Debians projektnyheder - 29. september 2014

Velkommen til årets tretten udgave af DPN, Debian-fællesskabets nyhedsbrev. Emner i denne udgave er blandt andre:

Bits fra Release Team og frysnign af Jessie

Adam D. Barrat udgav nogle nyheder fra Release Team. Vinduet for nye transitioner lukkede den 5. september og igangværende transitioner skal afsluttes så hurtigt som muligt. Den endelige arkitekturkontrol blev gennemført i midten af september, og den nuværende liste over arkitekturer i Jessie, man er nået til enighed om, er amd64, armel og armhf, i386, kfreebsd-amd64 og kfreebsd-i386, mips, mipsel, powerpc samt s390x. Den endelige afgørelse vedrørende kFreeBSD-portene, til hvilke der er visse bekymringer angående menneskelige ressourcer, samt arm64- og ppc64el-portene, som har har haft god fremdrift og stærk understøttelse, forventes at blive truffet lige i begyndelsen af november. Frysningen af Jessie er planlagt til den 5. november. For at kunne få sine pakker ind i Jessie før frystningen, bør pakkevedligeholdere fra den 5. oktober tage i betragtning, at migreringsforsinkelsen til Jessie for alle pakker uploadet til unstable, er fastlagt til ti dage.

Beslægtet hermed spurgte Lucas Nussbaum, Vil de pakker, du er afhængig af, blive en del af Debian Jessie?, med en hjælpsom række trin man kan benytte, for at være forberedt. Læs også Jessies Freeze Policy for at sikre, at man rent faktisk er parat, forberedt og opmærksom på de procedurer, der finder sted.

DebConf14: Foredrag, tanker, kommentarer og fremskridt

Den årlige Debian-udviklerkonference fandt sted i Portland, Oregon i USA, fra den 23. til 31. august 2014. Deltagerne i DebConf14 tog del i foredrag, diskussioner, workshops og programmeringsseancer. Videohold optog mange af de primære foredrag og diskussioner, så det var muligt at deltage interaktivt via streaming, og til brug i Debians videoarkiv. Ud over videoer, præsentationer og skriftligt materiale, kom dækningen også fra deltageres blogs, indlæg og projektopdateringer, hvoraf nogle kan findes via DebConf-bloggen.

DebConf15-datoer fastsat, kom og vær med!

Datoerne for DebConf15 er fastlagt: Konferencen finder sted fra den 15. til 22. august 2015 i Heidelberg i Tyskland. Offentligheden opfordres til at deltage i åbningsweekenden, hvor der tilbydes et bredt udvalg af indhold og arrangementer. Før DebConf finder DebCamp sted.

Holdet bag DebConf15 præsenterede deres konferenceplaner under DebConf14 (se videoen), og under afslutningsceremonien var der en sammenfatning (slides er tilgængelige). Folk, der ønsker at bidrage til organiseringen af DebConf15, opfordres til at tage et kig på wikisiderne, deltage i de organisatoriske IRC-kanaler, samt tilmelde sig postlisterne.

Annonceringer vil også blive offentliggjort på DebConf-bloggen.

Hjælp DebConf15 med at indsamle midler

DebConfs fundraisingteam har offentliggjort, at de nu er i færd med at kontakte potentielle sponsorer over hele verden, med en brochure, der opsummerer hvad DebConf er og fortæller om tilgængelige fordele for sponsorer. Hvis du har kendskab til organisationer, der måtte være interesserede, så overvej at bede dem om at blive sponsorer. Hvis du foretrækker ikke at kontakte dem direkte, så kontakt fundraisingholdet med dine ideer.

Diskussioner om OpenPGP

Et antal interessante blogindlæg om kryptografi, blev nyligt udgivet i Debian-fællesskabet. Simon Josefsson talte i sin blog for korte gyldighedsperioder for OpenPGP-nøgler. Bernhard R. Link skrev om sin synsvinkel, hvor udløbsdatoer på kryptografiske nøgler er nyttige, og hvor de ikke er det. Gunnar Wolf opsummerede i sin blog flere kryptografirelaterede diskussioner, som fandt sted under DebConf14. Som en Debian-nøgleringsvedligeholder, holdt han et foredrag under DebConf sammen med Daniel Kahn Gillmor og Jonathan McDowell, om statussen på Debians OpenPGP-nøglering, og efterfølgende blev der besluttet, at ved årets udgang at fjerne nøgler, som er kortere end 2048 bits, fra Debian nøglering. En måned efter foredraget, offentliggjorde Gunnar i sin blog nogle fine grafer over Debian-nøgleringens evolution. I mellemtiden præsenterede Clint Adams nogle statistikker om forbindelser i Debians nøglering, før og efter DebConf14's nøglesigneringsfest.

