Debians projektnyheder - 14. december 2011

Velkommen til årets femtende udgave af DPN, Debian-fællesskabets nyhedsbrev. Emner i denne udgave er blandt andre:

Behov for frivillige til publicityholdet

Som du måske har bemærket, er der gået en del tid siden forrige udgave af Debian Project News. For at forbedre udgivelseshyppigheden af DPN samt for at forøge andre aktiviteter, er Debian Publicity-holdet på udkig efter nye bidragydere. Har du nogen sinde haft lyst til at hjælpe Debian, men al software, som du er interesseret i, er allerede pakket? Betragter du ikke dig selv som en teknisk person? Har du de grundlæggende egenskaber til at skrive på engelsk? Perfekt! Har du overvejet, at blive medlem af Publicity-holdet? Hvis du er medlem af Debian, er presseholdet også på udkig efter nye bidragydere.

Fjernelse af sun-java6 fra arkivet

Med udgivelsen af Java-opdatering 29 fra Oracle, var der ikke kun sikkerhedsopdateringer, men også en ændring af licenseringen, der gør at Debian ikke længere er i stand til at distribuere den ikke-frie JVM. Klausulen i Java-licensen, under hvilken vi kunne distribuere Java, DLJ, er blevet fjernet. Derfor er pakken sun-java6 ikke længere egnet til arkivet og er blevet fjernet, som dokumenteret i Debian-fejl #646524. Sylvestre Ledru foreslår at sun-java6-installeringer migreres til openjdk, open source-alternativet, ved hjælp af følgende kommando: apt-get --purge remove sun-java6-jre && apt-get install openjdk-7-jre. Kai Wasserbäch har desuden, som der også er gjort opmærksom på andetsteds, at denne opgraderingsmetode nok ikke er brugbar for alle Java-programmer, og man skal være særlig opmærksom på at genteste installerede Java-applikationer under OpenJDK.

Debian SDL-pakningsholdet genoplives

SDL-pakningsholdet er nyligt for alvor blevet vækket til live, hvor Dominique Dumont reorganiserer holdet og Manuel A. Fernandez Montecelo er gået med i arbejdet. Pakningen flyttes progressivt til Git, for lettere samarbejde, desuden er udviklere, som vedligeholder SDL-relaterede pakker, der ikke er i holdets arkiv, blevet inviteret til også at deltage. Mange gamle fejl er allerede rettet og nye SDL 1.3- og sdl-perl-pakker er blevet uploadet til experimental. SDL 1.3 indeholder understøttelse af nyere OpenGL API'er, inputforbedringer så som enhedsunderstøttelse af multi-touch, gestures og forcefeedback, bedre Unicode-understøttelse samt understøttelse af flere vinduer og skærme.

Bits fra DPL'en

Stefano Zacchiroli sendte sine Bits fra DPL'en for oktober og november. Han mindede os om, at New Maintainer Process er omdøbt til New Member Process, og at listen over lette hacks er en meget effektiv måde, at tiltrække bidragydere til holdene. Han bemærkede, at Ubuntu planlægger at udfase deres pakkereviewplatform (REVU) til fordel for at samles på mentors.debian.net. Det vil kræve nogle ændringer af Debexpo samt flere pakkesponsorer blandt Debians medlemmer. Stefano har godkendt midler til den nylige sprint i DebConfs videohold, samt hardwareudskiftninger på lists.debian.org og ftp.debian.org, der nu er ankommet og er ved at blive sat op af DSA. Han rapporterer, at Fathi Boudra repræsenterede Debian ved Software Freedom Day i Algeriet. Stefano rapporterede også om sine varemærkrelaterede aktiviteter, herunder et kontaktsted til spørgsmål i forbindelse med Debians varemærke, juridisk rådgivning angående hvordan varemærkelovgivningen har indflydelse på Debians pakningsaktiviteter, samt startede en diskussion om forholdet mellem DFSG og varemærkebegrænsninger. Han arbejder også på en udtalelse, som eksplicit beskriver Debian-projektets holdning til softwarepatenter. OSI inviterede Debian-projektet til deres kommende affiliation-program. Der arbejdes også på at Debian-projektet kan blive medlem af forummerne hørende til den ISC-software, vi distribuerer. Stefano nævnte også sit fortsatte arbejde med at etablere et diskussionsforum for virksomheder, der har en strategisk interesse for Debian.

Ubuntu værdsætter Debian

Som en del af Ubuntus nylige Community Appreciation Day, sendte Michael Hall en værdsættelsesmeddelelse til Debian, med ordlyden Uden jer ville vi ikke kunne gennemføre vores bidrag. Ubuntu er fantastisk fordi Debian er fantastik, og vi værdsætter alt det arbejde, det kræver. Michael bliver medlem af Canonicals Community Team, med fokus på projekter, som er opstrøm for Ubuntu.

