Warning! This translation is too out of date, please see the original.

אודות דביאן

מה זה דביאן ?

פרויקט דביאן נעשה על ידי אנשים עצמאיים אשר להם מטרה משותפת ליצור מערכת הפעלה חופשית. זוהי המערכת שיצרנו והיא נקראת דביאן גנו/לינוקס או בקיצור דביאן. באנגלית נכתב השם כך: Debian GNU/Linux.

מערכת ההפעלה היא קבוצה של תוכניות בסיסיות וכלים אשר מפעילים את המחשב. בליבה של מערכת ההפעלה נמצא הגרעין, או בשמו הלועזי הקרנל (kernel). הקרנל הוא התוכנית החשובה ביותר במחשב והוא אחראי על תחזוקת המחשב ומאפשר לך להפעיל תוכניות אחרות.

מערכות דביאן משתמשות כרגע בקרנל של לינוקס (Linux). התוכנית לינוקס נוצרה לראשונה על ידי לינוס טורבלדס (Linus Torvalds) ובהמשך השתתפו בכתיבתה אלפי מתכנתים מרחבי העולם.

בנוסף, ישנן קבוצות עבודה שונות שמתאימות קרנלים אחרים לדביאן. עיקר המאמץ הוא עבור Hurd. קרנל זה הוא אוסף של שרתים אשר פועלים מעל בי מיקרוקרנל (כדוגמת מאך) על מנת לאפשר תכונות שונות. Hurd הינו תוכנה חופשית אשר נכתבת על ידי פרויקט GNU.

חלק גדול מהכלים הבסיסיים אשר נמצאים במערכת ההפעלה דביאן מגיעים מפרויקט GNU; ועל כן השמות: GNU/Linux ו- GNU/Hurd. גם כלים אלו מופצים לשימוש חופשי.

כמובן, מה שאנשים רוצים הוא תוכנות שימושיות: תוכניות שיעזרו להם לעשות מה שהם רוצים, החל מעריכת מסמכים, דרך ניהול עסק, בידור ביתי וכלה בכלים ליצירת תוכניות נוספות. דביאן מגיעה עם למעלה מ-18733 תוכניות מוכנות בצורת חבילות (חבילות תוכנה הינן דרך קלה ופשוטה להתקין תוכנה מותאמת מראש למערכת ההפעלה דביאן) — וכמובן שגם כל זה חופשי לשימוש.

אפשר לחשוב על דביאן כעל מגדל. בבסיסו עומד הקרנל. מעליו עומדים הכלים הבסיסיים של פרוייקט גנו. מעליהם ישנם התוכניות שרצות על המחשב שלך. ומעל כל אלה ניצבת דביאן — שבוחרת ומארגת בקפידה את הרכיבים הללו כדי שיעבדו בצורה המיטבית יחדיו.

וכל זה ניתן ניתן חופשי ?

בטח תהית: מדוע אנשים משקיעים מזמנם שעות רבות לכתיבת תוכנה, אריזתה בחבילות, ואז נותנים ללא תמורה ? מספר התשובות כמספר האנשים שתורמים. חלק פשוט אוהבים לעזור לאחרים. רבים אחרים מנסים להמנע ממחירי התוכנה המנופחים. רבים אחרים תורמים משום שהם נהנים מהמשוב החיובי שהם מקבלים עבור עבודתם. מוסדות אקדמיים רבים יוצרים תוכנה חופשית על מנת לסייע במחקר שלהם ועל מנת להפיץ אותו ברבים. גורמים עסקיים תורמים לתוכנה חופשית על מנת שיוכלו להשפיע על אופן התפתחותה. הדרך המהירה ביותר להשפיע על יצירת תכונה חדשה של תוכנה היא לכתוב את החלק בעצמך ! וכמובן, שרבים מאיתנו פשוט נהנים מזה כי זה פשוט כיף!

בפרויקט דביאן נשמרת מחויבות לתוכנה חופשית, ולכן חשבנו שזה יהיה שימושי לנסח את המחויבות הזו במסמך. כך נולד החוזה החברתי של דביאן.

למרות שבדביאן מאמינים בתוכנה חופשית, ישנם מקרים שבהם אנשים רוצים או צריכים להשתמש בתוכנה לא חופשית. כאשר זה אפשרי דביאן תתמוך בתוכנה כזו. ישנו מספר גדל והולך של חבילות שכל מטרתם הוא לסייע בהתקנת תוכנה לא חופשית במערכת ההפעלה דביאן.

