UK Linux Expo 2002 -- Rapport

Debian vid UK Linux Expo i London

Det välsmorda Debian-uk-maskineriet skred än en gång till handling för årets Linux Expo i London. Phil Hands förhandlade skickligt om .org-sektionen med organisatörerna och ledde vagt även Debians arbete. Antalet utvecklare som dök upp var alldeles utmärkt och vi hade ett av de bäst bemannade stånden på hela mässan, och dessutom ett av de mest besökta. Charles Briscoe-Smith tillhandahöll och drev ett vid-behov-cd-produktionssystem för de mer obskyra cd-uppsättningarna så att vi kunde bränna och trycka cd för allt vad folk behövde. Wookey och hans isterdrivna skåpbil stod för transport av maskiner, monitorer, cd och öl både hit och tillbaka. Cd och dvd med Debian-i386 tillhandahölls vänligt nog John Winters från LinuxEmporium så att vi kunde lämna tillbaka de som inte blev sålda.

Ståndet

De senaste årens trend fortsatte med en stor Debian-arm-grupp som visade upp intressanta prylar och underhöll publiken. Debian-NetBSD och Debian-alpha var representerade och resten av gruppen besvarade frågor om Debian och fri programvara, sålde cd, dvd och t-tröjor. Ett antal personer fick högklassig teknisk rådgivning för flera olika problem och njöt av upplevelsen av att ingen försökte sälja dem något under några få minuter.

För att illustrera skillnaden mellan gratis och fri, som på engelska båda heter ”free” och symboliseras genom med uttrycken ”free as in beer” (gratis som i öl) och ”free as in freedom” (fri som i frihet), delades gratis öl ut till folk medan vi sålde dem programvaran. Prylar för några tusen pund såldes, vilket gav en vinst för Debian på omkring 800 pund. Vi lyckades till och med sälja några uppsättningar s390- och arm-cd förutom de mer vanliga.

Det som demonstrerades var:

Andra utvecklare som hjälpte till var: Dave Swegen, Jonathan McDowell, Paul Hedderly, Paul Sladen och David Pashley (som var KDE-ståndet).

Föredragen

Phil Hands representerade Debian i den ”Stora Linuxdebatten” båda dagarna. Han gav en Sunchef en fin avhyvling när han beskrev Staroffice som ”fri programvara”, vilket gav honom ett bravorop. Han ifrågasättande avslöjade även att Gregory Blepp (SuSEs internationella vice vd) inte förstod vad fri programvara var och, oroande nog, verkade vara rätt stolt över detta faktum. Simon Tindel (Sunchefen) återkom djärvt på den andra dagen trots att Sun hade tilldelats, genom en omröstning, ett par falska bröst för ”tjänster för Linux”.

Den andra dagens IBM-representant, Andy Hoiles, visade verkligen att IBM ”fattar” genom att vara extremt positiv om skalbarheten och den allmänna förträffligheten hos Linux, och avfärdande mot de andra representanternas (Suns och HPs) skenheliga ”endast server”-, ”endast 1 eller 2 CPU:er”, ”endast vadsomhelst”-attityd. När han nämnde att Red Hat och SuSE var på väg mot att bli mer ISV-vänliga genom att sakta ned sin släppcykel till var 18 månad, påpekade Phil att Debian aldrig har lyckats få ut två utgåvor inom en och samma 18-månadersperiod. Efter en kort diskussion sade han därför något i stil med: ”Åh, okej. IBM säger 'ISV:er bör välja Debian' :-)”

Andra .org:are som höll föredrag var: Den unikt underhållande Michael Meeks (Gnome2), den oförtröttelige välunderrättade Julian Midgely (Campaign for Digital Rights), Eddie Bleasdale (säker skrivbordsdatahantering), Tom Weiss (fri innehållshantering) och den okuvlige Like Leighton (läxor lärda från Samba) som, trots kungöranden om att mässan var slut, fortsatte till efter att säkerhetsvakterna hade börjat schasa ut den sista av besökarna ur hallen.

Mässan

I allmänhet var mässan en framgång för Debian, den gav oss exponering gentemot den verkliga allmänheten, och gav användbar vinst. Det är rätt hårt arbete men värt att göra. Själva mässan i sig var dock en blek skugga av sig själv under åren då ”Linuxboomen” var som störst med en rätt futtig mängd stånd. Debian och SuSE var de enda namnkunniga distributioner som fanns representerade och flera besökare förstod att det inte fanns särskilt mycket annat av intresse, även om jag tyckte att Apples Mac OS X-skrivbordsdemon var rätt så flott, och vi lyckades smyga in oss på deras sladdlösa nätverk så att vi fick den där ytterst viktiga kopplingen mot omvärlden :-)

Wookey