Rapporter om Long Term Support (LTS)

Freexians tilbud om at kombinere adskillige virksomheders midler med det formål at sponsere adskillige udvikleres arbejde på Debian LTS, krævede også at lønnede bidragydere skulle offentliggøre en månedlig rapport over deres lønnede arbejde. I juli og august i år sponserede Freexian Holger Levsen og Thorsten Alteholz, som begge rapporterede om deres fremdrift i juli. Om end Freexian ikke har opnået sit minimumsmål med at finansiere en halvtidsstilling, hvilket kan ses i resultaterne, har man gennem programmet lært nogle ting, så som at lønnede bidragydere får for næsten 70 procent af opdateringerne, og at det ikke ville have fungeret kun at baseret sig på frivillige. Det er også nævneværdigt, at en del virksomheder, som lovede hjælp, endnu ikke har levet op til det, men man bør ikke glemme, at projektet ikke ville være blevet til noget, uden adskillige virksomheder og organisationer, som rent faktisk støttede.

Raphael Hertzog offentliggjorde en auguststatus over sine fri software-aktiviteter. Distro Tracker har Python 3-kompatibilitet, og den komplette testsuite kører igennem med Python 3.4 og Django 1.6. Der er stadig behov for hjælp. Django 1.7 fik tilført patches vedrørende horizon, django-restricted-resource og django-testscenarios. Raphael var også i stand til at bidrage til den franske oversættelse af Dpkg.

Thorsten Alteholz offentliggjorde en auguststatus over sit aktuelle arbejde i ftp-holdet, hvor han accepterede flere end 237 pakker, samt vedrørende Squeeze LTS, med nye sikkerhedsopdateringer til flere pakker.

Cinnamon-miljøet er nu tilgængeligt i testing

Margarita Manterola offentliggjorde at Cinnamon-miljøet nu er tilgængeligt i testing. Hun vejledte i hvordan pakkerne installeres, bemærkede at der stadig er fejl, som endnu ikke er fundet, hvorfor fejlrapporter er velkomne. Bidrag via projektet pkg-cinnamon på Alioth er også velkomne.

Debian fylder 21, og fejrer det!

Lørdag den 16. august var der verden rundt festligholdelse af at vores elskede styresystem fyldte 21 år! Den årlige Debian Day var vært for LAN-fester, fejludryddelse, samt naturligvis kage!

Google Summer of Code

Juliana Louback kom gennem et blogindlæg med en ny status vedrørende JSCommunicator, som var en del af Googles Summer of Code 2014. JSCommunicator er et SIP-kommunikationsværktøj, udviklet i HTML og JavaScript. Koden blev designet til at gøre det så let så muligt, at integrere den med et websted eller en webapp. Brugere kan afprøve livedemoen.

Matthias Klumpp delte gennem et blogindlæg en status på Debians implementering af AppStream, DEP-11 samt hans GSOC-praktikants, Abhishek Bhattacharjee, arbejde på en DEP-11-generator, der skaffer metadata fra mange kilder og konverterer dem til YAML, med det mål at gøre et softwarecenter mere sandsynligt. Generatoren er en del af Debian Archive Kit, som anvendes til at håndtere Debian-arkiver på ftp-serverne.

Genopbygning af Debian med Clang

Sylvestre Ledru bloggede om statussen på genopbygning af Debian med Clang. Clang 3.5.0 er udgivet, og har et tydeligt fald i antallet af buildfejl fra 2.040 pakker (9,5 procent) til 1.261 (5,7 procent). Opstrømsrettelser begyndte med fejl så som typer i konflikt med hinanden og ændringer til defaultconstructoren, dernæst blev der gået over til en anden, parallel tilgang, med fokus på forbedring af GCC-kompatibilitet, med en advarselskategori i stedet for fejl.

Andet nyt

Laura Arjona skrev om Software Freedom Day, med oplysninger om Debian-derivativer, F-Droid, Jabber/XMPP, samt den kommende DebConf15.

Wookey sendte en detaljeret rapport over bootstrap-/crossbuild-sprinten, som fandt sted i Paris i midten af august. I rapporten præsenterede han forskellige problemer med tidlig bootstrapping, en diskussion om delvise arkiver til forskellige ISA'er, statussen på arbejdet med at crosscompilere ind i Jessie, understøttelse af crosscompiling i kildekodepakker, kvalitetssikring af bootstrap og crossbuild, buildprofiler, samt værktøjerne rebootstrap og botch.

Lior Kaplan skrev en artikel om vigtigheden af tæt integration mellem distributioner og opstrøm, med vedligeholdelsen af PHP i Debian som eksempel, samt hvordan det har en positiv påvirkning af kvaliteten ved opstrømsudgaven af version 5.6.0.

