Debians projektnyheder - 9. januar 2012

Velkommen til årets første udgave af DPN, Debian-fællesskabets nyhedsbrev. Emner i denne udgave er blandt andre:

Debian Edu/Skolelinux 6.0.3 beta2 udgivet

Petter Reinholdtsen annoncerede udgivelsen af Debian Edu Squeeze 6.0.3 beta2: download- og installeringsvejledning er tilgængelig på wikien, med et særlig nyttigt Getting Started-kapitel, hvor der på engelsk forklares, hvordan man logger på for første gang. Tilbagemeldinger og installeringsrapporter kan sendes på engelsk til postlisten Debian Edu.

Debian Edu er et projekt, der har til formål at fremstille en Debian Pure Blend til uddannelsesmæssige formål, som kan anvendes i skoler og på andre læreanstalter. Debian Edu-projektet udvikler og vedligeholder Skolelinux, en komplet og frit tilgængelig, grydeklar softwareløsning til skoler. For flere oplysninger om Debian Edu, se den relaterede wikiside.

Bits fra DPL'en

Stefano Zacchiroli sendte nogle bits fra DPL'en, hvor han rapporterede om Martin Michlmayrs arbejde som revisor, med det formål at rekonstruere Debians udgifter og budgetter. Stefano sendte også en opfordring til at hjælpe med organiseringen af grafikken til Wheezy, samt annoncerede, at Gunnar Wolf har tilbudt, på Debians vegne at overvære diskussionerne om processen vedrørende Creative Commons revision 4.0.

Kommende ny udgivelse af X-serveren

Cyril Brulebois bloggede om den kommende X-server version 1.12: En stor ændring er tilføjelsen af XI2.2-patches, der er relateret til multitouch-understøttelse. En anden afgørende ændring er tilføjelsen af understøttelse af Intels Sandy Bridge New Acceleration i Debian-pakker.

Videnskabelige artikler om Debian i PNAS

Michael Hanke bemærkede, at Proceedings of the National Academy of Science (PNAS) fra USA, har en afhandling om softwareevolutionen i Debian.

Hvis du har kendskab til andre studier om Debian og dets software, kan du føje dem til vores relaterede wikiside.

Ny Debian-infografik

Claudio Filho har udgivet en smuk infografik om Debian. Den primære motivation var, som Claudio skrev, at "tegne" for slutbrugere, hvordan Debian kan være nyttig for dem.
Lignende arbejde er lavet af Stéphane Blondon og Chris Lamb, der fremstillede webstedet Debian Timeline og den relaterede Debian-pakke.

Ny grænseflade til Debtags-webstedet

Enrico Zini annoncerede en ny grænseflade til Debtags-webstedet. Debtags er et projekt til klassificering af Debian-pakker, ved at føje tags til dem: Debtags-knytter kategorier (vi kalder dem tags) til pakker, hvilket giver et nyt sæt nyttige, struktrurede metadata, der kan anvendes til at implementere mere avancerede måder at præsentere, søge, vedligeholde og navigere rundt i pakkearkivet, fortalte Enrico under præsentationen af projektet i 2005. Ved at anvende den nye grænseflade, er det muligt at udsøge pakker, kigge på statistik vedrørende Debtags og, selvfølgelig, hjælp med tagningsarbejdet. For flere oplysninger om Debtags kan du besøge den relaterede wikiside.

apt-get purge defoma

Paul Wise rapporterede, at transitionen fra defoma til fontconfig endelig er fuldført. Defoma er den Debian-specifikke fontmanager, som ikke har været vedligeholdt i lang tid, mens erstatningen (fontconfig) anvendes af andre distributioner og også har bred opstrømsunderstøttelse. I de sidste tre år har Debian Fonts Task Force arbejdet meget på at nå frem til dette resultat, takket være især Christian Perriers og Paul Wises indsats. Bemærk at transitionen ikke er helt gnidningsløs: Xorg understøtter endnu ikke fuldt ud fontconfig, så indtil videre kan programmer, der er afhængige af fonte på serversiden, kun anvende xfonts--pakkerne til at levere deres fonte i mapperne kendt af X-serveren, desuden er der nogle problemer med Ghostscript og CJK, fortalte Paul.

Yderligere interview

Siden sidste udgave af Debian Project News, er der offentliggjort to nye udgaver af podcasten This week in Debian: Med Jonathan Nadeau, om Northeast GNU/Linux Fest; og med Raphaël Hertzog, om Debian-håndbogen.

Der har også været et People behind Debian-interview med Ben Hutchings, medlem af kerneholdet.

Desuden blev NeuroDebian-holdet interviewet af INCF.

Andet nyt

Den 27. udgave af forskelligt nyt til udviklere er udgivet, dækkende følgende emner:

Uwe Hermann offentliggjorde en nyttig, hurtig howto-vejledning om at bruge OpenVPN under Debian GNU/Linux.

Jonas Smedegaard rapporterede, at den indonesiske avis Serambi bragte en artikel om hans involvering i Debian, efter han deltog i et radioprogram i Aceh, Indonesien. Jonas rejste rundt i Asien for at holde en række foredrag om Debian Pure Blends. Flere oplysninger om hans rejse kan ses på den relaterede wikiside.

Webholdet er glade for at kunne annoncere, at alle sprog nu er migreret til UTF-8, hvorved Debians websted nu er tilgængelig for alle i UTF-8; tak til alle oversætterne, der arbejdede på opgaven.

