Notă: originalul este mai nou decât această traducere.

De ce să alegi Debian

îți mulțumim că vrei să încerci sistemul Debian pe mașina ta. Dacă nu ești încă convins de ce trebuie să încerci Debian, ia în considerare următoarele:

Este menținut de către cei ce îl utilizează.
Dacă ceva trebuie reparat sau îmbunătățit, atunci o facem pur și simplu.
Suport fără precent
Orice email trimis către listele de email primește de obicei răspuns în 15 minute fără să te coste nimic, iar răspunsurile provin direct de la cei ce au dezvoltat programul. Compară acest proces cu suportul prin telefon: ore petrecute la telefon, pentru bani, doar pentru a vorbi cu cineva care nu e destul de familiar cu sistemul pentru a îți întelege întrebarea.
Nu ești singur în alegerea ta
Multe organizații și persoane folosesc Debian. Vezi pagina Cine folosește Debian? pentru o descriere a unor site-uri cu profil înalt ce folosesc Debian, care au ales să împărtașească pe scurt cum folosesc sistemul și de ce.
Cel mai bun sistem de management al pachetelor din întreaga lume
Ești obosit de toate fișierele vechi și programele cu trei versiuni în urmă ce îți ocupă sistemul? Sau de instalatul programelor ce în cele din urmă iți pricinuiesc probleme din cauza conflictelor de software? Dpkg, sistemul de pachete Debian ce a trecut testul timpului, are grijă de aceste probleme pentru tine.
Instalare ușoară
Dacă ai auzit ca Debian este greu de instalat, atunci înseamnă nu l-ai încercat în ultima perioadă. Lucrăm pentru a îmbunătăți constant procesul de instalare. Poți instala direct de pe CD, DVD, Blu-ray, stick USB, sau chiar și de pe rețea.
Cantitate de software incredibilă
Debian vine cu peste 59000 de programe diferite. Fiecare în parte este liber. Dacă dispui de software proprietar care rulează sub GNU/Linux sau GNU/kFreeBSD, îl poți totuși folosi - de fapt, există o posibilitate ca acesta să poată fi instalat automat și configurat in totalitate pentru tine de către un instalator existent.
Pachete bine integrate
Debian întrece toate celelalte distribuții în ceea ce privește integrarea pachetelor (programelor). Deoarece toate programele sunt împachetate de un singur grup legat de persoane, toate pachetele pot fi găsite în același loc, iar toate problemele complicate legate de dependențe au fost rezolvate. Deși credem că pachetele deb au avantaje către cele în format rpm, integrarea pachetelor este ceea face Debian un sistem mai robust.
Cod sursă
Dacă ești programator, vei aprecia faptul că există sute de utilități și limbaje de programare, plus milioane de rânduri de cod sursă în sistemul de bază. Toate programele din distribuția principală întrunesc criteriile descrise în Directive pentru Software Liber Debian (DFSG). Acest lucru înseamnă că poți folosi codul sursă pentru a îl studia sau încorpora în alte programe sau proiecte de software libere. Există o mare varietate de instrumente și programe ce pot fi folosite și în proiecte comerciale.
Actualizări ușoare
Datorită sistemului nostru de împachetare, actualizarea la o versiune nouă a sistemului Debian se poate face una-două. Doar rulează apt-get update ; apt-get dist-upgrade (sau aptitude update; aptitude dist-upgrade în versiunile mai noi) și poți actualiza în câteva minute de pe un CD sau de pe Internet dacă apt este direcționat către una dintre cele peste 300 de site-uri oglindă Debian.
Arhitecturi și kernel-uri multiple
În mod current Debian suportă un număr impresionant de arhitecturi și procesoare: alpha, amd64, armel, hppa, i386, ia64, mips, mipsel, powerpc, s390 și sparc. Pe lângă Linux, rulează și pe kernel-uri GNU Hurd și FreeBSD, iar cu utilitatea debootstrap îți va fi greu să găsești un dispozitiv ce nu poate rula Debian.
Sistem de urmărire al defectelor (bug-uri)
Debian deține un sistem de urmărire al defectelor, disponibil public. Nu încercăm să ascundem faptul că programele nu funcționează întotdeauna cum doresc utilizatorii. Utilizatorii sunt încurajați să raporteze defectele (bug-urile) și sunt anunțați când și în ce fel sunt rezolvate. Acest sistem ne premite să răspundem la probleme rapid și cu sinceritate.

