Pažnja! Ovaj prijevod je jako zastario, molimo pogledajte original.

Razlozi odabiranja Debiana

Hvala vam što razmatrate korištenje Debian za rad na svom stroju. Ako baš niste uvjereni zašto biste trebali iskušati Debian, razmislite o sljedećem:

Održavaju ga njegovi korisnici.
Ako nešto treba popraviti ili poboljšati, jednostavno to učinimo.
Podrška bez premca
Poruka poslana na mailing liste često dobije odgovore u roku od 15 minuta (ili manje), besplatno, i to od ljudi koji ga razvijaju. Usporedite to s tipičnom telefonskom podrškom: sati provedeni na telefonu, za novac, samo da bi dobili nekoga tko vaš sustav ne poznaje dovoljno dobro čak ni da bi shvatio vaše pitanje.
Ne biste bili jedini koji ste tako odabrali
Širok izbor organizacija i osoba koriste Debian. Pogledajte našu stranicu pod nazivom Tko koristi Debian? za opis nekih važnijih organizacija koje koriste Debian, a koje su odlučile poslati kratak opis toga kako koriste Debian i zašto ga koriste.
Najbolji sustav pakiranja na svijetu
Dosta vam je zagađenja zbog starih datoteka iz programa starog tri verzije? Ili instaliranja softvera samo da bi uvidjeli kako on uzrokuje rušenje vašeg sustava zbog sukobljenih programa? dpkg, Debianov prekaljeni sustav pakiranja, se o tome brine umjesto vas.
Laka instalacija
Ako ste čuli da je Debian teško instalirati, onda niste u zadnje vrijeme probali Debian. Stalno poboljšavamo postupak instalacije. Možete instalirati izravno iz DOS-a, s CD-a, ili čak preko mreže.
Nevjerojatne količine programa
Debian dolazi s više od 59000 raznih programa. Baš svaki je slobodan i besplatan. Ako imate vlasnički program koji radi pod GNU/Linuxom, još uvijek ga možete koristiti — zapravo, u Debianu možda čak postoji instaler koji će ga za vas automatski instalirati i namjestiti.
Dobro integrirani paketi
Debian je iznad svih ostalih distribucija po tome kako su njegovi paketi integrirani. Budući da sav softver pakira povezana grupa, ne samo da se svi paketi mogu naći na istom mjestu, nego možete biti uvjereni da smo već sredili sve probleme vezane za komplicirane povezanosti među paketima. Iako mislimo da deb format ima neke prednosti pred rpm formatom, integriranost među paketima je ono što čini Debian sustav robustnijim.
Izvorni kod
Ako razvijate programe, cijenit ćete činjenicu da postoje stotine programskih alata i jezika, uz milijune redova izvornog koda u osnovnom sustavu. Svi programi u glavnoj distribuciji poštuju uvjete Debianovih smjernica slobodnog softvera (DFSG-a). To znači da taj kod slobodno možete koristiti za učenje, ili ga uključiti u nove slobodne softverske projekte. Također postoji mnoštvo alata i koda prikladnih za korištenje u vlasničkim projektima.
Lake nadogradnje
Zahvaljujući našem sustavu pakiranja, nadograđivanje na novu verziju Debiana je vrlo jednostavno. Samo pokrenite apt-get update ; apt-get dist-upgrade (ili aptitude update; aptitude dist-upgrade u novijim izdanjima) i možete u roku od par minuta nadograditi s CD-a, ili usmjerite apt na jedan od više od 300 Debian mirrora te nadogradite sustav preko mreže.
Sustav praćenja bugova
Debianov sustav praćenja bugova dostupan je javno. Ne pokušavamo sakriti činjenicu da programi ne rade uvijek kako to korisnici žele. Potičemo korisnike da nam predaju izvještaje o bugovima i obavijestit će ih se kada je i kako bug riješen. Ovaj sustav Debianu omogućava brz i pošten odgovor na probleme.

