Hamburger Computer Tage 2003 -- Raportti

Debian-projekti kutsuttiin mukaan tähän näyttelyyn ja osallistumaan aktiivisesti jaetulla osastolla, jota ystävällisesti sponsoroi New Media Markets & Networks (NMMN). Osastomme naapureina olivat (ei missään tietyssä järjestyksessä) KDE-ryhmä, GNOME-projekti (edustajana Christian Meyer) ja PingoS (Winterhuden koululta). Klaus Knopper esitteli Knoppix-CD:nsä uusia ominaisuuksia NMMN:n osastolla.

Perjantai, 24. tammikuuta 2003

Debianin osasto pystytettiin perjantaina. Se ei kuitenkaan osoittautunut erityisen helpoksi tehtäväksi. Vierailijat eivät juurikaan antaneet aikaa järjestelmien kunnolliselle peruskonfiguroinnille ja aloilleen asettumiselle. Sen sijaan, saimme vastailla jatkuvaan kysymystulvaan ja asennus-, avustus- ja tukipyyntöihin sekä kaikenlaisiin ehdotuksiin heti alusta lähtien.

Perjantaina onnistuimme avustamaan 4-5:ttä henkilöä Debianin asennuksessa heidän kannettaviinsa, joiden kokoonpanossa ja laitteistossa ilmeni kaikenlaisia ongelmia (kuten toimimattomia cdrom-asemia, tuntemattomia ja tukea vailla olevia verkkokortteja jne.). Päivän mittaan lähetimme myös videokuvaa langattomassa verkossa, esitellen kuinka se onnistuu GNU/Linuxissa. Valitettavasti verkossa ilmeni liikaa häiriötekijöitä, emmekä pystyneet pitämään tätä yllä koko viikonlopun ajan. Myöhemmin illalla Debian-tiimi tapasi muita osaston näytteillepanijoita ja nautimme yhdessä todella upean päivällisen.

Lauantai, 25. tammikuuta 2003

Lauantaina Debian valloitti kaikki näyttämöt . Olimme tosiaankin ainoa osasto, joka oli koko ajan valtaisan vierailijamäärän ympäröimä. Tällä kertaa meillä oli myös esitteillä melkoisen mukava "leikkikalu": SGI Indy, jolla ajettiin tietenkin suosikkijakeluamme. Eksoottisin laite oli kuitenkin Andreas Müllerin mukanaan tuoma Playstation. Muutamia lapsia Winterhuden koululta saapui osastollemme ja heille järjestettiin mahdollisuus pelailla joitakin pelejä. Tuxracer näytti olevan kaikkein suosituin.

Merkittävä maininta on tehtävä eräästä pikkutytöstä, joka sai hiljenemään ympärillään olevat vierailijat. Jokainen keskeytti puhumisen tai mitä hyvänsä olikaan tekemässä, ainoastaan seuratakseen häntä ja hänen tekemisiään. Ottamamme kuvat ovat ainoa tapa kuvailla tilannetta, kun hän pelaili Debian Jr.-projektin gcomprisia.

Lauantai-illasta muodostui myös erittäin miellyttävä, LinuxTag e.V.:n ja Free Software Foundationin järjestämän tapaamisen merkeissä. He kutsuivat useita GNU/Linux-projektin jäseniä päivälliselle. George Greve ja Nils Magnus pitivät lyhyet puheet päivällisen lomassa. Jokainen sai mahdollisuuden keskustella erinäisistä asioista, ratkaisuista, ongelmista, suuntauksista ja ideoista. GNOME-projekti, keskusteltuaan pitkän tovin Klaus Knopperin kanssa, päätti että saattaisi olla hyvä ajatus luoda uusi Knoppix CD, joka käyttäisi GNOMEa KDEn sijaan. Jan Palic puhui GNU/Linuxin tulevaisuudesta työasemakäytössä, toimisto- ja kotikäytössä. OpenOffice.org nousi esille, luonnollisestikin, yhtenä tärkeimmistä ohjelmistoista kyseisissä ympäristöissä. Ilta venähti pitkäksi ja viimeiset poistuivat ravitsemusliikkeestä aamu yhden kieppeillä suunnistaen jatkoille muihin pippaloihin.

Sunnuntai, 26. tammikuuta 2003

Sunnuntai oli jälleen erittäin kiireinen näyttelypäivä Debian-tiimille, lisävoimia ryhmäämme saimme Martin 'Joey' Schulzelta. Hän piti kaksi puhetta, edustaen Debiania. Ensimmäinen käsitteli projektin kehitysprosessia ja yleistä rakennetta. Toisessa esiteltiin Debian GNU/Linuxin asennusta tavalliseen x86-pohjaiseen koneeseen. Andreas Müller suoritti asennusta samalla kun Joey selitti jokaisen askeleen ja vastaili kysymyksiin. Vaikka esitykselle varattu 45 minuutin aika loppuikin kesken, koneelle saatiin asennettua täydellinen järjestelmä X:n ja KDE:n kera.

NMMN järjesti myös useita esityksiä, joista muutamissa käsiteltiin OpenOffice.org:ia . Tämän seurauksena Jan Palic sai osakseen paljon huomiota, koska hän on yksi OpenOffice.org:in parissa säännöllisesti työskentelevistä henkilöistä. Myös muut OpenOffice.org:in edustajat käväisivät osastollamme ja puheiden jälkeen.

Ensi vuonna

Seuraava HCT järjestetään syksyllä 2004, muutamien uudelleenjärjestelyjen vuoksi. Tapaamme toisemme varmaankin jälleen siellä.

Jan Palic