Debians projektnyheder - 28. oktober 2013

Velkommen til årets nittende udgave af DPN, Debian-fællesskabets nyhedsbrev. Emner i denne udgave er blandt andre:

Bits fra Release Team

Niels Thykier offentliggjorde i bits fra Release Team at Jessie, den aktuelle testing-udgave af Debian, vil blive frosset til næste år, den 5. november 2014 klokken 23:59 UTC. Et udkast til frysningsretningslinjer, som beskriver ændringer, der kan komme i betragtning til medtagelse i Jessie efter frysningen, er allerede tilgængelig. Niels lavede også et resume af resultatet af porter-mønstringen vedrørende arkitekturer i unstable og testing, samt indikerede at arkitekturkvalifikationssiden er blevet opdateret med navnene på nuværende portere. Til sidst opremsede han de foreslåede udgivelsesmål, som Release Team vil overveje at medtage, samt indikerede at Britney, migreringsscriptet til testing og buildtjenester, nu er i stand til at forstå og behandle multiarch-afhængighedssammenhænge angivet med pkg:any.

s390 fjernet fra arkivet til fordel for s390x

Julien Cristau offentliggjorde at s390-arkitekturen er blevet fjernet fra Jessie. s390 havde siden Woody været en officiel arkitektur til IBM-servere, og har siden udgivelsen af Wheezy været erstattet af s390x, dens 64 bit-modstykke. Processen blev afsluttet ved fjernelsen af s390 fra Sid, som rapporteret af Mark Hymers.

manpages.debian.net er nu en offciel tjeneste

Takket være Javier Fernández-Sanguino Peña og Debian System Administrators Team, er tjensten der leverer onlineudgaver af manualsiderne, nu tilgængelig i Debian; den var tidligere tilgængelig fra det uofficielle debian.net-domæne, og findes nu på https://manpages.debian.org. Tjensten er særlig nyttig for brugere, der har behov for at læse manualsider fra pakker, som ikke er installeret.

Debian forøger sin popularitet på webservere

Ifølge en nylig undersøgelse fra W3Techs, er Debian fortsat den mest populære GNU/Linux-distribution på webservere, og har forøget sin popularitet fra 29,4 procent i januar 2012 (hvor CentOS blev fortrængt fra førstepladsen) til 32,7 procent i oktober 2013. Debian-derivativen Ubuntu stiger også i popularitet, og de to fører i fællesskab (58,5 procent af Linux-webservere anvender Debian eller Ubuntu). Undersøgelsen er baseret på Alexas analyse af verdens en million førende websteder, for at udvælge et repræsentativt udsnit af etablerede websteder, og fokuserer kun på teknologierne anvendt til websteder (og ikke individuelle websider eller desktopinstalleringer).

Andet nyt

Den ottende opdatering af den gamle stabile Debian-distribution (kodenavn Squeeze) blev udgivet den 20. oktober.

Modsvarende bidrag for 2013 til Debian Outreach Program for Women vil fortsætte lidt over to uger mere. For flere oplysninger, og for at give et bidrag, se siden Donate now.

Kommende begivenheder

Der er en kommende Debian-relateret begivenhed:

Man finder flere oplysninger om Debian-relaterede arrangementer og foredrag i begivenhedsafsnittet på Debians websted, ellers kan man tegne abonnement på en af vores arrangementspostlister dækkende forskellige områder: Europa, Holland, spansktalende Amerika, Nordamerika.

Ønsker du at organisere en Debian-stand eller en Debian-installeringsfest? Kender du til andre kommende Debian-relaterede arrangementer? Har du holdt et Debian-foredrag og ønsker at linke til det fra vores foredragsside? Send en engelsksproget e-mail til Debian Events Team.

Nye Debian Contributors

To ansøgere er blevet accepteret og fire personer er begyndt at vedligeholde pakker siden den foregående udgave af Debian Project News. Hils Patty Langasek, Christian Hofstaedtler, Ross Gammon, James Cowgill, Pall Sigurdsson og Pierre Blanc i vores projekt!

Vigtige Debian Security Advisories

Debians Security Team har udgivet bulletiner vedrørende (blandt andre) disse pakker: drupal6, systemd, libapache2-mod-fcgid, libxml2, mysql-5.1, python-crypto, polarssl, librack-ruby og xorg-server. Læs den omhyggeligt og gør det fornødne.

Debians Stable Release Team har udgivet en opdateringsbulletin vedrørende pakken: multipath-tools. Læs dem omhyggeligt og gør det fornødne.

Bemærk at dette er et udvalg af de mere vigtige sikkerhedsbulletiner fra de seneste uger. Hvis du ønsker at være ajour med sikkerhedsbulletiner udsendt af Debians sikkerhedshold, så tegn abonnement på sikkerhedspostlisten (og den separate backports-liste, og listen med opdateringer til stable for at modtage annonceringerne.

Nye og bemærkelsesværdige pakker

137 pakker er nyligt blevet føjet til Debians ustabile arkiv. Blandt mange andre er der tale om:

Pakker, der har brug for hjælp

I øjeblikket er 535 pakker forældreløse og 160 pakker kan adopteres: se den komplette liste over pakker, der har brug for din hjælp.

Ønsker du fortsat at læse DPN?

Hjælp os med at fremstille nyhedsbrevet. Vi har stadig behov for flere frivillige skribenter, som overvåger Debian-fællesskabet og rapportere om hvad der sker. Se bidragssidenfor at finde ud af hvordan man hjælpertil. Vi ser frem til at modtage din mail (på engelsk) på debian-publicity@lists.debian.org.


For at modtage dette nyhedsbrev som mail, kan man abonnere på postlisten debian-news.

Tidligere udgaver af nyhedsbrevet er tilgængelige.

Denne udgave af Debians projektnyheder blev redigeret af Laura Arjona, Cédric Boutillier, Andrei Popescu, Justin B Rye og Thomas Vincent.
Den blev oversat af Kåre Thor Olsen.