Asheesh Laroia skrev en interessant artikel om short key-id'er med OpenPGP og GNU Privacy Guard, med det argument, at det er fundamentalt usikkert, at benytte dem, da det er let at generere kollisioner med short key-id'er.

Debian-projektet blev nævnt i en artikel af Bruce Byfield om Datamation med titlen 2011: The Year of Linux Disappointments (2011: Året med Linux-skuffelser). Ifølge forfatteren, selv om forskellige open source-projekter oplevede nedgang i 2011, brugte [Debian-projektet faktisk] meget af 2011 på at genopfinde sig selv. I de sidste tolv måneder, har det — blandt andet — forsøgt at opmuntre til samarbejde blandt dets derivativer, omlagt sin nyt medlem-proces, samt eksperimenteret med øvelsessessioner via IRC.

Martin Zobel-Helas annoncerede, at han har indført Debians websted primære layout på db.debian.org, det interne LDAP-register over Debian Developers. Nogle dage før, takket være Cristoph Berg, skiftede webstedet Debian Quality Assurance også til det primære layout.

Russ Allbery skrev et interessant blogindlæg om Debian og popularitet.

Kommende arrangementer

Der er flere kommende Debian-relaterede arrangementer:

Man finder flere oplysninger om Debian-relaterede arrangementer og foredrag i begivenhedsafsnittet på Debians websted, ellers kan man tegne abonnement på en af vores arrangementspostlister dækkende forskellige områder: Europa, Holland, spansktalende Amerika, Nordamerika.

Ønsker du at organisere en Debian-stand eller en Debian-installeringsfest? Kender du til andre kommende Debian-relaterede arrangementer? Har du holdt et Debian-foredrag og ønsker at linke til det fra vores foredragsside? Send en engelsksproget e-mail til Debian Events Team.

Nye Debian Contributors

15 personer er begyndt at vedligeholde pakker siden foregående udgave af Debian Project News. Hils Werner Detter, Fredrik Thulin, Eleanor Chen, Sergiusz Pawlowicz, Brian Thomason, Mike Gabriel, Ko van der Sloot, Paul Boddie, Mark Vejvoda, Patrick Ulbrich, Lucia Prado, Jon Ludlam, Kamil Ignacak, Mike McClurg, og Leo Iannacone velkommen i vores projekt!

Statistik over udgivelseskritiske fejl i den kommende udgivelse

Ifølge Bugs Search-grænsefladen i Ultimate Debian Database, er den kommende udgivelse, Debian 7.0 Wheezy, i øjeblikket påvirket af 797 udgivelseskritiske fejl. Hvis man ignorerer fejl, der er lette at løse eller er ved at blive løst, er der rundt regnet 532 udgivelseskritiske fejl tilbage, som skal løses for at udgivelsen kan finde sted.

Der er også en mere udførlig statistik, foruden nogle tips til hvordan man kan fortolke tallene.

Status på lokaltilpasning af Debian Installer

I sin sidste rapport om lokaltilpasning af Debian Installer, bemærkede Christian Perrier, at atten sprog i øjeblikket er ajourførte hvad angår D-I's corefiler; ti sprog (tjekkisk, tysk, spansk, fransk, italiensk, kasakhisk, hollandsk, portugiskisk, russisk og slovakisk) er pt. 100 procent komplette.

Christian oplyste tidligere om, at en meget vigtig og kritisk rettelse af partman-zfs ødelagde en streng i sublevel 4. Det forklarer, hvorfor reslutaterne er lavere end sidste gang vi fortalte om oversættelsesstatussen, men oversætterne arbejder hurtigt på at gøre Debian Installer fuldstændig tilgængelig på mange sprog.

Vigtige Debian Security Advisories

Debians Security Team har udgivet bulletiner vedrørende (blandt andre) disse pakker: tor, xorg, dtc, mediawiki, asterisk, lighttpd, libsoup2.4, unbound, jasper, heimdal, inetutils, openswan, krb5, krb5-appl, ipmitool, cyrus-imapd-2.2, ffmpeg, krb5, foomatic-filters, squid3, ecryptfs-utils og super. Læs dem omhyggeligt og gør det fornødne.

Bemærk at dette er et udvalg af de mere vigtige sikkerhedsbulletiner fra de seneste uger. Hvis du ønsker at være ajour med sikkerhedsbulletiner udsendt af Debians sikkerhedshold, så tegn abonnement på sikkerhedspostlisten (og den separate backports-liste, og listen med opdateringer til stable eller volatile-listen, til Lenny, den gamle stabile distribution) for at modtage annonceringerne.

Nye og bemærkelsesværdige pakker

367 pakker er nyligt blevet føjet til Debians ustabile arkiv. Blandt andre er der tale om:

Pakker, der har brug for hjælp

I øjeblikket er 203 pakker forældreløse og 111 pakker kan adopteres: se den komplette liste over pakker, der har brug for din hjælp.

Ønsker du fortsat at læse DPN?

Hjælp os med at fremstillet nyhedsbrevet. Vi har stadig behov for flere frivillige skribenter, som overvåger Debian-fællesskabet og rapportere om hvad der sker. Se bidragssiden for at finde ud af hvordan man hjælper. Vi ser frem til at modtage din mail (på engelsk) på debian-publicity@lists.debian.org.


For at modtage dette nyhedsbrev som mail, kan man abonnere på postlisten debian-news.

Tidligere udgaver af nyhedsbrevet er tilgængelige.

Denne udgave af Debians projektnyheder blev redigeret af Cédric Boutillier, Francesca Ciceri, David Prévot, Justin B Rye og Paul Wise.
Den blev oversat af Kåre Thor Olsen.