Mini-DebConf i Indien, Mangalore-udgave

Christian Perrier rapporterede om sin deltagelse i mini-DebConf'en i Mangalore, i det sydvestlige Indien. Konferencen fandt sted på Nitte MahaLinga Adyanthaya Memorial Institute of Technology og blev organiseret af Vasudev Kamath og et hold af computervidenskabsstuderende fra universitetet, med støtte fra medarbejderne, herunder rektor Dr. S.Y. Kulakarni. Christian holdt åbningsforedraget, hvor Debian blev introduceret, hvordan man bidrager samt oplysninger om Debians internationaliserings- og lokaltilpasningsarbejde. Senere holdt Jonas Smedegaard et foredrag om Debian Pure Blends, med fokus på hvordan distributioner afledt af Debian kan arbejde inden for rammerne af Debian i stedet for uden for. Det var en del af hans promoveringsrejse for Debian i Asien. Foredragene blev efterfulgt af en dag med sessioner om lokaltilpasning, pakning, OpenPGP-nøgler og om at bidrage til Debian. Begivenheden blev omtalt i en af de store aviser i Indien, The Hindu. Sådanne begivenheder er vitale for de lokale fællesskaber. Internationale bidragyderes deltagelse i disse begivenheder skaber ofte mere opmærksomhed om dem og er meget værdsat af det lokale fællesskab.

Nyt mirror i El Salvador

Debians mirrors-hold er glad for at kunne annoncere det første mirror i El Salvador, sponseret af Sundhedsministeriet, med hjælp fra René Mayorga og Carlos Juan Martín Pérez. Salvadoranske Debian-brugere opfordres til at opdatere deres /etc/apt/sources.list, så de kan anvende ftp.sv.debian.org. Carlos Juan Martín Pérez sagde: For os, Sundhedsministeriet, og som medlemmer af det salvadoranske fri software-fællesskab, er det en ære at tilhøre den store Debian-familie. Hvad angår andre lande, kan man se den komplette liste over mirrors, som er tilgængelig online. Der er stadig mange lande, som ikke har god forbindelse til et Debian-mirror; sponsorer, som er interesserede i at være værter for et sådant, opfordres til at kontakte mirrors-holdet på engelsk.

Debexpo-vedligeholderne søger bidrag

Med et debatoplæg vedrørende potentiel integration af pakningshold i Debexpo, programmellet bag tjenesten mentors.debian.net, udsendte Arno Töll en opfordring til bidrag, da nogle af de nuværende medlemmer af holdet har travlt.

Debexpo vedligeholdes som et Alioth-projekt.

Bug Squashing Party-marathon påbegyndt

I lighed med tidligere udgivelser, er en række Bug Squashing Parties-marathoner (BSP'er, fejlrettelsesfester) påbegyndt med samtidige BSP'er i Hildesheim, Tyskland og Portland, Oregon, USA. Mens det første BSP drejer sig om at rette udgivelseskritiske fejl, drejer det andet sig om at fremstille multiarch-rettelser til forskellige biblioteker.

Begge BSP'er blev ganske succesrige. I Hildesheim blev 60 udgivelseskritiske fejl behandlet og flere forbedringer af arkivprogrammellet blev indført, mens man i Portland lavede 14 multiarch-rettelser! De noterede sig også, hvordan man forbereder cloud-instanser til Bug Squashing Parties.

De næste Bug Squashing Parties i Mönchengladbach, Tyskland (januar eller februar) og Paris, Frankrig (17.-19. februar) er allerede ved at blive organiseret. Debian Wiki har flere oplysninger om at organisere et BSP, hvis man overvejer at organisere sit eget.

Debian takker Pengutronix (i Hildesheim) og Puppet Labs (i Portland) for deres støtte til organiseringen af disse to arrangementer.

Ønske om foredrag: FOSDEM 2012

Wouter Verhelst sendte et ønske om foredrag til distributionsudviklerlokalet ved den kommende FOSDEM 2012, Free and Open Source Software Developers' European Meeting. FOSDEM finder sted i Bruxelles, Belgien, tidligt i februar 2012. Acceptable sessioner kan være hvad som helst inden for et bredt spektrum, herunder foredrag, BoF-sessioner og rundbordsdiskussioner. To tvær-distributions-devlokaler er beregnet til folk, fra enhvert deltagende distributionsprojekt, og kan dække Debian-specifikke emner, eller kun være rettet mod Debian-udviklere.

Ny s390-buildd ved Karlsruhe Institute of Technology

Philipp Kern annoncerede zemlinsky, en ny Debian-buildd med Karlsruhe Institute of Technology som vært, nu er tilgængelig til understøttelse af s390(x)-tilpasningerne. Takket være denne nye vært, er fremdriften for s390x ganske hurtig: denne nye, hurtige builder er en af årsagerne til, at kurven er så stejl.

Yderligere interview

Der har været yderligere tre People behind Debian-interview: med Raphaël Hertzog, dpkg-vedligeholder, forfatter; med Mark Shuttleworth, Ubuntus grundlægger; og med Stefano Zacchiroli, Debian-projektleder.

