Debians projektnyheder - 23. januar 2012

Velkommen til årets anden udgave af DPN, Debian-fællesskabets nyhedsbrev. Emner i denne udgave er blandt andre:

Debian fører på webservere

Ifølge en nylig undersøgelse fra W3Techs, har Debian netop overhalet CentOS, og er dermed den mest populære GNU/Linux-distribution på webservere. Undersøgelsen er baseret på en analyse af den mest populære million websteder ifølge Alexa, for at udvælge et repræsentativt udsnit af veletablerede websteder, og fokuserede kun på teknologierne anvendt på websteder (ikke individuelle websider eller desktopinstallationer). I begyndelsen af 2012 blev Debian faktisk anvendt af 29,4 procent af alle Linux-baserede websteder (og af 9,7 procent af alle websteder), mens CentOS blev anvendt af 29,1 procent af alle Linux-baserede websteder (og af 9,5 procent af alle websteder). Debian er i øjeblikket også det styresytem med den hurtigste vækst: Hver dag skifter 54 af den mest populære million websteder til Debian, fortalte Matthias Gelbmann i artiklen. Hvad angår den geografiske udbredelse af websteder, der anvender Debian, befinder de fleste sig i Europa (med 39,7 procent af alle websteder i Tyskland, 36,1 procent i Polen, 33.6 procent i Frankrig og 26,4 procent i Rusland).

Dummywebserver i Debian?

Thomas Goirand foreslog nylig at slække eller helt fjerne nogle afhængigheder, som webapplikationer har på en webserverpakke. Det ville hjælpe brugere, der installerer sådanne webapplikationer i chroots, mens webserveren kun er installeret uden for chroot'en. Under den efterfølgende diskussion blev flere løsninger foreslået, så som at levere en dummywebserverpakke i Debian. Der blev gjort opmærksom på, at sådanne dummypakker faktisk er meget lette at lave med pakken equivs, som fortjener at blive kendt af flere.

Aptitude slår igen

Christian Perrier bloggede om den nylige genoplivelse af pakkehåndteringsprogrammet aptitude. Da den primære vedligeholder har mindre tid at afse til formålet, er antallet af fejl i aptitude fortsat med at vokse og er nu flere end 800. I november sidste år begyndte Daniel Harwig og Manuel A. Fernandez Montecelo at arbejde på det, med undersøgelse af fejl og forberedelse af en mulig ny version. Hvis du vil hjælpe dem, så tilmeld dig postlisten aptitude-devel på Alioth.

Om donationer til Debian

Stefano Zacchiroli bloggede om hvordan donationer til Debian anvendes af projektet. Først og fremmest forklarede Stefano hvordan penge anvendes i Debian-projektet: Til at købe hardware og hardware-relaterede tjenesteydelser til Debians infrastruktur, til at sponsere bidragydersprints og til at dække rejseudgifter, der gør det muligt for Debian Developers at repræsentere Debian ved konferencer og møder. Dernæst bemærkede Stefano, at næsten alle donationer til Debian kommer fra privatpersoner og ikke fra store virksomhedsponsorer: Virksomhedssponsorer sponserer primært DebConf (Debians årlige konference). Slutteligt gjorde Stefano opmærksom på, at det er muligt at kontrollere hvordan Debian bruger donerede penge: Ved at læse referaterne fra SPI's månedlige møder eller listen over sprints, ved at besøge DPL-wikisiden samt se DebConf-rapporterne. Stefano tilføjede desuden, at han i løbet af den næste måneds tid vil arbejde yderligere på at forbedre Debians budgets gennemskuelighed.

I øvrigt, vedrørende Debians brug af penge, foreslog Yves-Alexis Perez at advokere for hardwaresponsering. Da det at bede om penge ikke altid er den første reflekshandling, foreslog han at vende tilbuddet på hovedet: Hvis man mener, at en Debian Developer kan bruge nogle penge til hardware, så bør man selv hæve stemmen og foreslå det, hvis udvikleren eksempelvis ikke selv bryder sig om at spørge.

Armhf-status i Debian

Steve McIntyre bloggede om statussen på armhf-tilpasningen i Debian. Siden midten af 2011 har han arbejdet på armhf som ny arkitektur i debian-ports; i december blev den importeret til Debians main-arkiv. Den automatiske opbygningssituation kan ses på statussiden armhf-buildd.

IGMP-denial of service i Linux

Ben Hutchings skrev en interessant rapport om et sikkerhedsproblem i Linux, fundet af ham selv, mens han arbejdede på fejl nummer 654876. Da hans bærbare computer gik ned igen og igen, når den kørte Linux 3.0 eller 3.1, tænkte Simon McVittie - som rapporterede fejlen - at det kunne være en fejl i en driver. Men da Ben analyserede nedbrudsloggen, bemærkede han at en pakke modtaget via den trådløse grænseflade, blev behandlet af IGMP, som dernæst dividerede med nul. IGMP-pakker anvendes til at understøtte multicastroutere: Som Ben forklarede, alle multicastaddresser svarer til et dynamisk sæt hosts, kaldet en multicastgruppe. For at finde ud af, hvilken host, der hører til hvilken gruppe, sender routeren pakker og computeren svarer i intervaller. Der er tre forskellige udgaver af IGMP-protokollen, som anvendes til at definere computerens Maximum Response Time (MRT, maksimale svartid). Ben opdagede, at nedbruddet blev forårsaget af en division med 0 ved pakker med en MRT på 0. Patch'en er medtaget i Linux 3.0.17, 3.1.9, 3.2.1, og Debians pakkede version 3.1.8-2.
Godt klaret, Ben!

