Huomaa: Alkuperäinen sivu on tätä suomennosta uudempi.

Miksi valita Debian?

Kiitos siitä, että aiot käyttää Debiania tietokoneesi käyttöjärjestelmänä. Jollet ole täysin vakuuttunut siitä, miksi sinun pitäisi kokeilla Debiania, pohdi syitä alla:

Se on käyttäjiensä ylläpitämä.
Jos jotain pitää korjata tai parantaa, mehän teemme sen.
Vertaansa vailla oleva tuki
Kysymyksiin, jotka lähetetään postilistoille vastataan yleensä 15 minuutissa (tai nopeamminkin), ilmaiseksi, ja saat vastauksen järjestelmän kehittäjiltä. Vertaa tätä normaaliin puhelintukeen: tuntien odotusta puhelimessa, mikä maksaa rahaa, vain siksi, että pääsisit puhumaan jonkun kanssa, joka ei tunne järjestelmää riittävästi ymmärtääkseen edes kysymyksesi.
Et olisi ainoa näin valinnut
Monet organisaatiot ja yksityishenkilöt käyttävät Debiania. Voit katsoa Kuka käyttää Debiania? -sivuamme, josta löydät listan merkittävistä organisaatioista, jotka ovat lähettäneet lyhyen kuvauksen siitä kuinka ja miksi he käyttävät Debiania.
Maailman paras paketointijärjestelmä
Oletko saanut tarpeeksesi vanhojen ohjelmistotiedostojen säilyttämisestä ajalta kolme versiota sitten, jotka vain lojuvat järjestelmässäsi ja vievät tilaa; oletko saanut tarpeeksesi ohjelmiston asentamisesta vain huomataksesi, että se saa järjestelmäsi kaatumaan, koska ohjelmisto ei ollutkaan yhteensopiva järjestelmäsi kanssa? Dpkg, Debianin koeteltu paketointijärjestelmä, huolehtii näistä ongelmista puolestasi.
Yksinkertainen asennus
Jos olet kuullut, että Debian on vaikea asentaa, et varmaankaan ole kokeillut Debiania viime aikoina. Me parantelemme koko ajan asennusprosessia. Voit asentaa suoraan CD:ltä, DVD:ltä, Blu-raylta, USB-tikulta tai jopa verkon yli.
Uskomaton määrä ohjelmistoja
Debianin mukana tulee enemmän kuin 59000 eri ohjelmistoa, ja ne ovat vapaita. Jos sinulla on omisteisia ohjelmistoja GNU/Linuxille tai GNU/kFreeBSD:lle, voit edelleenkin käyttää niitä. Debianissa saattaa jopa olla asennusohjelma, joka asentaa ja konfiguroi sen automaattisesti sinulle.
Hyvin integroidut paketit
Debian päihittää kaikki muut jakelut siinä kuinka paketit on integroitu järjestelmäksi. Koska kaikki ohjelmistot on paketoinut sama yhtenäinen ryhmä, ainoa etu ei ole se, että kaikki paketit löytyvät samasta paikasta, vaan voit myös olla varma, että olemme huolehtineet monimutkaiset riippuvuudet kuntoon. Koska mielestämme deb-muodossa on muutamia etuja verrattuna rpm-muotoon, on sitä käytetty pakettien integrointiin, mikä tekee Debian-järjestelmästä kestävän.
Lähdekoodi
Jos olet ohjelmistokehittäjä, tulet arvostamaan sitä, että perusjärjestelmän mukana on sadoittain kehitystyökaluja ja ohjelmointikieliä sekä miljoonia rivejä lähdekoodia. Kaikki ohjelmistot pääjakelussa täyttävät Debianin vapaiden ohjelmistojen ohjeiston (DFSG) kriteerit, mikä tarkoittaa sitä, että olet vapaa käyttämään koodia oppiaksesi siitä tai käyttämään sitä uudessa vapaaohjelmistoprojektissa. Siinä on myös paljon työkaluja ja lähdekoodia, jota sopii käyttää yksittäisissä projekteissa.
Yksinkertaiset päivitykset
Paketointijärjestelmämme ansiosta on yksinkertaista päivittää Debianin uuteen versioon. Ajat vain apt-get update ; apt-get dist-upgrade (tai aptitude update; aptitude dist-upgrade uudemmissa julkaisuissa), ja voit tehdä päivityksen CD-levyltä muutamassa minuutissa, tai voit osoittaa apt:n johonkin yli 300:sta Debian-peileistä ja päivittää verkon kautta.
Monia tuettuja arkkitehtuureja ja ytimiä
Tällä hetkellä Debianin tukemia suoritinarkkitehtuureja on huomattava määrä: alpha, amd64, armel, hppa, i386, ia64, mips, mipsel, powerpc, s390 ja sparc. Debian toimii myös GNU Hurd- ja FreeBSD-ytimillä Linuxin lisäksi ja debootstrapia hyödyntämällä saattaa olla hankalaa löytää laitetta jolla ei voisi ajaa Debiania.
Vianseurantajärjestelmä
Debianin vianseurantajärjestelmä on kaikille avoin. Emme yritä kätkeä sitä tosiseikkaa, että ohjelmisto ei aina toimi käyttäjiensä haluamalla tavalla. Käyttäjät voivat lähettää virheraportteja, ja heille ilmoitetaan, milloin ja kuinka virhe korjataan. Tämä on järjestelmä, joka antaa Debianille mahdollisuuden vastata ongelmiin helposti ja rehellisesti.

