Linux World Expo and Conference Frankfurt 2002 -- Rapport

Mässan ägde rum i en del av hall 6 i Frankfurter Messe från tisdagen den 29 oktober till torsdagen den 31 oktober.

Bygga montern

Det var inte så enkelt som man kunde tro att bygga montern. Vi hade en del problem med att få tag på någon som kunde få in all maskinvara till utställningsområdet. Som tur var erbjöd sig Jan Haas sin hjälp och sin bil.

När vi kom till montern var vi lite irriterade då vår monter bara hade en vägg, trots att Alex hela tiden trott att den skulle ha två. Så vi förkastade hans plan, flyttade de möbler vi fått och efter två timmar hade vi en monter som såg trevligt ut.

Det största problemet var att få tag i en projektor. Även om vi i Achim Lange från Network Appliance hittade någon som kunde låna ut en till oss, kunde vi inte få den till mässområdet (Achim blev sjuk och kunde plötsligt inte själv kunde komma med projektorn). Till slut fick vi dock tag på den, och till trots mot Alex farhågor att ingen skulle kunna se något på de mörkgrå väggarna såg det riktigt bra ut.

Montern

Vi var riktigt långt borta, montern var längst bort från ingången i ett hörn. Å andra sidan var montern mittemot Credativs monter där Michael Meskes och Noël Köthe befann sig, vilka utrustade oss med cd-skivor och broschyrer och kom över för att småprata då och då. Eftersom montern bara hade en vägg kunde vi inte hänga upp allt för många affischer, projektorn använde största delen av väggen. Vi var tvungen att dela en DSL-anslutning med hela .org-paviljongen, men det fungerade bra för det mesta. Två bärbara på ett litet bord och en skrivbordsdator i hörnet fyllde ut montern, projektorn var kopplad till en av de bärbara. Samtliga datorer var i386.

Personalen

Alexander Schmehl, Jörg Jaspert, Chris Halls och Michael Banck var i montern största delen av tiden. Daniel Priem var i montern hela tisdagen, Rene Engelhard hjälpte till på onsdagskvällen och Erik Tews dök dessutom upp en kort period på tisdagskvällen. Som nämnts ovan kom Noël över flera gånger för lite småprat och han pratade även med besökarna.

Besökarna

Självklart var det en rätt så omväxlande omlopp av besökare i vår monter. För det mesta var en eller två av oss inte involverade i diskussioner och kunde läsa e-post eller titta på de andra montrarna. Under vissa längre perioder kom det inga besökare alls (vanligtvis framemot kvällarna) och ibland var montern helt belägrad av folk...

Flera typer av personer besökte vår monter:

Prylarna

Vi hade broschyrer och LinuxTag-cd. En del frågade efter affischer eller t-tröjor, men jag tror det var för få för att det skulle ha varit värt besväret (jag köpte dock en FSF-tröja). I stort sett ingen donerade något mot cd-skivorna, det är trots allt en företagssak. Vi fick slut på skivor någon gång under torsdagen, varpå vi brände tomma skivor för intresserade besökare med Jörgs brännare. Michael Meskes har dock fortfarande 700 broschyrer kvar. Jo, och LinuxLand ”donerade” några pc-lådeklistermärken med Debianvirveln till utvecklarna efter lite övertalning.

Projektorn

Största delen av tisdagen och onsdagen användes projektorn för att visa ”bb” som skärmsläckare. Alexander Schmehl gick igenom installationen för några besökare på onsdagen och torsdagen vilket ytterligare fick upp intresset bland övriga besökare :) Kanske borde vi sätta upp en skylt ”Installationsdemonstration vid önskemål” någonstans i montern nästa gång, jag tyckte det var en riktigt bra demonstration.

Det sociala evemenanget/kvällarna

Det så kallade ”Linux World get together Party” var ett bra och välorganiserat party! Organisatörerna, som var sponsrade av AMD, hyrde källaren på ”Römer” (det är var stadsfullmäktige håller till, inte billigt) och hyrde några bussar för att ta oss dit från utställningsområdet. De hyrde självklart en mycket bra cateringfirma som gjort en mycket god buffé. Mat och dryck var gratis, det enda som var dåligt var musiken. Jag tror att DJ:en ville sluta tidigt, så han spelade sin musik högre och högre ;)

Slutsatsen

Jag var riktigt nöjd med mässan. Vår monter verkade vara ett av de mest välbesökta i .org-paviljongen. Jag lyckades tala med många intresserade och intressanta personer under tiden, och även småprata med andra utvecklare och användare. Jag tror att alla jag talade med som redan kände till Debian var positivt inställda, en del verkade ha kommit enkom för vår monter. De som inte kände till Debian verkade åtminstone vara lite imponerade.

Michael Banck