Miinaharavan pelaaminen

Jos väsyt pakettien asentamiseen ja poistoon, aptitude sisältää tunnetun Miinaharava-pelin. Se käynnistyy komennolla ToiminnotPelaa miinaharavaa, jonka suoritus tuo näkyviin laudan alkutilanteessaan:

Ruudulla näkyvän suorakaiteen alueelle on kätketty kymmenen miinaa. Sinun tehtävänäsi on selvittää, arvaten, päättelemällä ja onnella, missä miinat ovat laukaisematta yhtäkään niistä. Tämän tehdäksesi sinun on avattava kaikki ruudut, joissa ei ole miinoja. Tämä avaus antaa myös tärkeää tietoa miinojen sijainneista. Ole varovainen, sillä miinaruudun avaus laukaisee miinan, mikä lopettaa pelin.

Avataksesi ruudun valitse se nuolinäppäimillä ja paina Enteriä:

Kuten ruudusta näkyy, laudan osan sisältö on nyt näkyvillä. Ruudut, joissa on . ovat ruutuja, joiden missään naapuriruudussa ei ole miinaa. Ruudussa oleva numero kertoo, kuinka monta miinaa sen naapuriruuduissa on.

Jos luulet tietäväsi ruudun, jossa on miina, voit asettaa lipun tähän ruutuun. Tämän teet valitsemalla ruudun ja painamalla f:ää. Esimerkiksi allaolevassa ruudussa olen todennut, että keskellä kuilussa oleva ruutu näyttää epäilyttävältä:

Tämä saa F-merkin ilmestymään valittuun ruutuun. Tällaista ruutua ei ole enää mahdollista avata ennen kuin lippu poistetaan painamalla f:ää uudestaan sen kohdalla. Kun ruudun vieressä on yhtä monta lippua kuin siinä oleva numero osoittaa, voit pyyhkiä ruudun ympärillä olevat ruudut. Tämä on käytännöllinen lyhennys sille, että avaisit jokaisen naapuriruudun (lipullisia ruutuja lukuunottamatta) käsin. Pyyhitään esimerkiksi ylläolevan ruudun 1:n ympäriltä.

Onneksi (tai ehkä onnella ei ollut mitään tekemistä) miinaa merkitsemään asetettu lippu oli oikeassa paikassa. Jos se olisi ollut väärässä paikassa, peli olisi loppunut heti:

Kun peli loppuu, kaikkien miinojen paikat paljastetaan. Laukeamattomat miinat on merkitty nuolimerkillä ^ ja sinun laukaisemasi tähdellä *.