Jollet vielä ole Debian-käyttäjä, tulet ehkä pitämään seuraavista eduista:

Vakaus
On useita tapauksia, joissa koneita ajetaan vuoden ajan käynnistämättä uudelleen, ja käynnistys tarvitaan vain virtakatkoksen tai laitepäivityksen jälkeen. Vertaa tätä muihin järjestelmiin, jotka kaatuvat useita kertoja päivässä.
Nopeus ja muistinuukuus
Toiset käyttöjärjestelmät saattavat olla yhtä nopeita joissain yksittäisissä tehtävissä, mutta koska Debian perustuu GNU/Linuxiin tai GNU/kFreeBSD:n, Debian on pieni ja vikkelä. Windows-ohjelmistot, joita ajetaan GNU/Linuxissa emulaattorin avulla, toimivat joskus nopeammin kuin niiden luonnollisessa ympäristössä.
GNU/Linux/GNU/kFreeBSD-käyttäjät kirjoittavat suurimman osan laiteajureista, eivät laitevalmistajat
Siitä huolimatta, että tämä saattaa merkitä uusien laitteiden tuen viivästymistä tai että joitain laitteita ei tueta lainkaan, tämä takaa laitteen tuen pitkään senkin jälkeen, kun tuote tai valmistaja on hävinnyt markkinoilta. Kokemus on osoittanut, että avoimeen lähdekoodiin perustuvat laiteajurit ovat usein paljon parempia kuin laitevalmistajakohtaiset.
Hyvä järjestelmäturva
Debian ja vapaaohjelmistoyhteisö reagoivat nopeasti varmistaakseen että tietoturvaongelmiin liittyvät korjaukset saadaan jakeluun mahdollisimman pian. Tavallisesti korjatut paketit ovat saatavilla muutaman päivän sisällä. Koska lähdekoodi on saatavilla, on mahdollista testata Debianin turvallisuutta avoimessa ympäristössä. Tämä estää huonojen turvamallien kehittymisen. Lisäksi useimmat vapaaohjelmistoprojektit käyttävät vertaisarviointijärjestelmiä, joiden avulla estetään mahdollisten tietoturvaongelmien esiintyminen olennaisissa järjestelmissä alkuunsa.
Turvallisuusohjelmistot
Moni ei tiedä, että kaikkea, mitä verkossa lähetetään, voidaan tarkkailla jokaisella sinun ja vastaanottajan välissä olevalla koneella. Debianissa on kuuluisan GPG-ohjelmiston (tai PGP) sisältävä paketti, joka mahdollistaa sähköpostin lähettämisen yksityisesti, ja lisäksi ssh, joka sallii turvallisten yhteyksien muodostamisen toisiin ssh-valmiisiin koneisiin.