Stefano Zacchiroli blev også interviewet af Karen Sandler i FaiF-oggcast'en, af Amber Granger under Ubuntu Developer Summit og af Lici.it (oprindelig udgave på italiensk). Desuden blev NeuroDebian-holdet interviewet af FLOSS for Science.

Nye Debian Contributors

Fire ansøgere er blevet accepteret som Debian Developers, 13 ansøgere er blevet accepteret som Debian Maintainer og 25 personer er begyndt at vedligeholde pakker siden den foregående udgave af Debian Project News. Hils Nicholas Breen, Vincent Legout, Antoine Beaupré, Gergely Nagy, Wolodja Wentland, Vasudev Kamath, Matthias Klumpp, José Manuel Santamaría Lema, Floris Bruynooghe, Cédric Boutillier, Christophe Trophime, Tobias Hansen, Nicolas Dandrimont, Simone Rosetto, Jonas Genannt, Laszlo Kajan, James Page, Mikolaj Izdebski, Félix Arreola Rodríguez, Henry Velez, Gastón Ramos, Stephen M. Webb, Miguel de Val Borro, Simon Chopin, Paolo Greppi, B. Clausius, Mateusz Kijowski, José Luis Segura Lucas, Marcin Kulisz (kuLa), Teus Benschop, Ole Streicher, Paolo Rotolo, Martin Erik Werner, Raoul Gunnar Borenius, Geoffrey Thomas, Alkis Georgopoulos, Jerome Kieffer, Christopher Gervais, Håkon Nessjøen, David Stone, Nicolas Bourdaud og Mathias Ertl velkommen i vores projekt!

Statistik over udgivelseskritiske fejl i den kommende udgivelse

Ifølge Bugs Search-grænsefladen i Ultimate Debian Database, er den kommende udgivelse, Debian 7.0 Wheezy, i øjeblikket påvirket af 1005 udgivelseskritiske fejl. Hvis man ignorerer fejl, der er lette at løse eller er ved at blive løst, er der rundt regnet 849 udgivelseskritiske fejl tilbage, som skal løses for at udgivelsen kan finde sted.

Der er også en mere udførlig statistik, foruden nogle tips til hvordan man kan fortolke tallene.

Vigtige Debian Security Advisories

Moritz Muehlenhoff mindede brugerne om, at sikkerhedsunderstøttelsen af Debian GNU/Linux 5.0 Lenny, ophører den 6. februar 2012.

Debians Security Team har udgivet bulletiner vedrørende (blandt andre) disse pakker: moodle, nss, ffmpeg, postgresql, iceweasel, iceape, openssl, python-django-piston, icedove, proftpd-dfsg, bind9, spip, freetype, systemtap, wireshark, puppet, ldns, cups, clearsilver, openjdk-6, evince, openjdk-6 (til Lenny), mojarra, chasen og acpid. Læs dem omhyggeligt og gør det fornødne.

Debians Backports Team har udgivet bulletiner om disse pakker: libvirt, libreoffice, puppet, iceweasel, openssl, apache2, libsndfile og nss. Læs dem omhyggeligt og gør det fornødne.

Debians Stable Release Team har udgivet en opdateringsannoncering vedrørende pakken: linux-2.6. Læs den omhyggeligt og gør det fornødne.

Bemærk at dette er et udvalg af de mere vigtige sikkerhedsbulletiner fra de seneste uger. Hvis du ønsker at være ajour med sikkerhedsbulletiner udsendt af Debians sikkerhedshold, så tegn abonnement på sikkerhedspostlisten (og den separate backports-liste, og listen med opdateringer til stable eller volatile-listen, til Lenny, den gamle stabile distribution) for at modtage annonceringerne.

Nye og bemærkelsesværdige pakker

761 pakker er nyligt blevet føjet til Debians ustabile arkiv. Blandt andre er der tale om:

Pakker, der har brug for hjælp

I øjeblikket er 392 pakker forældreløse og 143 pakker kan adopteres: se den komplette liste over pakker, der har brug for din hjælp.

Ønsker du fortsat at læse DPN?

Hjælp os med at fremstillet nyhedsbrevet. Vi har stadig behov for flere frivillige skribenter, som overvåger Debian-fællesskabet og rapportere om hvad der sker. Se bidragssiden for at finde ud af hvordan man hjælper. Vi ser frem til at modtage din mail (på engelsk) på debian-publicity@lists.debian.org.


For at modtage dette nyhedsbrev som mail, kan man abonnere på postlisten debian-news.

Tidligere udgaver af nyhedsbrevet er tilgængelige.

Denne udgave af Debians projektnyheder blev redigeret af Simon Chopin, Sam Hocevar, Simon Paillard, David Prévot, Alexander Reichle-Schmehl, Alexander Reshetov, Paul Tagliamonte, Justin B Rye og Paul Wise.
Den blev oversat af Kåre Thor Olsen.