Debian Conference 1 – rapport

Den första officiella Debiankonferensen hölls förra veckan under Libre Software Meeting (LSM) i Bordeaux, Frankrike. Trots att Debians grundare Ian Murdock och f.d projektledaren Bruce Perens ställde in sina besök en vecka innan konferensen började var evenemanget en stor framgång. 40-50 utvecklare och ungefär 20 Debiananvändare kom till den för vin så välkända staden för att diskutera olika frågor och träffa varandra. Föredragen som hölls under dagen stimulerade många diskussioner, vilka fortsatte under kvällen, oavsett om det var på besök i staden för att hitta något att äta, eller när det hackades i universitetets datorsalar.

Ni som inte kunde delta på Debian Conference 1 kan få ett intryck av evenemanget genom att titta på den stora mängd fotografier som togs av Roland Bauerschmidt och James Bromberger. Dessutom fick organisatören Thierry Laronde den utmärkta idén att ta en bild av samtliga utvecklare som kom till evenemanget – bilden visar den stora variation som finns i Debian. För de som önskar läsa mer om konferensen och se stordiabilder från föredragen har Arto Teräs skrivit en utökad reserapport med många länkar till andra platser.

Trots att konferensen är över fortsätter diskussionerna över Internet och ett av de heta ämnena just nu är var Debian Conference 2 skall hållas.

Martin Michlmayr