אתם אומרים שהכל חופשי, אבל תקליטורים וחיבור לאינטרנט עולים כסף !

בטח חשבת לעצמך: אם התוכנה חופשית, למה אני צריך לשלם לספק על תקליטור, או לשלם על חיבור לאינטרנט ?

בעת רכישת תקליטור, התשלום ניתן על זמנו של מי שהפיק את התקליטור, התקליטורים הריקים והסיכון הכלכלי (במקרה שלא ימכור את כולם). במילים אחרות, התשלום הוא עבור האמצעי החומרי שמשמש למסירת התוכנה, לא עבור התוכנה עצמה.

כאשר אנחנו משתמשים במילה "חופשי" אנחנו מתכוונים לתוכנה שהיא חופשית, לא רק במובן זה שהיא ניתנת ללא תשלום. ניתן לקרוא עוד על מה אנחנו מתכוונים שאנחנו אומרים "תוכנה חופשית" וגם מה שארגון ה'תוכנה החופשית' אומר בנושא.

תוכנות רבות עולות כסף רב. איך אתם מסוגלים לתת את דביאן ללא תמורה ?

שאלה טובה יותר היא מדוע חברות תוכנה דורשות כל כך הרבה כסף עבור התוכנה ? כתיבת תוכנה אינה כמו ייצור מכוניות. ברגע שיש לך עותק אחד של התוכנה, עלויות הייצור של מליון עותקים נוספים נמוכות מאוד (זו הסיבה שלמייקרוסופט יש מליארדי דולרים בבנק).

אפשר להסתכל על זה גם כך: אם הייתה לך כמות אינסופית של חול בחצר האחורית, ייתכן והיית מוכן לתת חלק ממנו. זה יהיה טפשי לשלם למשאית שתוביל את זה עבור אחרים. עדיף לך שהמעוניינים בחול יבוא לקחת אותו בעצמם (זו הפעולה שוות הערך להורדת התוכנה מהרשת) או שהם יכולים לשלם למישהו אחר שיוביל את החול לביתם (זו הפעולה שוות הערך להזמנת תקליטורים של דביאן). זה בדיוק איך שדביאן עובדת וזו גם הסיבה שמרבית התקליטורים (CDs/DVDs) הם כל כל זולים (כ-40 שקלים חדשים ל-4 תקליטורי DVD).

ההוצאות של רישום שמות מתחם והפעלת השרתים. לכן, אנחנו מבקשים שתרכוש תקליטורים מאחד הספקים שתורמים חלק מכספי הרכישה לדביאן.

איזו חומרה נתמכת בדביאן ?

דביאן תפעל כמעט על כל מחשב אישי, כולל מחשבים ישנים. כל גרסא חדשה של דביאן בדרך כלל תומכת במספר גדול יותר של ארכיטקטורות חומרה. הרשימה המלאה של ארכיטקטורות החומרה הנתמכות נמצאת בתיעוד המלא של הגרסה היציבה.

כמעט כל החומרה הנפוצה נתמכת. אם ברצונכם להיות בטוחים שכל המכשירים המחוברים למחשב נתמכים, בדקו את המדריך לתאימות חומרה בלינוקס.

ישנן מספר חברות שהופכות את התמיכה במוצריהם לקשה על ידי כך שהם לא מפרסמות את המפרט הטכני של החומרה שהן מייצרות. זה אומר שלא ניתן יהיה להשתמש בחומרה שלהן בקלות ביחד עם גנו/לינוקס. ישנן חברות שמפרסמות התקני חומרה (דרייברים) תחת רשיונות לא חופשיים לשימוש, וגם זו בעיה מכיוון שחברה כזו יכולה לפשוט את הרגל או להפסיק את התמיכה בחומרה שברשותך. אנחנו ממליצים לרכוש חומרה מספקים אשר מספקים תמיכה חופשית למוצריהן.

איפה אפשר למצוא עוד מידע ?

אולי ברצונך להסתכל תשובות לשאלות נפוצות.

עדיין לא השתכנעתי.

