Debians projektnyheder - 18. marts 2013

Velkommen til årets sjette udgave af DPN, Debian-fællesskabets nyhedsbrev. Emner i denne udgave er blandt andre:

Debian Edu Squeeze opdateret

Holger Levsen offentliggjorde den første opdatering af Debian Edu Squeeze siden dens oprindelige udgivelse. Opdateringen indeholder alle ændringer mellem 6.0.4 og 6.0.7, foruden Debian Edu-specifikke fejlrettelser og forbedringer, forklarede Holger. Opdaterede installeringsimages kan downloades.

DPL-valgkampagnen

Årets DPL-valgkampagne er nu officielt i gang. I år er tre DPL-kandidater opstillet: Moray Allan, Gergely Nagy og Lucas Nussbaum. Der er allerede en ganske aktiv debat på postlisten debian-vote, hvor man kan stille spørgsmål til kandidaterne om deres valgprogrammer. Indtil videre har der primært været diskuteret: spørgsmål vedrørende rekruttering af nye bidragydere og mentoring; anvendelse af Debians penge og muligheden for pengeindsamlingskampagner til fornyelse af Debians grundlæggende hardwareinfrastruktur; samt mulige ændringer til DPL'ens rolle jf. vedtægterne, herunder etablering af en DPL-bestyrelse eller ændring af valgperioden.
Kampagnen slutter den 30. marts, og efterfølges af en afstemningsperiode på to uger. Begyndelsen af 2013's DPL-kampagne har været meget intens; som almindelig stemmeberettiget, har jeg svært ved at følge med i debian-vote. Ikke desto mindre er det særdeles forfriskende at se et sådant demokratisk slag mellem frivillige, der er ivrige efter at stille deres fritid til rådighed som DPL. Frivillighed i fri software er ved godt helbred, lader det til, sagde Stefano Zacchiroli, der har været DPL i de sidste tre år.

Et nærmere kig på frysningen

Lisandro Damián Nicanor Pérez Meyer bloggede om sine erfaringer med Debian-frysningen som Debian Developer. Lisandro, der er medlem af Qt/KDE-holdet, har intensiveret sine aktiviteter under frysningen, med genoplivelse af patches, tagen dem i anvendelse og afprøvning af rettelserne. Med hjælp fra andre medlemmer af holdet, har Lisandro fortaget elleve uploads af Qt, for at få det gjort klar til den nye udgivelse. Han forklarer, at under frysningen har kommunikationen i holdene og holdene imellem været afgørende, da alle Debian Developers fokuserer kræfterne på udgivelsen, og det kræver en stor mængde koordinering. Holdet, der er mest stresset under frysningen, er Release-holdet. Set ude fra, er kommunikationen med RT en "særlig kunstform", og ikke spor let, forklarede Lisandro, som dernæst opremser nogle nyttige tips til effektiv kommunikation med Release-holdet.

Kali Linux: Et nyt Debian-derivativ til penerationstest

Raphaël Hertzog bloggede om fødslen af Kali Linux 1.0, et nyt Debian-derivativ udviklet af Offensive Security, med det formål at være en avanceret og stabil distribution til penetrationstest.
Mati Aharoni, ledende Kali-udvikler, forklarede at Debian tilbyder et pålideligt grundlag for opbygning af en ny distribution og på samme tid kan den let tilpasses med den absolut nyeste funktionalitet, takket være distributionerne unstable og experimental. Raphaël, der hjalp Kali-holdet med at opsætte deres tekniske infrastruktur som et Debian-derivativ, tilføjede at ikke blot vil de fleste Kali-applikationer blive integreret i Debian, men Offensive Security er også villig til at donere en node i deres armhf-cluster til Debians eget brug.

Andet nyt

Lucas Nussbaum udgav nogle statistikker om ændringer i Debian-pakning og -strukturer siden 2005 indsamlet ved datamining på snapshot.debian.org. Hovedparten af software i Debian vedligeholdes nu af hold gennem et VCS-arkiv (primært Git) og pakkes ved hjælp af dh.