Luonnollisesti Debian ei ole täydellinen. Tässä on kolme asiaa, joista usein valitetaan:

Suosittujen kaupallisten ohjelmistojen puute.

On totta, että eräitä suosittuja ohjelmistoja ei ole Debianiin. Kuitenkin useimmille on olemassa korvaava ohjelmisto, joka on suunniteltu jäljittelemään näiden merkkituotteiden parhaita ominaisuuksia varustettuna vapaiden ohjelmistojen lisäarvolla.

Toimisto-ohjelmistopaketin puuttumisen ei pitäisi olla myöskään enää mikään ongelma, koska Debian sisältää kolme toimisto-ohjelmistopakettia, jotka koostuvat vain vapaista ohjelmista, LibreOffice, Calligra ja GNOME-toimistosovellukset.

Useita omisteisia julkaisuja on myös olemassa: Applixware (Anyware), Hancom Office, Axene ym.

Tietokannoista kiinnostuneille Debian tarjoaa kaksi suosittua tietokantaohjelmistoa: MySQL ja PostgreSQL. SAP DB, Informix, IBM DB2 ja useita muita on myös saatavilla GNU/Linuxille.

Myös omisteiset ohjelmistot ovat tulossa mukaan kuvioihin yhä suuremmalla voimalla, kun yhä useampi yritys oivaltaa GNU/Linuxin / GNU/kFreeBSD:n vahvuudet ja sen suurelta osin hyödyntämättömät markkinat sekä nopeasti kasvavan käyttäjäkunnan (Koska GNU/Linux ja GNU/kFreeBSD ovat vapaasti jaeltavissa, myyntitilastoja ei voida käyttää arvioimaan käyttäjämääriä. Parhaiden arvioiden mukaan Linuxilla on 5 % osuus markkinoista tarkoittaen 15 miljoonaa käyttäjää vuoden 2001 alussa.

Debian on vaikea konfiguroida.
Huomaa, että tässä puhutaan konfiguroinnista, ei asennuksesta. Useat ovat sitä mieltä, että Debianin perusasennus on helpompaa kuin Windowsin. Tiettyjen laitteiden (kuten kirjoittimen) peruskonfigurointi voitaisiin kyllä tehdä helpommaksi. Sen lisäksi pitäisi joillekin ohjelmistoille olla skripti, joka auttaisi käyttäjää vaiheittain viemään läpi konfiguraation (vähintään kaikkein tavallisimmille asennuksille). Tällä alueella on työt käynnissä.
Kaikkia laitteita ei tueta.
Tämä koskee erityisesti todella uusia, vanhoja tai epätavallisia laitteita sekä hyvin monimutkaisiin ajorutiineihin perustuvia laitteita, jotka valmistaja olettaa käytettävän vain Windowsin kera (esimerkiksi ohjelmistomodeemi tai osa kannettavien wlan-laitteista). Toki useimmissa tapauksissa on olemassa vastaava laite, joka toimii Debianissa. On olemassa laitteita, joita ei tueta sen takia, että valmistaja ei julkista spesifikaatioita. Tämä on alue, jonka parissa työskennellään.

Jos yllä oleva ei riitä vakuuttamaan sinua käyttämään Debiania, ajattele seuraavia seikkoja: alhaiset kustannukset (ei verkkoyhteyttä korkeammat), yksinkertainen asennus ja aito moniajo, joka voi helposti kaksinkertaistaa tuottavuutesi. Kuinka sinulla voisi olla varaa jättää kokeilematta?