Interview

Stefano Zacchiroli har delt et nyligt interview af Steven Ovadia fra My Linux Rig. I interviewet taler han om sin brug af GNOME 3 og GNOME shell på sin Thinkpad, opremser den software, han dagligt er afhængig af, samt deler et sceenshot af sit skrivebordsmiljø.

Nye Debian Contributors

6 ansøgere er blevet accepteret som Debian Developers, 6 ansøgere er blevet accepteret som Debian Maintainer og 29 personer er begyndt at vedligeholde pakker siden den foregående udgave af Debian Project News. Hils Ian James Campbell, Dmitry Shachnev, Alexander Chernyakhovsky, Ondrej Certik, Emmanuel Bourg, Ole Streicher, Andrew Page, Anders Kaseorg, Josue Ortega, Kouhei Maeda, Stefan Völkel, Yauheni Kaliuta, Blair Hester, Friedrich Beckmann, Tong Sun, Elena Grandi, Rémi Verchère, Anthony Wong, Michele Orru, Francesca Ciceri, Jordan Justen, Tamás Nepusz, Riley Baird, Felix Lechner, Greg Horn, Joseph Bisch, Shell Xu, Christoph Junghans, Victor Seva, Tim Rühsen, Raphaël Halimi, Grégoire Passault, Jose M Calhariz, Elmar Pruesse, Benedikt Wildenhain, Ruben Undheim, Andreas Cadhalpun, Adnan Hodzic, Peter Blackman, Carl Suster og Amul Shah velkommen i vores projekt!

Statistik over udgivelseskritiske fejl i den kommende udgivelse

Ifølge Bugs Search-grænsefladen i Ultimate Debian Database, er den kommende udgivelse, Debian jessie, i øjeblikket påvirket af 408 udgivelseskritiske fejl. Hvis man ignorerer fejl, der er lette at løse eller er ved at blive løst, er der rundt regnet 360 udgivelseskritiske fejl tilbage, som skal løses for at udgivelsen kan finde sted.

Der er også en mere udførlig statistik, foruden nogle tips til hvordan man kan fortolke tallene.

Vigtige Debian Security Advisories

Debians Security Team har udgivet bulletiner vedrørende (blandt andre) disse pakker: gpgme1.0, xen, cacti, php5, python-imaging, python-django, mediawiki, eglibc, s3ql, squid3, lua5.1, lua5.2, php-cas, iceweasel, procmail, acpi-support, file, curl, bind9, gnupg, apt, dbus, libav, icedove. nginx, mantis, apt, bash, nss, iceweasel, bash og mediawiki. Læs dem omhyggeligt og gør det fornødne.

Debian-holdet med ansvar for langtidsunderstøttelse af squeeze, har udgivet sikkerhedsopdateringsbulletiner vedrørende disse pakker: puppet, augeas, python2.6, acpi-support, munin, reportbug, nspr, openssl, libapache-mod-security, lzo2, polarssl, krb5, gpgme1.0, cacti, python-imaging, live-config, eglibc, libwpd, squid3, procmail, lua5.1, bind9, file, gnupg2, ia32-libs, gnupg, apt, nginx, acpi-support, wordpress, libstruts1.2-java, apt, bash, icinga, libplack-perl, nss, bash og curl.

Bemærk at dette er et udvalg af de mere vigtige sikkerhedsbulletiner fra de seneste uger. Hvis du ønsker at være ajour med sikkerhedsbulletiner udsendt af Debians sikkerhedshold, så tegn abonnement på sikkerhedspostlisten (og den separate backports-liste, listen med opdateringer til stable og opdateringer til langtidsunderstøttelse) for at modtage annonceringerne.

Nye og bemærkelsesværdige pakker

1054 pakker er nyligt blevet føjet til Debians ustabile arkiv. Blandt mange andre er der tale om:

Pakker, der har brug for hjælp

I øjeblikket er 608 pakker forældreløse og 138 pakker kan adopteres: se den komplette liste over pakker, der har brug for din hjælp.

Ønsker du fortsat at læse DPN?

Hjælp os med at fremstille nyhedsbrevet. Vi har stadig behov for flere frivillige skribenter, som overvåger Debian-fællesskabet og rapportere om hvad der sker. Se bidragssidenfor at finde ud af hvordan man hjælpertil. Vi ser frem til at modtage din mail (på engelsk) på debian-publicity@lists.debian.org.


For at modtage dette nyhedsbrev som mail, kan man abonnere på postlisten debian-news.

Tidligere udgaver af nyhedsbrevet er tilgængelige.

Denne udgave af Debians projektnyheder blev redigeret af Laura Arjona Reina, Cédric Boutillier, Jean-Pierre Giraud, Elizabeth Joseph, Martin Krafft, Donald Norwood, Justin B Rye og Paul Wise.
Den blev oversat af Kåre Thor Olsen.