Luca Falavigna bloggede om sine erfaringer i et af Debians grundlæggende hold, FTP-holdet.

Ifølge Ultimate Debian Database (UDD), var de ti førende RC-fejllukkere i marts:

  1. Michael Gilbert
  2. LaMont Jones
  3. Julien Cristau
  4. Ludovico Cavedon
  5. Raphaël Hertzog
  6. Gregor Herrmann
  7. Sebastian Ramacher
  8. Abou Al Montacir
  9. Arno Töll
  10. Sébastien Villemot

Godt klaret!
Flere oplysninger om disse data er tilgængelige i en mail.

Kommende begivenheder

Der er en kommende Debian-relateret begivenhed:

Man finder flere oplysninger om Debian-relaterede arrangementer og foredrag i begivenhedsafsnittet på Debians websted, ellers kan man tegne abonnement på en af vores arrangementspostlister dækkende forskellige områder: Europa, Holland, spansktalende Amerika, Nordamerika.

Ønsker du at organisere en Debian-stand eller en Debian-installeringsfest? Kender du til andre kommende Debian-relaterede arrangementer? Har du holdt et Debian-foredrag og ønsker at linke til det fra vores foredragsside? Send en engelsksproget e-mail til Debians Events Team.

Nye Debian Contributors

En ansøger er blevet accepteret som Debian Developer og to ansøgere er blevet accepteret som Debian Maintainers siden den foregående udgave af Debian Project News. Hils Balint Reczey, Alexander Chernyakhovsky og Alexandre Raymond velkommen i vores projekt.

Statistik over udgivelseskritiske fejl i den kommende udgivelse

Ifølge Bugs Search-grænsefladen i Ultimate Debian Database, er den kommende udgivelse, Debian Wheezy, i øjeblikket påvirket af 115 udgivelseskritiske fejl. Hvis man ignorerer fejl, der er lette at løse eller er ved at blive løst, er der rundt regnet 74 udgivelseskritiske fejl tilbage, som skal løses for at udgivelsen kan finde sted.

Der er også en mere udførlig statistik, foruden nogle tips til hvordan man kan fortolke tallene.

Vigtige Debian Security Advisories

Debians Security Team har udgivet bulletiner vedrørende (blandt andre) disse pakker:apache2, openafs, php5, zoneminder, perl, sudo, puppet, wireshark, inetutils, typo3-src, firebird2.1, firebird2.5, lighttpd og libvirt. Læs dem omhyggeligt og gør det fornødne.

Bemærk at dette er et udvalg af de mere vigtige sikkerhedsbulletiner fra de seneste uger. Hvis du ønsker at være ajour med sikkerhedsbulletiner udsendt af Debians Security Team, så tegn abonnement på sikkerhedspostlisten (og den separate backports-liste, og listen med opdateringer til stable for at modtage annonceringerne.

Nye og bemærkelsesværdige pakker

16 pakker er nyligt blevet føjet til Debians ustabile arkiv.Blandt andre er der tale om:

Pakker, der har brug for hjælp

I øjeblikket er 496 pakker forældreløse og 142 pakker kan adopteres: se den komplette liste over pakker, der har brug for din hjælp.

Ønsker du fortsat at læse DPN?

Hjælp os med at fremstille nyhedsbrevet. Vi har stadig behov for flere frivillige skribenter, som overvåger Debian-fællesskabet og rapportere om hvad der sker. Se bidragssidenfor at finde ud af hvordan man hjælpertil. Vi ser frem til at modtage din mail (på engelsk) på debian-publicity@lists.debian.org.


For at modtage dette nyhedsbrev som mail, kan man abonnere på postlisten debian-news.

Tidligere udgaver af nyhedsbrevet er tilgængelige.

Denne udgave af Debians projektnyheder blev redigeret af Moray Allan, Cédric Boutillier, Francesca Ciceri og Justin B Rye.
Den blev oversat af Kåre Thor Olsen.