Debians projektnyheder - 1. april 2013

Velkommen til årets syvende udgave af DPN, Debian-fællesskabets nyhedsbrev. Emner i denne udgave er blandt andre:

Bits fra Release-holdet

Julien Cristau sendte en opdatering vedrørende Release-holdets aktiviteter, hvor påbegyndelsen af sidste fase i frysningsprocessen blev bekendtgjort. Det betyder kort og godt, at fra nu af vil der være en endnu mere restriktiv policy vedrørende ændringer, der kan uploades (kun rettelser at udgivelseskritiske fejl accepteres) samt at Release-holdet vil begynde at anvende et specifikt usertag (wheezy-will-remove), for at markere pakker, der vil blive fjernet fra den kommende stabile udgave, hvis deres udgivelseskritiske fejl ikke rettes. Desuden mindede Julien om at der er brug for hjælp til at færdiggøre Udgivelsesbemærkningerne: Alle brugere og bidragydere opfordres til at kigge på det igangværende arbejde og hjælpe til med løsningen af aktuelle problemer.

Bits fra DSA-holdet

Martin Zobel-Helas sendte nogle bits fra Debian Systems Administration-holdet (DSA), hvori han rapporterede om holdets seneste aktiviteter. Inden for det seneste par måneder, har de fokuseret på virtualisering af en række fysiske maskiner, samt oprettelse af ganeti-clusters til håndtering af de forskellige virtuelle maskiner. Desuden er holdet begyndt at omskrive sin kontohåndteringskode vha. Django-framework'et.
Mailen slutter med en tak fra DSA-holdet til alle donorer og hostingparntere (og især Eaton og Brainfood), foruden vedligeholderne af ganeti-pakken, Iustin Pop og Guido Trotter.

DebConf13 - modsvarende midler

Didier Raboud annoncerede om modsvarende midler ved donationer til DebConf13. Som led i indsamlingen af midler til DebConf13, har en generøs sponsor, Brandorr Group, tilbudt at modsvare USD-donationer til DebConf13 indtil den 30. april, forklarede Didier. For hver dollar der bliver doneret til DebConf13 af en enkeltperson, vil Brandorr Group også donere en dollar. Enkeltpersoners donationer vil hver især kun blive modsvaret op til 100 USD; kun donationer i USD vil blive modsvaret, og Brandorr Group vil maksimalt donere midler op til 5.000 USD.
Initiativet fortsætter indtil tirsdag den 30. april; spred budskabet! For yderligere oplysninger, kan man besøge donationswebsiden.

New Maintainer-processen

Enrico Zini bloggede om kønsmisforholdet i New Maintainer-processen. Enrico bemærkede at vi stadig har meget få kvindelige ansøgere, på trods af tidligere arbejde på at opmuntre dem til at ansøge, herunder projektet Debian Women. Han foreslog derfor at vi indfører et system, hvor mandlige ansøgere kun kan ansøge, hvis det modsvares af kvindelige ansøgere, en til en. Da målet er at få en ligeligt fordelt kønsrepræsentation i Debian, kan vi simpelthen beslutte kun at godkende en tydeligvis mandligt navngivet Debian Developer for hver tydeligvis kvindeligt navngivet person, sagde Enrico. Det er rigtigt: Ingen ny tydeligvis mandligt navngivet Debian Developer, med mindre der lige er blevet accepteret en tydeligvis kvindeligt navngivet Debian Deveopler.

Redaktionelle ændringer til vedtægterne

Francesca Ciceri foreslog en ændring af vedtægterne vedrørende vores valgsystem. Hun påpegede at der årligt spildes rigtig megen tid på valgdebatter, og problemerne med at narre andre projektdeltagere til at stille op. Den foreslåede tilføjelse annullerer den nuværende valgproces og gør i stedet Stefano Zacchiroli til Debians projektleder (DPL) på livstid. Demokratiske processer er et af Debians karaktertræk, men i årenes løb har vi lært ikke at misbruge dem, i særdeleshed når der er risiko for at de står i vejen for en effektiv beslutningsproces, kommenterede Stefano Zacchiroli, Debians nuværende projektleder. Jeg er smigret ved tanken om at blive foreslået som "DPL på livstid", og hvis beslutningsforslaget går igennem, vil jeg gøre mit bedste for altid at lytte til forslag fra medlemmer af Debian-projektet, på trods af ikke-tilstedeværende valg.

