Debians projektnyheder - 18. april 2011

Velkommen til årets sjette udgave af DPN, Debian-fællesskabets nyhedsbrev. Emnerne i denne udgave er blandt andre:

Bits fra udgivelsesholdet – Søsætning af Wheezy

Neil McGovern sendte nogle bits fra udgivelsesholdet hvor han bad om tilbagemeldinger om den nylige udgivelse. Han dækkede også forskellige emner, som pt. diskuteres: tidsbaserede frysninger, transitioner, udgivelsesmål, sprintorganisering og 0-dags-NMU-policy.

Luk Claes foreslog (blandt andre ideer) at fortsætte med at fjerne forældede biblioteker. Josselin Mouette foreslog at begynde med HAL og gnome-vfs. Selv om der har været nogen fremdrift mod at fjerne HAL, som stadig anvendes af xserver-xorg på kFreeBSD), gjorde Cyril Brulebois opmærksom på at arbejdet i øjeblikket er gået i stå. Christian Perrier foreslog også at droppe defoma.

Begrænsninger i ifupdown førte til en opfordring til en overhaling af Debians standard-netværkshåndteringsinfrastruktur. network-manager kunne adopteres til det formål, selv om dette forslag medførte mange indvendinger, nogle mere rationelle end andre.

Blandt andre forslag til udgivelsesmål (så som et readonly-rodfilsystem og C.UTF-8 som standard), påbegyndte Roger Leigh en diskussion om understøttelse af /run i Wheezy.

Stefano Zacchiroli forslog yderligere nogle udgivelsesmål med relation til pakkekvalitet, og genfremsatte forslaget om tidsbaserede frysninger. Har argumenterede for at fastsatte frysningsdatoer ville gøre det muligt for Debians udviklere at forbedre planlægning og koordinering med opstrømsudviklere, og understregede at den første del af frysningen af Squeeze (blokering for bibliotekstransitioner mens der var mere frihed til generel migrering af nye pakker) var ganske succesrig, og at det bør gøres på en lignende måde i fremtiden. Mens tidsrammen for sådanne frysninger (og hvordan de bør annoncereres) stadig diskuteres, lader der generelt til at være konsensus til fordel for det.

Der er nu åbent for tilmeldinger til DebConf11 og opfordring til bidrag

Gunnar Wolf annoncerede at der er åbnet for DebConf11-tilmeldinger. Tilmeldingsvejledningen er tilgængelig og sidste frist for sponseret mad og overnatning er den 8. maj 2011. En opfordring til bidrag er også blevet udsendt, og organisatorerne hilser alle former for bidrag velkomne: ydeevne, kunstinstallationer, debatter eller alt muligt andet, kan foreslås, foruden traditionelle foredrag. I år vil der var en plakatsession. Flere oplysninger om tilmelding af begivenheder eller plakater er tilgængelig på DebConf11-webstedet og sidste frist for forslag er også den 8. maj 2011.

Rapport fra FTP Master-mødet

Jörg Jaspert sendte en rapport fra FTP Master-mødet, som fandt sted på Linux Hotel i Essen, den 21.-27. marts. Under mødet blev der lavet en masse arbejde, inden for forskellige områder:

I mellemtiden, i en diskussion med Debian GNU/Hurd-tilpasserne, besluttede man at tilpasningen til Hurd vil forblive på ftp-master.debian.org indtil Wheezy er udgivet, mens tilpasningen til alpha vil blive helt fjernet fra Debian og hppa-tilpasningen vil blive flyttet over til debian-ports.org. Som en sidebemærkning tilføjede Jörg, at under mødet blev Ansgar Burchardt udnævnt til posten som FTP Assistant; tillykke, Ansgar!

Canterbury-projektet: et enestående eksempel på samarbejde på tværs af distributioner

Gerfried Fuchs bloggede fra bagtæppet om en af de morsomste – og velgennemførte – aprilssnarer i år: Canterbury-projektet. Som du nok bemærkede, om morgenen den 1. april blev hjemmesiderne hørende til Arch Linux, Debian, Gentoo, Grml og OpenSUSE erstattet af en side som annoncerede sammenlægningen af alle disse distributioner til en ny. I indlægget fortæller Gerfried, at oprindelig var ideen blot at bytte om på deltagernes websteder på en eller anden måde. Men så skete der det, som fri software-fællesskabet er så kendt for: nye ideer dukkede op, uafhængigt af hinanden spurgte to personer, om det ikke ville være bedre at vise den samme side på alle websteder, i stedet for en cirkulær udskiftning. Og en af dem tilføjede, at et tilhørende nyhedsindlæg måske ville give mening, sagde Gerfried. Et andet eksempel på nye ideer, som dukkede op under hele Canterbury-projektet, var introduktionen af pakkehåndteringsprogrammet cant (se også Alexanders blog for flere oplysninger). Gerfried afslørede også årsagen til navnet Canterbury: det blev taget i brug, da Alexander Reichle-Schmehl bemærkede, at ifølge den relevante side i Wikipedia, findes den tidligst registrerede forbindelse meellem 1. april og fjolletheder, i Chaucers Canterbury-fortællingerne (1392). Som en slutbemærkning tilføjede Gerfried, at selv om en alt i en-distribution kun var en morsomhed, så findes samarbejdet på tværs af distributionerne, og takkede alle deltagerne for deres arbejde.

