Avís! Aquesta traducció és massa antiga, vegeu l'original.

Motius per a escollir Debian

Gràcies per tindre en consideració el fet d'usar Debian per a fer funcionar la vostra màquina. Si encara no n'esteu convençuts de per què escollir Debian, considereu el següent:

Està mantingut pels seus usuaris.
Si res necessita ser solventat o millorat, simplement ho fem.
Un suport incomparable
El correu enviat a les llistes de correu sovint aconsegueix una resposta en 15 minuts (o menys), de franc i per la gent que la desenvolupa. Compareu això amb el típic nombre de telèfon de suport: hores esperant, gastant diners, sols per a aconseguir a algú que no coneix el sistema el suficient per a atendre la vostra pregunta.
No estarieu sols en la vostra elecció
Un ample número de organitzacions i individus utilitzen Debian. Veieu la nostra pàgina Quí usa Debian?", una descripció d'alguns llocs de perfil alt que usen Debian i han enviat una curta descripció de com usen Debian i per què.
El millor sistema d'empaquetament del món.
Cansat dels vells fitxers de programari de tres versions anteriors al altual rondant pel vostre sistema? O d'instal·lar una peça de programari sols per a trobar-vos amb que aquest causa problemes en el sistema per conflictes de programari? Dpkg, és el sòlid sistema d'empaquetament de Debian, s'encarregarà d'aquestes qüestions per a vosaltres.
Facilitat d'instal·lació
Si heu sentit que Debian és difícil d'instal·lar, llavors es que no heu provat Debian últimament. Estem constantment millorant el procés d'instal·lació. Podeu instal·lar directament des de CD, DOS, disquets o fins i tot des de la mateixa xarxa.
Una increïble quantitat del programari
Debian us proveeix de més de 59000 peces diferents de programari. Cada bit de les quals és lliure. Si teniu programari propietari que esteu executant sota GNU/Linux, encara el podreu usar; de fet, en Debian també podeu tindre un instal·lador que automàticament us ho instal·li i configure tot.
Paquets ben integrats
Debian sobresurt de totes les altres distribucions en com estan integrats els seus paquets. Donat que tot el programari es empaquetat segons un grup coherent, no tant sols els podeu trobar tots en un mateix lloc, també podeu estar-ne ben segurs de que hem eliminat totes les qüestions referents a complexes dependències. Creiem que el format deb te alguns avantatges sobre el format rpm, la integració entre els paquets és el que fa a Debian més robusta.
El codi font
Si sou un desenvolupador de programari, apreciareu el fet de tindre disponibles un centenar d'utilitats i d'idiomes de desenvolupament, a més de milions de línies de codi del sistema base. Tot el programari de la distribució principal segueix els criteris dels Principis del programari lliure de Debian (DFSG). Això significa que podeu usar aquest codi per a estudiar-lo o incorporar-lo a nous projectes de programari lliure. També hi han en abundància utilitats i codi adequat per a ser usat en projectes propietaris.
Facilitat d'actualització
Degut al nostre sistema d'empaquetament, actualitzar a una nova versió de Debian és un moment. Senzillament executeu apt-get update ; apt-get dist-upgrade (o aptitude update; aptitude dist-upgrade en les versions més noves de Debian) i podreu actualitzar des d'un CD en qüestió de minuts, tot i que també podeu apuntar a apt cap a una de les 300 rèpliques de Debian i actualitzar-vos des de la xarxa.
El sistema de seguiment d'errors
El sistema de seguiment d'errors de Debian es troba a disposició del públic. No intentem amagar-nos de la realitat de que el programari no sempre funciona com el usuari desitja. Encoratgem als usuaris per a que reportin informes d'error i aquests seran informats quan aquest error es solucioni. Aquest sistema permet a Debian respondre als problemes amb rapidesa i honestitat.