Interview

Den nyligt aktiverede officielle Debian-blog har interviewet de tre kandidater til årets DPL-valg: Moray Allan, Gergely Nagy og Lucas Nussbaum.

Andet nyt

Stefano Zacchiroli offentliggjorde sin månedlige rapport over DPL-aktiviteter.

Jan Wagner udgav en detaljeret rapport vedrørende Debian-tilstedeværelsen ved Chemnitzer Linuxtage 2013.

Efter den nylige opfordring til at benytte Debians varemærker, er nogle af de første nye merchandisingprodukter med Debian-branding blevet annonceret. De spænder fra en ny udgave af de berømte Debian-paraplyer, rettet mod kæledyr, samt plyslegetøj med dine yndlings-Debian Developers, til Debian-brandede insektmidler (godkendt til brug i forbindelse med økologiske afgrøder) og den beroligende medicin Debian Flame-Away™.

Masayuki Hatta skrev nogle tips om hvordan man pakker Haskell-software.

Rhonda annoncerede om integrationen af backports-tjenesten ind i hovedarkivet.

Nye Debian Contributors

Ni ansøgere er blevet accepteret som Debian Developers, og to personer er begyndt at vedligeholde pakker siden den foregående udgave af Debian Project News. Hils Dmitry Smirnov, Jérémy Lal, Matthias Klumpp, Stephen Kitt, Ivo De Decker, Mike Gabriel, Manuel A. Fernandez Montecelo, Andrew Shadura, Florian Schlichting, Vamsee Kanakala og Sebastian Geiger velkommen i vores projekt!

Statistik over udgivelseskritiske fejl i den kommende udgivelse

Ifølge Bugs Search-grænsefladen i Ultimate Debian Database, er den kommende udgivelse, Debian Wheezy, i øjeblikket påvirket af 50 udgivelseskritiske fejl. Hvis man ignorerer fejl, der er lette at løse eller er ved at blive løst, er der rundt regnet 24 udgivelseskritiske fejl tilbage, som skal løses for at udgivelsen kan finde sted.

Der er også en mere udførlig statistik, foruden nogle tips til hvordan man kan fortolke tallene.

Vigtige Debian Security Advisories

Debians Security Team har udgivet bulletiner vedrørende (blandt andre) disse pakker: smokeping, libxml2, icinga, rails og bind9. Læs dem omhyggeligt og gør det fornødne.

Debians Stable Release Team har udgivet en opdateringsannoncering vedrørende pakken: clamav. Læs den omhyggeligt og gør det fornødne.

Bemærk at dette er et udvalg af de mere vigtige sikkerhedsbulletiner fra de seneste uger. Hvis du ønsker at være ajour med sikkerhedsbulletiner udsendt af Debians sikkerhedshold, så tegn abonnement på sikkerhedspostlisten (og den separate backports-liste, og listen med opdateringer til stable for at modtage annonceringerne.

Nye og bemærkelsesværdige pakker

129 pakker er nyligt blevet føjet til Debians ustabile arkiv. Blandt mange andre er der tale om:

Pakker, der har brug for hjælp

I øjeblikket er 491 pakker forældreløse og 145 pakker kan adopteres: se den komplette liste over pakker, der har brug for din hjælp.

Ønsker du fortsat at læse DPN?

Hjælp os med at fremstille nyhedsbrevet. Vi har stadig behov for flere frivillige skribenter, som overvåger Debian-fællesskabet og rapportere om hvad der sker. Se bidragssidenfor at finde ud af hvordan man hjælpertil. Vi ser frem til at modtage din mail (på engelsk) på debian-publicity@lists.debian.org.


For at modtage dette nyhedsbrev som mail, kan man abonnere på postlisten debian-news.

Tidligere udgaver af nyhedsbrevet er tilgængelige.

Denne udgave af Debians projektnyheder blev redigeret af Moray Allan, Cédric Boutillier, Francesca Ciceri, Victor Nițu, Rhonda, Justin B Rye og Thomas Vincent.
Den blev oversat af Kåre Thor Olsen.