Ako još niste korisnik Debian, također možete uživati u sljedećim prednostima:

Stabilnost
U mnogim slučajevima strojevi rade više od godine bez gašenja. Čak i tada, ponovo se dižu samo radi nestanka struje ili hardverske nadogradnje. Usporedite to s drugim sustavima koji se ruše više puta dnevno.
Brz i štedljiv na memoriji
Drugi operativni sustavi su možda jednako brzi u jednom ili dva područja, ali kako je zasnovan na GNU/Linuxu, Debian žari i pali. Windows programi pokretani na GNU/Linuxu pod emulatorom često rade brže nego u izvornom okruženju.
Drivere za većinu hardvera pišu korisnici GNU/Linuxa, a ne proizvođač
Premda to može značiti da je na podršku za novi hardver potrebno čekati, a za neki hardver nema podrške, omogućava podržavanje hardvera dugo nakon proizvođačeva prestanka proizvodnje ili propasti. Iskustvo pokazuje da su Open Source driveri obično puno bolji od vlasničkih.
Dobra sigurnost sustava
Debian i ostatak zajednice slobodnog softvera su vrlo odgovorni što se tiče brzog uključivanja sigurnosnih ispravki u distribuciju. Ispravljeni paketi se obično dodaju unutar nekoliko dana. Dostupnost izvornog koda omogućava ocjenjivanje sigurnosti Debiana u otvorenom okružju što sprečava uporabu loših sigurnosnih modela. Također, većina projekata za razvoj slobodnog softvera imaju sustave revidiranja, što u korijenu sprečava unošenje potencijalnih sigurnosnih problema u bitne sustave.
Sigurnosni programi
Iako to mnogi ne znaju, sve poslano mrežom može vidjeti bilo koji stroj između vas i primatelja. Debian ima pakete glasovitog GPG (i PGP) softvera koji omogućava privatno slanje pošte između korisnika. Uz to, ssh vam omogućava stvaranje sigurnih veza do drugih strojeva na kojima je ssh instaliran.

Naravno, Debian nije savršen. Tri su područja čest uzrok žalbama:

Nedostatak popularnog komercijalnog softvera.

Doista je istina da neki popularni programi nisu dostupni na Debianu. Ipak, postoje zamjenski programi dizajnirani da oponašaju najbolje mogućnosti vlasničkih programa, a s dodatnom vrijednošću -- oni su slobodan softver.

Nedostatak uredskih programa kao što su Word i Excel više ne bi trebao predstavljati problem, jer Debian uključuje tri uredska paketa sastavljena u potpunosti od slobodnog softvera, OpenOffice, KOffice i GNOME Office.

Razni vlasnički uredski paketi su također dostupni: Applixware (Anyware), Hancom Office, Axene i drugi.

Za one koje zanimaju baze podataka, u Debianu se isporučuju dva popularna programa za baze podataka: MySQL i PostgreSQL. SAP DB, Informix, IBM DB2 i drugi su također dostupni za GNU/Linux.

Razni drugi programi dolaze u sve većem broju, kako sve više tvrtki otkriva moć GNU/Linuxa i njegovog uglavnom netaknutog tržišta s rastućom korisničkom bazom. (Budući da je GNU/Linux slobodan za distribuciju, brojke o prodaji se ne mogu koristiti za procjenu broja korisnika. Najbolje procjene su da Linux ima 5% tržišta, što je 15 milijuna korisnika, u ranoj 2001.)

Debian je teško namjestiti.
Primjetite da se spominje namještanje, a ne instaliranje, jer je mnogim ljudima početna instalacija Debiana lakša od Windowsa. No moglo bi se olakšati podešavanje dosta hardvera (na primjer pisača). Također, neki programi bi mogli imati skriptu koja bi korisnika provela kroz konfiguriranje (barem za najuobičajenije situacije). Na ovom području se radi.
Nije podržan sav hardver.
Konkretno, stvarno nov, stvarno star i stvarno rijedak hardver. Također hardver koji ovisi o složenim programima driverima koje proizvođač nudi samo za Windows platforme (naprimjer softverski modemi ili wi-fi uređaji u laptopima). Međutim, u većini slučajeva, dostupan je odgovarajući hardver koji radi pod Debianom. Neki uređaji nisu podržani jer je proizvođač odlučio zatajiti njihove specifikacije. Na ovom području se također radi.

Ako gornje nije dovoljno da vas uvjeri u korištenje Debiana, razmislite o sljedećem: niska cijena (niska kao cijena veze na mrežu), laka instalacija i istinska višezadaćnost koja bi lako udvostručila vašu učinkovitost. Kako si možete priuštiti ne isprobati ga?