Si encara no sou usuari de Debian, també podeu disfrutar dels següents avantatges:

Estabilitat
Hi han molts casos de màquines que funcionen durant més d'un any ininterrompudament sense necessitat de reiniciar. Així com també n'hi han que sols són reiniciats degut a una falla del subministrament elèctric o una actualització del maquinari. Compareu això amb d'altres sistemes que és colapsen múltiples vegades al dia.
Ràpid i lleuger de memòria
D'altres sistemes operatius poden ser ràpids en una o dues àrees, però al estar basat en GNU/Linux, Debian és lleuger i humil. El programari de Windows s'executa des de GNU/Linux usant un emulador, el qual de vegades és més ràpid que el mateix programa executat en el seu entorn original.
Els controladors per a molt del maquinari és escrit pels usuaris de GNU/Linux, no pel fabricant.
Tot i que això pot suposar endarreriments abans de que aquest nou maquinari sigui suportat i d'altra que no tingui suport, també habilita el suport del maquinari molt després de que el fabricant n'hagi aturat la producció o que aquest s'hagi retirat del negoci. La experiència ens ha demostrat que els controladors de Codi Obert normalment solen ser millors que els propietaris.
Un bon sistema de seguretat
Debian i la comunitat de software lliure són molt reactius a l'hora d'asegurar-se que les solucions als problemes de seguretat siguin incloses en la distribució ràpidament. Normalment els paquets corregits són inclosos en qüestió de pocs dies. La disponibilitat del codi font permet que la seguretat en Debian sigui evaluada obertament prevenint-nos així de que s'implementin models pobres de seguretat. Tant mateix, la major part de projectes de software lliure tenen sistemes de revisió entre iguals, que prevenen en primer lloc l'introducció de problemes potencials de seguretat.
Programari de seguretat
Molts desconeixen que qualsevol cosa que s'enviï a la xarxa pot ser llegida per qualsevol màquina entre la vostra i la receptora. Debian disposa de paquets del famós programari GPG (i PGP) amb el qual el correu pot ser enviat privadament a d'altres usuaris. A més de ssh, que ens permet crear connexions segures cap a d'altres màquines que també tinguin el ssh instal·lat.

Per descomptat, Debian no és perfecte. Hi ha tres àrees que són causes comuns de queixes:

«L'absència del programari comercial més popular».

És ben cert que part del programari més conegut, no està disponible per a Debian. Encara que, hi han programes que suplanten a molts d'aquests, dissenyats per a mimetitzar moltes de les millors característiques del programari propietari, amb el valor afegit de que són programari lliure.

L'absència de paquets d'ofimàtica no tindria que ser un problema ja que Debian inclou tres paquets d'ofimàtica composats completament per programari lliure, OpenOffice, KOffice i GNOME Office.

També hi ha varios paquets d'ofimàtica propietaris disponibles: Applixware (Anyware), Hancom Office, Axene i d'altres.

Pels qui estan interessats en bases de dades, Debian es distribueix amb els programes de bases de dades més populars: MySQL i PostgreSQL. SAP DB, Informix, IBM DB2, i algunes més que estan disponibles per a GNU/Linux.

Altre programari propietari està apareixent en major quantitat, a mesura que les companyies descobreixen el poder de GNU/Linux i el seu mercat quasi verge amb una base d'usuaris en constant creiximent (com GNU/Linux és de distribució lliure, els números de vendes no es poden utilitzar per a fer estimacions. Les millors estimacions són que GNU/Linux té el 5% del mercat, l'equivalent a 15 milions d'usuaris a principis de 2001).

«Debian és difícil de configurar».
Noteu que es parla de configurar, no instal·lar, donat que algunes persones troben que la instal·lació inicial de Debian és més senzilla que la del Windows. Una part del maquinari (les impressores per exemple) podrien ser més fàcils de configurar. També, algun programari pot tindre algun script que us guiarà a través de la configuració (al menys per a les configuracions més comuns). Aquesta és una àrea en la que s'està treballant.
«No està suportat tot el maquinari».
En particular, el maquinari realment nou, realment antic o rar. També el maquinari que depèn d'un complex programari en el «controlador» que els fabricants sols subministren per a plataformes Windows (el programari de mòdems o alguns dispositius wifi per a portàtils per exemple). Encara que, en molts casos, hi ha disponible maquinari equivalent que funciona amb Debian. Algun maquinari no està suportat degut a que el fabricant va decidir no deixar les especificacions del maquinari disponibles. Aquesta també és una àrea en la que s'està treballant.

Si tot el que s'us ha exposat fins ara no fos suficient per a convencer-us d'usar Debian, tingueu en consideració el següent: el baix cost (tan petit com el cost d'una connexió de xarxa), fàcil instal·lació i multitasca que us permetrà duplicar la vostra productivitat. Com us podíeu permetre no escollir-la?