Debians projektnyheder - 2. april 2012

Velkommen til årets syvende udgave af DPN, Debian-fællesskabets nyhedsbrev. Emner i denne udgave er blandt andre:

Bits fra Debian Med-holdet

Andreas Tille sendte nogle bits fra Debian Med-holdet, hvor han nævnte nylige initiativer fra holdet, herunder Debian Med Bug Squashing Advent Calendar 2011 og projektet Mentoring of the Month (MoM). Andreas mindede os også om, at Debian Med-projektet i januar fyldte ti år. På ti år er Debian Med vokset fra et enmandsprojekt til et stærkt hold, som vedligeholder over 200 meget specialiserede pakker, med en høj kvalitetsstandard, som Andreas skrev i et relateret blogindlæg. Debian Med-projektet leverer og vedligeholder ikke kun specialiserede pakker til biologi og medicin, men er — som andre Debian Blends — et godt sted at begynde at arbejde i Debian, fordi nytilkomne først kan arbejde med et kendt emne (Blend'ens dækningområde — i dette tilfælde medicin og bioinformatik) og lære Debians regler at kende, inden for et hold med en fælles interesse, tilføjede han i mailen. Ideen blev bekræftet af resultatet af en undersøgelse med fokus på hvorfor Debian Med-holdmedlemmer blev Debian Developers.

Debian bliver medlem af OSI

Debian-projektet har offentliggjort, at det melder sig ind i Open Source Initiative (OSI) som affilieret. OSI blev grundlagt i 1998 med det formål at forklare om, være fortaler for og beskytte udtrykket open source. I efterhånden mange år, har OSI hjulpet Open Source-varemærket med at opnå anerkendelse, i særdeleshed inden for forretningsverdnen.

Rapport fra DSA-holdets sprint

Luca Filipozzi skrev en rapport fra Debian System Administrators-holdets (DSA) sprint, som fandt sted i weekenden den 16.-18. marts i Oslo, Norge. Under mødet diskuterede holdet en langtrækkende plan for Debians infrastruktur, gennemgik de maskiner, som i øjeblikket administreres og udarbejdede procedurer vedrørende konti og gruppehåndtering. Et af hovedpunkterne, som blev diskuteret på mødet, var nødvendigheden af at forny maskinparken — den er nu gamle og forlængst ude af garantiperioden — og hvordan det kan gøres. Mens Debians hardwarebehov tidligere blev dækket af donationer af ny og brugt hardware fra enkeltpersoner og organisationer, er det ikke længere tilfældet. Holdet udviklede en Femårsplan beskrivende en hardwareudskiftningscyklus, for at undgå at have maskiner, som er mere end fem år gamle. Et klart resultat af vores arbejde med Femårplanen, er en forståelse for, at hardware nu er blevet en af Debians største udgiftsposter, skrev Luca. Forskellige maskiner er også nødvendige, for at kunne understøtte hele udvalget af arkitekturer, som Debian leveres til. For flere oplysninger om hvordan man donerer udstyr til Debian-projektet, bedes man kontakte hardwaredonationsholdet på engelsk.
DSA-sprinten blev gjort mulig takket være donationer til Debian samt af Varnish Software, der var vært for sprinten og gav mad og drikke. Tak!

Fascinerede: En Debian-baseret tricorder

Peter Jansen, en forsker inden for de kognitive videnskaber, gav liv til Spocks tricorder fra den populære tv-serie Star Trek. Peter udviklede faktisk et håndhold apparat, som — takket være dets indbyggede sensorer — kan måle forskellige ting i omgivelserne (så som temperatur, luftfugtighed, magnetfelter, osv.). Apparatet kører Debian GNU/Linux på en ARM920T-baseret Atmel-microcontroller. Hardwarespecifikationer og -diagrammer, samt softwaren, er licenseret under henholdsvis TAPR non-commercial og GPL 3 og er tilgængelige fra projektets websted.

Farvel, og tak for alle nyhederne

Året var 2006. Stedet var Oaxtepec, Mexico. Arrangementet var DebConf6. Sådan blev Publicity-holdet født, under en BoF med titlen Representing Debian. Blandt andre deltog to Debian-bidragydere (som senere blev Debian Developers), Alexander Schmehl og Meike Reichle. Hvis du er fast læser af Debian Project News, eller bidragyder til Publicity-holdet, genkender du nok deres navne. I de forgangne seks år, arbejdede de dagligt på at levere nyheder til os fra Debians verden og på at offentliggøre vigtige ændringer inden for projektet. Alexander og Meike har nu besluttet at træde tilbage fra Press- og Publicity-holdet, for at begive sig ud på et helt andet eventyr. Publicity-holdet ønsker at benytte denne lejlighed til at takke for deres utrættelige arbejde, deres kreativitet og deres inspirerende arbejde.
Farvel, og tak for alle nyhederne!

Interview

Raphaël Hertzog har udgivet et People behind Debian-interview med Jörg Jaspert (FTPmaster, Debian Account Manager, med mere), mens Petter Reinholdtsen interviewede John Ingleby til sin række af Debian Edu-interview.

