Debians projektnyheder - 4. marts 2013

Velkommen til årets femte udgave af DPN, Debian-fællesskabets nyhedsbrev. Emner i denne udgave er blandt andre:

Opdatering af Debian 6.0: 6.0.7 udgivet

Den syvende opdatering af Debian 6.0 (med kodenavnet Squeeze) er blevet udgivet. Opdateringen indeholder primært rettelser af sikkerhedsproblemer til den stabile udgave, sammen med nogle rettelser af alvorlige problemer.

Der er brug for projekter og mentorer til Debians GSoC 2013

Paul Tagliamonte, nyligt udnævnt administrator af Debians deltagelse i Googles Summer of Code-program i 2013, har bedt alle Debian-bidragydere om ideer til projekter og mentorer, for at kunne hjælpe Debian med at deltage i initiativet i år. Alle (medlemmer af Debian-projektet eller ej, studerende eller ej) er velkome til at indsende deres ideer, og til at prøve at finde personer, der har lyst til at være mentorer for projekterne, forklarede Paul i sin mail. Oplysninger om hvordan man indsender forslag er tilgængelige på den relevante wikiside. Man kan også kontakte Paul og Debians andre GSoC-administratorer på deres postliste eller på deres IRC-kanal, #debian-soc på irc.debian.org.

Fremgangen med Wheezy-udgaven

Niels Thykier, medlem af Release Team, bemærkede at den aktuelle hastighed i rettelsen af RC-fejl bliver langsommere, med kun 1,1 RC-fejl rettet om dagen siden hans foregående rapport. Omkring 200 RC-fejl mangler at blive rettet, og hvis hastigheden i rettelsen af RC-fejl ikke stiger, kan Release Team blive nødt til at fjerne pakker sammen med deres omvendte afhængigheder.

Debian i Open Source Conference 2013 Tokyo/Spring

Hideki Yamane rapporterede om Debian-deltagelse i Open Source Conference 2013 Tokyo/Spring ved Meisei-universitetet i Tokyo, Japan. Debian var til stede med en stand, hvor Hideki og andre bidragydere talte med brugere og entusiaster. Takahide Nojima holdt et foredrag med titlen Debian Update, som handlede om Debians seneste bedrifter.

arm64-image tilgængeligt

Wookey annoncerede om tilgængeligheden af et arm64-image. Det er kulminationen af et tre år langt arbejde med at gøre Debian bootstrapbar, som blev anvendt for første gang på denne portering til 64 bit-ARMv8-arkitekturen. Indtil videre er der tale om alfaniveau, men det repræsenterer en stor bedrift: alle disse pakker blev krydsopbygget på raring, med udredelse af cykliske afhængigheder med opbygningsprofiler, som gør det til den første (ikke-x86) selv-bootstrappede Debian-portering nogensinde, forklarede Wookey. Det har været interessant at få denne portering til at fungere, fordi fire nye ting blev forsøgt på samme tid: multiarch (fillayout og afhængigheder), krydsopbygning (værktøjer og pakningsunderstøttelse i en distribution som historisk altid er blevet opbygget direkte på den understøttede hardware), arm64-understøttelse (aarch64) i pakker, der har behov for det, samt opbygningsprofiler til linearisering af opbygningsrækkefølgen, tilføjede han. Den aktuelle status på bootstrappingen er online, mens de fleste oplysninger om porteringen (og hvordan man opbygger images) er tilgængelig fra projektets wikiside.

Andet nyt

Paul Wise bloggede om et QA-værktøj til at finde utilstrækkeligheder i pakker (defekte symlinks, manglende copyright-filer, forældede opsætningsfiler, osv.) kaldet adequate, udviklet af Jakub Wilk. Folk, der er interesserede i softwarekvalitet inviteres til at deltage i Debians QA-initiativer.

Kurt Roeckx, Debians projektsekretær, offentliggjorde tidsplanen for DPL-valget.

Hideki Yamane bloggede om den serie af artikler om Debian han skriver for et japanske tidsskrift om softwaredesign.

Olivier Sallou sendte en rapport fra Debian Med-sprinten, som fandt sted i den sidste weekend i februar, i Schönberg, Tyskland. Hold arbejdede primært på pakning af ny software samt på opdatering af eksisterende pakker.

Kommende begivenheder

Der er en kommende Debian-relateret begivenhed:

Man finder flere oplysninger om Debian-relaterede arrangementer og foredrag i begivenhedsafsnittet på Debians websted, ellers kan man tegne abonnement på en af vores arrangementspostlister dækkende forskellige områder: Europa, Holland, spansktalende Amerika, Nordamerika.

Ønsker du at organisere en Debian-stand eller en Debian-installeringsfest? Kender du til andre kommende Debian-relaterede arrangementer? Har du holdt et Debian-foredrag og ønsker at linke til det fra vores foredragsside? Send en engelsksproget e-mail til Debians Events Team.

Nye Debian Contributors

Tre personer er begyndt at vedligeholde pakker siden den foregående udgave af Debian Project News. Hils Alexandre Dreyer, Sebastiaan Mathot og Erik Sjolund velkommen i vores projekt!

Statistik over udgivelseskritiske fejl i den kommende udgivelse

Ifølge Bugs Search-grænsefladen i Ultimate Debian Database, er den kommende udgivelse, Debian Wheezy, i øjeblikket påvirket af 174 udgivelseskritiske fejl. Hvis man ignorerer fejl, der er lette at løse eller er ved at blive løst, er der rundt regnet 69 udgivelseskritiske fejl tilbage, som skal løses for at udgivelsen kan finde sted.

Der er også en mere udførlig statistik, foruden nogle tips til hvordan man kan fortolke tallene.

Vigtige Debian Security Advisories

Debians Security Team har udgivet bulletiner vedrørende (blandt andre) disse pakker:nss-pam-ldapd, openjpeg, postgresql-8.4, squid3, linux-2.6, fusionforge, python-django, cfingerd og xen. Læs dem omhyggeligt og gør det fornødne.

Bemærk at dette er et udvalg af de mere vigtige sikkerhedsbulletiner fra de seneste uger. Hvis du ønsker at være ajour med sikkerhedsbulletiner udsendt af Debians Security Team, så tegn abonnement på sikkerhedspostlisten (og den separate backports-liste, og listen med opdateringer til stable for at modtage annonceringerne.

Nye og bemærkelsesværdige pakker

102 pakker er nyligt blevet føjet til Debians ustabile arkiv.Blandt andre er der tale om:

Pakker, der har brug for hjælp

I øjeblikket er 495 pakker forældreløse og 143 pakker kan adopteres: se den komplette liste over pakker, der har brug for din hjælp.

Ønsker du fortsat at læse DPN?

Hjælp os med at fremstille nyhedsbrevet. Vi har stadig behov for flere frivillige skribenter, som overvåger Debian-fællesskabet og rapportere om hvad der sker. Se bidragssidenfor at finde ud af hvordan man hjælpertil. Vi ser frem til at modtage din mail (på engelsk) på debian-publicity@lists.debian.org.


For at modtage dette nyhedsbrev som mail, kan man abonnere på postlisten debian-news.

Tidligere udgaver af nyhedsbrevet er tilgængelige.

Denne udgave af Debians projektnyheder blev redigeret af Cédric Boutillier, Francesca Ciceri, David Prévot og Justin B Rye.
Den blev oversat af Kåre Thor Olsen.