Vergelijking van softwarelicenties

******Dit document is in ontwikkeling*******

Mensen die zich in de gemeenschap van Open Software bevinden, ontwikkelen vaak een uitgesproken mening over licenties. Beginners maken zich er meestal niet zo druk om omdat zij zich meer bezig houden met het afmaken van een bepaalde taak en zij de implicaties niet overzien van de keuze voor een bepaalde softwarelicentie boven een andere (waarschijnlijk zijn er sowieso niet veel mensen die de nuances van licentievoorwaarden begrijpen en toch geen uitgesproken mening hebben over dat soort zaken).

In de loop van de jaren heeft een aantal licenties de overhand gekregen, omdat deze de auteurs van programmatuur de soort controle geven over hun creaties die de meeste ontwikkelaars willen. Het komt echter nog steeds vaak voor dat een bepaald softwarepakket geen zichtbaar copyright heeft of een unieke licentie heeft die door de auteur zelf is bedacht. Dit laatste kan erg vervelend zijn voor distributeurs van programmatuur (zowel online als de menen die cd's maken) omdat veel van deze licenties veelvoorkomende fouten bevatten waardoor de software moeilijk te distribueren is.

Hieronder volgt een lijst van vaak gebruikte Vrije (of Open) softwarelicenties en enkele voor- en nadelen van hen. Alleen de punten die voor de discussie relevant zijn worden hier getoond. Ook zijn er veel punten opgenomen onder de noemer "GOED/SLECHT"; dit zijn punten die zowel goed als slecht kunnen uitvallen, afhankelijk van uw standpunt.


Een aantal veel voorkomende vergissingen bij zelfgeschreven licenties :