Dacă nu ești deja un utilizator Debian, poți beneficia și de următoarele:

Stabilitate
în multe cazuri mașinile pot funcționa peste un an făra o repornire. Chiar și atunci, acest lucru este din cauza unei pene de curent sau din cauza schimbării de componente hardware. Compară cu sisteme care se opresc din funcționare de câteva ori pe zi.
Rapid și eficient pentru memorie
Alte sisteme de operare pot fi la fel de rapide în câteva aspecte, dar fiind bazat pe GNU/Linux sau GNU/kFreeBSD, Debian este rapid și eficient. Programele Windows pot rula din GNU/Linux folosind un emulator chiar mai rapid decât în mediul lor nativ.
Driverele pentru cele mai multe componente hardware sunt scrise de utilizatori GNU/Linux / GNU/kFreeBSD, iar nu de producător.
Chiar dacă acest lucru înseamnă întârzieri pentru hardware-ul mai nou sau că unele componente nu vor fi suportate, driverele sunt menținute cu mult după ce componentele nu mai sunt manufacturate și producătorul oprește suportul. În experiența noastră, driverele open source sunt cu mult mai bune decât cele comerciale.
Sistem bun de securitate
Debian și comunitatea pentru software liber reacționează rapid pentru ca fixurile problemelor de securitate să fie asimilate în distribuție cât mai repede. De obicei, pachetele reparate sunt încărcate în câteva zile. Deoarece codul sursă este disponibil, securitatea este evaluată într-un cadru deschis, ce previne implementarea unor modele de securitate slabe. De asemenea, cele mai multe proiecte de software liber au sisteme de evaluare ce previn introducerea potențialelor probleme de securitate în sistemele esențiale în primul rând.
Programe pentru securitate
Nu toată lumea știe că tot ce este transmis prin rețea poate fi citit de orice mașină dintre tine și destinatar. Debian are pachete pentru binecunoscutul program GPG (și PGP), ce permite trimiterea email-urilor în mod privat între utilizatori. Pe lângă acest lucru, ssh îți permite să creezi conexiuni sigure către alte calculatoare ce au ssh instalat.

Desigur, Debian nu este perfect. Există trei domenii ce sunt frecvent cauza reclamațiilor:

Lipsa programelor comerciale.

Este adevărat că unele programe populare nu sunt disponibile pentru Debian. Pentru multe dintre acestea există, în schimb, programe menite să le înlocuiască, special create pentru a reproduce caracteristicile programelor proprietare, cu valoarea adăugată de a fi software liber.

Lipsa programelor de birou cum ar fi Word sau Excel nu mai este o problemă, deoarece Debian include trei suite pentru birou compuse în întregime din software liber, LibreOffice, Calligra, and Aplicații GNOME office.

Sunt disponibile și câteva dintre suitele comerciale pentru birou Applixware (Anyware), Hancom Office, Axene și altele.

Pentru cei interesați în baze de date, Debian dispune de câteva programe populare: MySQL and PostgreSQL. SAP DB, Informix, IBM DB2 și alte programe ce sunt disponibile pe GNU/Linux.

Alte tipuri de programe comerciale sunt disponibile în numere din ce în ce mai mari, rezultat al multor companii ce descoperă puterea GNU/Linux / GNU/kFreeBSD și piața neexplorată a acestora, o bază de utilizatori ce crește rapid. (deoarece GNU/Linux și GNU/kFreeBSD pot fi distribuite gratuit, cifrele de afaceri nu pot fi folosite pentru a estima utilizatorii. Cele mai bune estimări sunt că GNU/Linux deține 5% din piață, sau 15 milioane de utilizatori din 2001).

Debian este greu de configurat.
Atenție, aceasta se referă strict la configurare, nu la instalare, multe persoane găsind Debian mai ușor de instalat decât Windows Multe tipuri de hardware (cum ar fi imprimantele) ar putea fi mai ușor de configurat. De asemenea, unele programe ar beneficia de un proces automat de configurare pentru utilizator (cel puțin pentru setările cele mai comune). Lucrăm pentru a îmbunătăți acest lucru.
Nu toate tipurile de hardware sunt suportate.
În mod particular, hardware foarte nou, foarte vechi, sau foarte rar. De asemenea, hardware care depinde de drivere complexe care sunt disponibile doar sub Window (de exemplu, modemuri software sau unele plăci de rețea wireless pentru laptopuri). În multe cazuri, hardware echivalent ce poate fi integrat in Debian este disponibil. Unele tipuri de hardware nu sunt suportate deoarece producătorul alege să nu publice specificațiile dispozitivelor. Lucrăm pentru a îmbunătăți și acest domeniu.

Dacă cele de mai sus nu te conving să folosești Debian, consideră următoarele: cost minim (doar cât costul conexiunii la Internet), instalare ușoară și multi-tasking real ce ar putea să iți dubleze ușor productivitatea. Ce te costă să îl încerci?