian 6.0 squeeze blive leveret med en helt fri Linux-kerne - dermed opfyldes et mål, som allerede var opsat i forbindelse med Debian 4.0 etch og 5.0 lenny. Takket være Debian Kernel-holdets arbejde og forskellige opstrøms-Linux-udviklere, er ikke-frie firmwarefiler blevet pillet ud; i stedet for at være integrerede dele af kernen, er filerne nu tilgængelige separat og indlæses om nødvendigt på kørselstidspunktet. Dermed får dem, der ønsker et frit system, et sådant, mens dem der har brug for ikke-frie firmwarefiler, stadig kan anvende dem.

Steve McIntyre, leder af Debians cd-hold, tilføjede at der er fremstillet uofficielle cd-aftryk, indeholdende ikke-frie men distribuérbare firmwarefiler, mens USB-installeringer allerede i nogen tid har understøttet indlæses af yderligere firmwarefiler. Der er flere oplysninger i Debians wiki.

Debians projektleder, Stefano Zacchiroli, bloggede også lidt om baggrunden for ændringerne.

debian/copyright-filer i maskinlæsbart format

Lars Wirzenius annoncerede at Debian Enhancement Proposal 5, som speficierer et maskinlæsbart format for ophavsretoplysninger i en Debian-pakke, har nået kandidat-status, hvilket betyder at diskussioner om formatet er blevet afgjort og der ikke længere forventes større ændringer: dvs. er klar til at blive taget i brug.

Debians policy kræver at Debians softwarepakker indeholder ophavsretoplysninger vedrørende den anvendte kildekode, men angiver ikke et specifikt format. De fleste pakker indeholder en tekstfil i et uspecificeret format, hvilket gør det besværligt at behandle sådanne oplysninger automatisk.

Bits fra Debians projektleder

Debians projektleder Stefano Zacchiroli udsendte nye bits from the DPL. Ud over at nævne forskellige foredrag og interview, han har holdt og givet, annoncerede han et nyt kontaktsted for deltagere i Debian-begivenheder: antiharassment@debian.org. En anti-chikane-policy vedrørende Debian-sprints (baseret på et udkast til en sådan policy i forbindelse med DebConf) vil snart være klar.

Han nævnte også, at han havde godkendt to sprints, en for webholdet (som allerede har fundet sted) og en for sikkerhedsholdet (som snart finder sted), foruden flere samarbejdsaktiviteter på tværs af distributioner, så som organisering af ansigt til ansigt-møder på tværs af distributioner for at tale om integrering af tredjepartsapplikationer oven på FOSS-distibutioner, ala et Software Center/App Store.

Yderligere dokumentation vedr. Emdebian: komponenter og filtre

I sin lejlighedsvise serie om Emdebian, beskrev Neil Williams Emdebians koncept bestående af komponenter og filtre. Da pakkedatafiler i Debians hoveddistribution er blevet for store til at blive håndtere på fornuftig vis på embedded systemer, underopdeler Emdebian Grip derfor Debians hovedarkiv for at minimere mængden af cachede data, så systemer der (for eksempel) ikke anvender Java-komponenter, ikke behøver at hente og cache metadata vedrørende Java-relaterede pakker. Neil beskrev også detaljeret hvordan filtreringsteknikker anvendes af Emdebian.

To nye Debian Women-tutorials

Debian Women-projektet har udgivet to nye tutorials. I den første tutorial giver Gerfried Fuchs en introduktion til Debians fejlsporingssystem, herunder en forklaring af de forskellige tags og fejlsporingssystemets anvendelse af pakkeversionsoplysninger.
I den anden tutorial, introducerer Enrico Zini de forskellige informationskilder om Debian-pakker, spændende fra data tilgængelige gennem Debians pakkearkiver, over debtags og forskellige pakkesporingsværktøjer til pakkesporingssystemet.

Yderligere This week in Debian-interview

Siden sidste udgave af Debian Project News, er der udgivet fem nye udgaver af This week in Debian-podcastet: med Asheesh Laroia, medlem af Debian Mentor Community; med Dave Yates, vært for Lotta Linux Links Podcast; med George Castro, som diskuterer Ubuntu som et Debian-derivativ; med Jonathan Nadeau, om de seneste Debian-nyheder og den kommende udgivelse af squeeze; samt med Rhonda, medlem af Debians webmasterhold, hvor opdateringen af Debians websted, som forventes at gå i drift samtidig med udgivelsen af squeeze, diskuteres.

Der har også været to nye people behind Debian-interview (folk bag Debian): med Mehdi Dogguy, der blev medlem af Debians udgivelseshold under et år efter at være blevet Debian Developer, samt med David Kalnischkies, en af udviklerne af APT, Debians pakkehåndteringssystem. I disse interviews ånd, har der også været et reverse people behind Debian-interview (omvendt folk bag Debian) med Raphaël Hertzog.

Andre nyheder

Luca Capello annoncerede at den årlige generalforsamling i debian.ch, Debian-projektets officielle repræsentation i Schweiz og Fyrstedømmet Liechtenstein, vil finde sted den 31. januar i Aareheim i centrum af Bern.

Sjoerd Simons bad om hjælp med pakning af PulseAudio i Debian.