לא כדאי לך להסתמך על המילה שלנו בלבד - במקום זאת אפשר לנסות את דביאן בעצמך. מכיוון שמקום בדיסק הקשיח אינו עולה כסף רב בוודאי יש ברשותך כונן עם 2GB פנויים. אם בכוונתך להתקין רק מערכת בסיסית ללא שולחן עבודה גרפי ניתן יהיה להסתפק רק ב-600MB.ניתן להתקין את דביאן בקלות לצד מערכת ההפעלה הקיימת שלך. אם בהמשך יהיה צורך במקום נוסף, אפשר להסיר את אחת ממערכות ההפעלה הקודמות שלך (אנחנו בטוחים שאחרי תצוגת התכלית של העוצמה של דביאן, הבחירה תהיה להשאיר אותה).

מכיוון שההתנסות במערכת הפעלה חדשה תדרוש זמן יקר מזמנך, אנחנו מבינים אם יש לך עדיין הסתגויות. מסיבה זו חיברנו רשימה של יתרונות וחסרונות של דביאן. רשימה זו אמורה לעזור לך להחליט אם המאמץ שווה את זמנך. אנחנו מקווים שהכנות שלנו תזכה להערכתך.

איך אפשר להשיג את דביאן ?

שיטה מאוד פופולרית היא על ידי התקנה מדיסק שאותו ניתן לרכוש במחיר זול ושווה לכל נפש מספקים רבים. אם יש ברשותך חיבור אינטרנט מהיר, ניתן להתקין את דביאן ישירות מהרשת.

כדאי מאוד לבקר בדף שלנו שמסביר איך אפשר להשיג את דביאן על מנת לקבל מידע נוסף.

אם עדיין לא עשית זאת כדאי מאוד לעיין קודם ב מדריך לתאימות חומרה בלינוקס.

כמו כן כדאי לעיין ברשימת התוכנות, החבילות ,שמגיעות עם דביאן (אנחנו מקווים שהרשימה הארוכה לא תבהיל אותך).

לא הצלחתי להתקין הכל לבד. איפה אפשר לקבל תמיכה עבור דביאן ?

ניתן לקבל תמיכה על ידי קריאת התיעוד אשר זמין באתר, וגם בחבילות אשר נמצאות במערכת שלך. ניתן גם להשיג אותנו ברשימות הדואר האלקטרוני או עלי ידי שימוש ב-IRC. ניתן גם לשכור יועץ בשכר שיעשה עבורך את העבודה.

אנא בקרו בעמודי התיעוד and והתמיכה לקבלת מידע נוסף.

אז מי אתם בעצם ?

דביאן מופקת על ידי יותר מאלף מפתחים פעילים המפוזרים מסביב לעולם אשר מתנדבים בזמנם החופשי. מעטים מהמפתחים נפגשו באופן אישי. התקשורת נעשית בעיקר באמצעות דואר אלקטרוני (רשימות תפוצה ב-lists.debian.org) וב-IRC (ערוץ #debian ב-irc.debian.org).

לפרויקט דביאן יש מבנה ארגוני מיוחד. למידע נוסף כיצר פרויקט דביאן נראה מבפנים הרגישו חופשי לעיין ב מידע למפתחים.

מי משתמש בדביאן ?

למרות שלא קיים מידע מדויק (מכיוון שהשימוש בדביאן אינו מצריך רישום), ישנם ראיות חזקות שמערכת ההפעלה דביאן נמצאת בשימוש על ידי ארגונים רבים, גדולים וקטנים, וכן על ידי אלפים של משתמשים פרטיים. ניתן לעיין ברשימה מי משתמש בדביאן ?. ברשימה זו תוכלו למצוא ארגונים בעלי שם אשר משתמשים בדביאן אשר סיפקו לנו תיאורים של השימוש שלהם בדביאן ומדוע הם בחרו לעשות זאת.

איך פרויקט דביאן התחיל ?

פרויקט דביאן נוצר ב-1993 על ידי איאן מרדוק (Ian Murdock) כהפצה שיעודה להיות פתוחה ברוח לינוקס ו-GNU. דביאן נוצרה מראש בכוונה זהירה, תוחזקה ונתמכה בצורה קפדנית. הפרויקט התחיל כפרויקט קטן של חבורת האקרים של תוכנה חופשית, ובהדרגה צמח להיות פרויקט גדול עם קהילה גדולה המאוגדת תחת מבנה ארגוני של מפתחים ומשתמשים. ניתן למצוא מידע נוסף ב ההיסטוריה המפורטת של דביאן

הרבה אנשים שואלים כיצד יש לבטא את השם דביאן, ובכן השם מבוטא כך: /ˈde.bi.ən/ עם סגול וקמץ. מקור השם ביוצר של דביאן, איאן מרדוק, ובאשתו, דברה (Debra).