Desuden interviewede Chris Woolfrey Guido Günther. Zlatan Todorić interviewede Joey Hess om hans deltagelse i DebConf11, som fandt sted i august sidste år i Banja Luka.

Andet nyt

Stefan Fritsch offentliggjorde nogle bits fra Apache Maintainers hvor nogle ændringer blev annonceret — et nyt sæt pakningsretningslinjer, en nylig større Apache HTTPD-opgradering og en kommende pakketransition.

Axel Beckert skrev nyligt om den (måske midlertidige) forsvinden af aptitude-gtk. Det nye hold har i øjeblikket fokus på den interne kode og den medfødte ncurses-brugergrænseflade, men alle, der ønsker at bidrage til GUI'en, er velkomen til at blive medlemmer af Aptitude-holdet.

Kurt Roeckx oplyste, at DPL-kandidaternes indsigelser er offentliggjort og nu er tilgængelige som en del af deres valgprogrammer, og sendte desuden en opfordring til at stemme. Afstemningen slutter lørdag den 14. april.

Stefano Zacchiroli offentliggjorde, at LDAP's dnsZoneEntry-attribut for *.debian.net-domæner vil blive gjort offentlig tilgængelig om to uger. Intentionen er at gøre det lettere at se dataene, som i øjeblikket kun er tilgængelige via et DNS-opslag.

Jan Hauke Rahm skrev en rapport fra Front Desk- og DAM-sprinten, der for nylig fandt sted i Mönchengladbach, Tyskland. Under mødet arbejdede medlemmerne af begge hold på New Members-webgrænsefladen, foruden længe uafklarede NM-ansøgninger. Mødet viste sig at være en god mulighed for at diskutere ansigt til ansigt samt håndtere personfølsomme sager, og arbejde på afventende forespørgsler. Begge hold takker Credativ, der var vært for mødet.

Nye Debian Contributors

Elleve ansøgere er blevet accepteret som Debian Developers, seks ansøgere er blevet accepteret som Debian Maintainers, og seks personer er begyndt at vedligeholde pakker siden foregående udgave af Debian Project News. Hils Arno Töll, Mathieu Malaterre, Johann Felix Soden, Roland Dreier, Dmitrijs Ledkovs, Ana Carolina Comandulli, Michael Gilbert, Carl Chenet, Mònica Ramírez Arceda, Michael Stapelberg, Alessandro Ghedini, David Steele, Khalid El Fathi, Rodolfo García Peñas, Dmitry Smirnov, Sven Joachim, Simon Josefsson, Guo Yixuan, Emile Joubert, Jonathan Steinert, Benjamin J. Scott, Melissa Draper og Lennart Weller velkommen i vores projekt!

Statistik over udgivelseskritiske fejl i den kommende udgivelse

Ifølge Bugs Search-grænsefladen i Ultimate Debian Database, er den kommende udgivelse, Debian Wheezy, i øjeblikket påvirket af 742 udgivelseskritiske fejl. Hvis man ignorerer fejl, der er lette at løse eller er ved at blive løst, er der rundt regnet 536 udgivelseskritiske fejl tilbage, som skal løses for at udgivelsen kan finde sted.

Der er også nogle tips til hvordan man kan fortolke tallene.

Vigtige Debian Security Advisories

Debians Security Team har udgivet bulletiner vedrørende (blandt andre) disse pakker: libapache2-mod-fcgid, nginx, gnash, icedove, raptor, libpng, libtasn1-3, gnutls26, openarena, linux-2.6, tryton-server, typo3-src og curl (opdateret bulletin). Læs dem omhyggeligt og gør det fornødne.

Debians Backports Team har udgivet bulletiner vedrørende disse pakker: gnash, puppet, nginx og freetype. Læs den omhyggeligt og gør det fornødne.

Bemærk at dette er et udvalg af de mere vigtige sikkerhedsbulletiner fra de seneste uger. Hvis du ønsker at være ajour med sikkerhedsbulletiner udsendt af Debians sikkerhedshold, så tegn abonnement på sikkerhedspostlisten (og den separate backports-liste, og listen med opdateringer til stable for at modtage annonceringerne.

Nye og bemærkelsesværdige pakker

207 pakker er nyligt blevet føjet til Debians ustabile arkiv. Blandt andre er der tale om:

Pakker, der har brug for hjælp

I øjeblikket er 432 pakker forældreløse og 152 pakker kan adopteres: se den komplette liste over pakker, der har brug for din hjælp.

Ønsker du fortsat at læse DPN?

Hjælp os med at fremstille nyhedsbrevet. Vi har stadig behov for flere frivillige skribenter, som overvåger Debian-fællesskabet og rapportere om hvad der sker. Se bidragssidenfor at finde ud af hvordan man hjælpertil. Vi ser frem til at modtage din mail (på engelsk) på debian-publicity@lists.debian.org.


For at modtage dette nyhedsbrev som mail, kan man abonnere på postlisten debian-news.

Tidligere udgaver af nyhedsbrevet er tilgængelige.

Denne udgave af Debians projektnyheder blev redigeret af Moray Allan, Cédric Boutillier, Francesca Ciceri og David Prévot.
Den blev oversat af Kåre Thor Olsen.