Rapport fra Med@Tel

Andreas Tille sendte en rapport fra Med@Tel-konferencen, som fandt sted i Luxembourg og handler om medicinsk information. I år holdt Andreas et foredrag med titlen Benefits of Free/Libre Open Source Software in Health Care (FLOSS-HC): Communities, Collaboration, Development Issues, Technology Transfer, baseret på et dokument skrevet af Debian Med-holdet. Som Andreas rapporterede, fik foredraget en god modtagelse og hovedindtrykket er, at Debian Med Blend'en selv betragtes som en meget god hjælp og en nyttig ting. Det lader også til at Debian Med og andre vigtige – og meget brugbare – Blends ikke er særlig kendte i den brede offentlighed. Af den grund foreslog Andreas, at anvende mikroblogging som en bedre måde at udbrede kendskabet til eksistensen af Debian Med og – i den følgende tråd – mange andre måder at forbedre Debian Blends' synlighed.

Yderligere interview

Siden sidste udgave af Debian Project News er to nye udgaver af podcasten This week in Debian offentliggjort: med Jonathan Nadeau, om aktuelle Debian-nyheder; og med Roberto Sanchez, som holdt et foredrag ved Northeast GNU/Linux Fest.

Der har også været yderligere to People behind Debian-interview: med Bdale Garbee, formand for den tekniske komite; og med Adam D. Barratt, udgivelsesansvarlig.

Andet nyt

Steve McIntyre offentliggjorde et nyt online cdimage-søgeværktøj, som kender til næsten alle Debian-cd'er og -dvd'er fremstillet af Debian siden udgivelsen af Woody, dækkende alle de officielle udgaver (både ældre arkiverede udgaver og den aktuelle stable-udgave) samt det akuelle sæt af daglige og ugentlige testing-opbygninger.

Stefano Zacchiroli er netop blevet genvalgt som Debians projektleder, støttet af 98 procent gyldige stemmer. Tillykke, og fortsæt det gode arbejde!

Guido Günther sendte nogle bits fra det fjerde Debian Groupware-møde, der fandt sted på Linux Hotel i Essen, Tyskland. I løbet af weekenden løste gruppen forskellige problemer (primært relateret til gnome-shell i iceowl), og har kunnet udsende nye versioner af icedove og iceowl til unstable samt genoplive iceowl-l10n-sprogpakkerne. Der blev også lavet noget arbejde på Citadel, Z-Push og SOGo.

Raj Mathur sendte en rapport om en stor Debian-installering i Indien: Installeringen involverede omkring 2.500 desktopmaskiner og 40 servere, på hvilket der blev installeret Squeeze og Wheezy. Installeringen blev foretaget på seks forskellige steder i Indien for en stor call-out-virksomhed med hovedkvarter i Noida, Uttar Pradesh. Godt klaret!

Cyril Brulebois udgav den ottende, niende og tiende udgave af sin Debian XSF News.

Raphaël Hertzog bloggede som sin rejse mod en ny GNOME 3 Debian-packager.

Nye Debian Contributors

Syv ansøgere er blevet accepteret som Debian Maintainers siden den foregående udgave af Debian Project News. Hils Pau Garcia i Quiles, Andrew O. Shadoura, Ignace Mouzannar, Hans-Christoph Steiner, Timo Juhani Lindfors, Jaromir Mikes og Asias He velkommen i vores projekt!

Vigtige Debian Security Advisories

Debians sikkerhedshold har udgivet bulletiner vedrørende (blandt andre) disse pakker: gdm3, mahara, tomcat5.5, bind9, tgt, tiff, vlc, tmux, x11-xserver-utils, ikiwiki, gitolite, isc-dhcp, dhcp3 og vlc. Læs dem omhyggeligt og gør det fornødne.

Debians Backports Team har udgivet bulletiner om disse pakker: iceweasel, nss, squid3 og tmux. Læs dem omhyggeligt og gør det fornødne.

Bemærk at dette er et udvalg af de mere vigtige sikkerhedsbulletiner fra de seneste uger. Hvis du ønsker at være ajour med sikkerhedsbulletiner udsendt af Debians sikkerhedshold, så tegn abonnement på sikkerhedspostlisten (og den separate backports-liste, og listen med opdateringer til stable eller volatile-listen, til Lenny, den gamle stabile distribution) for at modtage annonceringerne.

Nye og bemærkelsesværdige pakker

1244 pakker er nyligt blevet føjet til Debians ustabile arkiv. Blandt andre er der tale om:

Pakker, der har brug for hjælp

I øjeblikket er 314 pakker forældreløse og 154 pakker kan adopteres: se den komplette liste over pakker, der har brug for din hjælp.

Ønsker du fortsat at læse DPN?

Hjælp os med at fremstillet nyhedsbrevet. Vi har stadig behov for flere frivillige skribenter, som overvåger Debian-fællesskabet og rapportere om hvad der sker. Se bidragssiden for at finde ud af hvordan man hjælper. Vi ser frem til at modtage din mail (på engelsk) på debian-publicity@lists.debian.org.


For at modtage dette nyhedsbrev som mail, kan man abonnere på postlisten debian-news.

Tidligere udgaver af nyhedsbrevet er tilgængelige.

Denne udgave af Debians projektnyheder blev redigeret af Justin B. Rye, Jeremiah C. Foster, Francesca Ciceri, David Prévot og Alexander Reichle-Schmehl.
Den blev oversat af Kåre Thor Olsen.