Interview

Der har været et People behind Debian-interview: Med Steve McIntyre (Debian cd-vedligeholder og tidligere Debian-projektleder).

Andet nyt

Gerfried Fuchs skrev en interessant artikel om sit arbejde med at udrydde udgivelseskritiske fejl i stable. RC-fejl i stable behandles sjældent, da folk normalt koncentrerer sig om RC-fejl i unstable, men - som Gerfried bemærkede - det er en af vores understøttede udgivelser og dermed burde den få en del opmærksomhed, i det mindste fra vedligeholderne af de pågældende pakker.

Enrico Zini annoncerede, at Debtags-webstedet også fungerer for derivative distributioner: Webstedet viser nu også pakker fra Ubuntu, og kan udvides til alle Debian-derivativer.

Kommende arrangementer

Der er flere kommende Debian-relaterede arrangementer:

Man finder flere oplysninger om Debian-relaterede arrangementer og foredrag i begivenhedsafsnittet på Debians websted, ellers kan man tegne abonnement på en af vores arrangementspostlister dækkende forskellige områder: Europa, Holland, spansktalende Amerika, Nordamerika.

Ønsker du at organisere en Debian-stand eller en Debian-installeringsfest? Kender du til andre kommende Debian-relaterede arrangementer? Har du holdt et Debian-foredrag og ønsker at linke til det fra vores foredragsside? Send en engelsksproget e-mail til Debian Events Team.

Nye Debian Contributors

Otte ansøgere er blevet accepteret som Debian Developers, en ansøger er blevet accepteret som Debian Maintainer og fjorten personer er begyndt at vedligeholde pakker siden den foregående udgave af Debian Project News. Hils Intrigeri, Ryan Kavanagh, Daisuke Higuchi, Tanguy Ortolo, Angel Abad, Harshula Jayasuriya, Loong Jin Chow, Iulian Udrea, Mahyuddin Susanto, Jean-Michel Vourgère, Andrei Zavada, Dean Evans, Zbigniew Jędrzejewski-Szmek, Kay Hayen, Olivier Aubert, Hendrik Tews, Leonardo Robol, Dmitry Smirnov, J. Félix Ontañón, Benedict Verhegghe, Tobias Frost, Christoph Reiter og Chris Coulson velkommen i vores projekt!

Statistik over udgivelseskritiske fejl i den kommende udgivelse

Ifølge Bugs Search-grænsefladen i Ultimate Debian Database, er den kommende udgivelse, Debian 7.0 Wheezy, i øjeblikket påvirket af 736 udgivelseskritiske fejl. Hvis man ignorerer fejl, der er lette at løse eller er ved at blive løst, er der rundt regnet 495 udgivelseskritiske fejl tilbage, som skal løses for at udgivelsen kan finde sted.

Der er også en mere udførlig statistik, foruden nogle tips til hvordan man kan fortolke tallene.

Status på lokaltilpasning af Debian Installer

I sin sidste rapport om lokaltilpasning af Debian Installer, bemærkede Christian Perrier, at 22 sprog i øjeblikket er ajourførte hvad angår D-I's corefiler; ti sprog (tjekkisk, tysk, spansk, fransk, italiensk, kasakhisk, hollandsk, portugiskisk, russisk og slovakisk) er pt. 100 procent komplette.

Vigtige Debian Security Advisories

Debians Security Team har udgivet bulletiner vedrørende (blandt andre) disse pakker: cacti, pdns, openttd, simplesamlphp, t1lib, linux-2.6, openssl og phpmyadmin. Læs dem omhyggeligt og gør det fornødne.

Debians Backports Team har udgivet en bulletin vedrørende pakken openswan. Læs den omhyggeligt og gør det fornødne.

Bemærk at dette er et udvalg af de mere vigtige sikkerhedsbulletiner fra de seneste uger. Hvis du ønsker at være ajour med sikkerhedsbulletiner udsendt af Debians sikkerhedshold, så tegn abonnement på sikkerhedspostlisten (og den separate backports-liste, og listen med opdateringer til stable eller volatile-listen, til Lenny, den gamle stabile distribution) for at modtage annonceringerne.

Nye og bemærkelsesværdige pakker

587 pakker er nyligt blevet føjet til Debians ustabile arkiv. Blandt andre er der tale om:

Pakker, der har brug for hjælp

I øjeblikket er 396 pakker forældreløse og 149 pakker kan adopteres: se den komplette liste over pakker, der har brug for din hjælp.

Ønsker du fortsat at læse DPN?

Hjælp os med at fremstillet nyhedsbrevet. Vi har stadig behov for flere frivillige skribenter, som overvåger Debian-fællesskabet og rapportere om hvad der sker. Se bidragssiden for at finde ud af hvordan man hjælper. Vi ser frem til at modtage din mail (på engelsk) på debian-publicity@lists.debian.org.


For at modtage dette nyhedsbrev som mail, kan man abonnere på postlisten debian-news.

Tidligere udgaver af nyhedsbrevet er tilgængelige.

Denne udgave af Debians projektnyheder blev redigeret af Francesca Ciceri, Andrei Popescu, David Prévot og Justin B Rye.
Den blev oversat af Kåre Thor Olsen.