Richard Darst rapporterede om en succesrig første Debian-NYC Novice Night (Debian-nybegynderaften i New York City), som er et møde for alle der gerne vil installere eller opsætte Debian til deres eget behov. Den næste seance vil formentlig finde sted i januar eller februar; der er også nogle planlægningstips.

Alexander Wirt rapporterede i sin blog at seks nye postlister nu er tilgængelige på lists.debian.org:

Kumar Appaiah bemærkede at søgemaskinen Duck Duck Go har opsat nogle genveje (de såkaldte !bangs) til søgning i forskellige Debian-websteder: !dpkg går til packages.debian.org, !dpts går til packages.qa.debian.org og !dbugs går til bugs.debian.org.

Sandro Tosi nævnte i sin blog at bts-link har fået et nyt hjem. Faktisk for flere uger siden, hvor bts-link blev migreret fra merkel.debian.org til busoni.debian.org.

Christian Perrier bemærkede at den tyske og fransksprogede lokaltilpasning har nået ethundrede procent hvad angår po-debconf. De russiske, svenske, portugisiske og tjekkiske lokaltilpasninger kan måske også nå det, mens den spanske nok ikke vil nå det i denne omgang.

Stefano Zacchiroli opsamlede forskellige eksisterende dokumentationsstumper for at besvare spørgsmålet hvordan bidrager man til Debian?, og henviste til den officielle bidragsside på webstedet, dens modpart på wikien og i FAQ'en. Han fremhævede også mindre dokumenterede kulturelle aspekter ved det tekniske liv i Debian, så som koordinering over IRC og interaktion med pakkevedligeholder via BTS.

Raphael Geissert annoncerede projektet Debian Automated Code Analysis (DACA) (Debians automatiserede kodeanalyse), der kører forskellige værktøjer til kvalitetssikring af kildekode på alle tilgængelige kildekodepakker i Debian.

Nye Debian Contributors

Fem ansøgere er blevet accepteret som Debian Developer, en ansøger er blevet accepteret som Debian Maintainer og tolv personer er begyndt at vedligeholde pakker siden sidste udgave af Debian Project News. Hils Didier Raboud, Benjamin Drung, Kåre Thor Olsen, Scott James Remnant, Jerome Marant, Gregor Jasny, Gildardo Adrian Maravilla Jacome, Cristian Henzel, Colin Darie, Anton Gladky, Lukas Gaertner, Yask Gupta, Michael Lustfield, Pjotr Prins, Monica Ramirez Arceda, Tim Weippert, Milan Kupcevic og Sven Eckelmann velkommen i projektet!

Vi er særlig glade for at hilse Kåre Thor Olsen velkommen, han er vores første officielle ikke-pakkende Debian Developer!

Statistik over udgivelseskritiske fejl i den kommende udgave

Ifølge fejlsøgningsgrænsefladen i Ultimate Debian Database er den kommende udgave, Debian 6.0 squeeze, i øjeblikket påvirket af 46 udgivelseskritiske fejl. Hvis man ignorerer fejl, der let kan løses eller er ved at blive løst, er der omkring 20 udgivelseskritiske fejl tilbage, som skal løses før udgivelsen kan finde sted.

Der er også en mere detaljeret statistik foruden nogle tips til hvordan man fortolker disse tal.

Vigtige Debian Security Advisories

Debians sikkerhedshold har udgivet bulletiner vedrørende (blandt andre) disse pakker: exim4; bind9; xulrunner; collectd; xpdf; tor; libxml2; wordpress; phpmyadmin; libapache2-mod-fcgid; openssl, nss, apache2 og lighttpd; dpkg; glibc (opdateret bulletin); og mysql-dfsg-5.0. Læs dem omhyggeligt og gør det fornødne.

Debians backportshold her udgivet bulletiner vedrørende disse paker: tor, iceweasel, wordpress, exim4 og subversion. Læs dem omhyggeligt og gør det fornødne.

Bemærk at dette er et udvalg af de mere vigtige sikkerhedsbulletiner fra de seneste uger. Hvis du ønsker at være ajour med sikkerhedsbulletiner udsendt af Debians sikkerhedshold, så tegn abonnement på sikkerhedspostlisten (samt den separate backports-liste og volatile-listen) for at modtage annonceringerne.

Nye og nævneværdige pakker

Følgende pakker er nyligt blevet føjet til Debians ustabile arkiv (blandt andre):

På grund af frysningen af den kommende Debian 6.0 squeeze, er accept af nye pakker næsten gået i stå.

Ønsker du fortsat at læse DPN?

Hjælp os med at fremstillet nyhedsbrevet. Vi har stadig behov for flere frivillige skribenter, som overvåger Debian-fællesskabet og rapportere om hvad der sker. Se bidragssiden for at finde ud af hvordan man hjælper. Vi ser frem til at modtage din mail (på engelsk) på debian-publicity@lists.debian.org.


For at modtage dette nyhedsbrev som mail, kan man abonnere på postlisten debian-news.

Tidligere udgaver af nyhedsbrevet er tilgængelige.

Denne udgave af Debians projektnyheder blev redigeret af Francesca Ciceri, Jeremiah Foster, David Prévot og Alexander Reichle-Schmehl.
Den blev oversat af Kåre Thor Olsen.