Software-distributioner baseret på Debian

Der er et antal distributioner, som er baseret på Debian. Nogle brugere har måske lyst til at prøve disse distributioner som supplement til den officielle udgave fra Debian. Det kan der være flere grunde til (bedre understøttelse af lokaltilpasning, understøttelse af specifik hardware, forenklet installering, osv.).

Debian ser det gerne og opfordrer organisationer til at udvikle nye distributioner baseret på Debian. I Debians sociale kontrakts ånd, beder vi dem dog om, at bidrage med deres arbejde til hoveddistributionen, så alle brugere i sidste ende kan få glæde af forbedringerne.

Følgende distributioner er baseret på Debian (i alfabetisk rækkefølge, ikke kronologisk). Listen er langt fra komplet og kan være forældet.

Vi har også en optællingsside i Debian Wiki, hvor detaljerede oplysniger om Debian-derivativer opsamles.

Bemærk: For mere udførlige oplysninger om disse distributioner, deriblandt udgivelsesdatoer, indhold og anmeldelser, besøg http://www.distrowatch.com/.

Følgende distributioner var baseret på Debian, men er ikke længere aktive eller er ikke længere tilgængelige:

64studio

64 Studio er en GNU/Linux-distribution, som er skræddersyet til fremstilling af digitalt indhold, herunder lyd-, video-, grafik- og udgivelsesværktøjer.

Adamantix

Adamantix-projektet har det mål at fremstille en meget sikker, men også brugbar Linux-platform. For at opnå dette, anvender projektet aktuelt tilgængelige sikkerhedsløsninger til Linux (såsom kernerettelser, compilerrettelser, sikkerhedsrelaterede programmer og teknikker) og strikke disse sammen til en meget sikker Linux-platform.

APLINUX

APLINUX var en Debian GNU/Linux-baseret distribution med fokus på webservere, DNS-servere og postservere. Hovedformålet var at automatisere installerings- og opsætningsopgaverne på systemet, og samtidig opnå den maksimale pålidelighed, stabilitet og sikkerhed.

Astra-Linux

Astra-Linux er det første sikre Debian-derivativ i Rusland. Den kører på x86-64-hardwareplatformen (amd64). Den indeholder mange fri software-komponenter samt softwarebeslutninger truffet af Astra Linux-udviklerne.

Canaima

Canaima er en venezuelansk skrivebordsmiljødistribution baseret på Debian GNU/Linux. Den anvendes af et større fællesskab i Venezuela og forskellige andre latinamerikanske lande. Den er desuden fortsat det officielle styresystem i NPA og driver nationale projekter så som Canaima Educativo til børn.

Collax

Collax (tidligere BenHur) er en serverapplikation baseret på Debian. Den indeholder følgende funktionaliter: firewall, e-mail-server med virusbeskyttelse, faxserver, VPN-gateway, SMS-server, webproxy og fjernadgang (RADIUS).

Corel Linux

Corel udviklede en distribution baseret på Debian, sammen med den fik man deres WordPerfect og andre Corel-programmer. Corel valgte Debian fordi ...den passer perfekt med virksomhedens eksisterende kundegrundlag og Linux-målsætning. Debian har et godt "frihedsbrev" (charter), en stærk verdensomspændende skare af udviklere og en grundig testperiode som beskrevet i deres OSS (ikke længere tilgængeligt). Den blev frigivet i november 1999, efter offentlige beta-udgaver. Dette satte en diskussion i gang på grund af det faktum at Corel havde valgt KDE som deres grafiske brugerflade, og KDE-licensproblemerne var endnu ikke løst indenfor Debian. Tre forskellige udgaver blev udgivet fra 1999 til slutningen af år 2000. Dog blev der i 2001 annonceret at de havde til hensigt at udskille Linux-distributionen.

Corel Linux var tilgængelig fra http://linux.corel.com/. Bruger der ønsker at opgradere til nyere Debian-udgaver kan, som en retningslinie, anvende Corel til Debian-mini-guiden udsendt på Debians-supportpostlister.

Derefter blev distributionen dog licenseret til et nyt firma som hedder Xandros Corporation http://www.xandros.net/ (se pressemeddelelsen), et firma som består af nogle af de oprindelige udviklere og systemarkitekter fra Corel Linux. Læs mere om Xandros.

Cumulus Linux

Cumulus Linux er et Debian-baseret styresystem, som kører på netværksswitches fra en række fabrikanter. Det ser ud og føles som en Debian-server med 64+ 10 gigabit/sek. ethernet-NIC'er, men inde bagved sker videresendelse af pakker ved forbindelseshastigheden, ved hjælp af en specialiseret ASIC. Dermed er det muligt at anvende gammelkendte og automatiserbare Linux-grænseflader, til at drive ens netværk, og på den måde erstatte proprietære CLI'er.

Flere oplysninger ...

Damn Small Linux

Damn Small Linux er en live-cd på 50 megabyte, baseret på Knoppix, og rettet mod desktopbrug på ældre hardware.

Debian JP

Debian JP er et arbejde som drives af frivillige, med det formål at stille Debian-baseret distribution til rådighed for japanske slutbrugere. Blandt forbedringerne er internationalisering af Debian-distributionen, hvor alle ændringerne senere kommer hovedprojektet til gode. Projektet begyndte med at distribuere et antal pakker til hamm-distributionen og stiller nu cd'er baseret på den officielle udgave til rådighed.

Den kan hentes fra Debian JP-siderne (primært på japansk).

Demolinux

Demolinux er en distribution som giver en bruger mulighed for at køre Linux uden at installere, partitionere sine harddiske og tilsvarende, da den fungerer fra en startbar-cd-rom. Demolinux indeholder GNOME- og KDE-miljøerne, Enlightenment, StarOffice, massevis af spil, udviklingsværktøjer, og et omfattende udvalg af værktøjer. Det der nok den bedste distribution at bruge hvis du bare vil prøve Linux, for at se hvordan det fungerer og hvilker muligheder det giver dig.

Siden version 2.0 er den Debian-baseret (version 3.0 er også baseret på Debian).

DemoLinux er tilgængelig fra http://www.demolinux.org/. Cd-aftryk kan hentes fra http://www.demolinux.org/DOWNLOAD/ (men prøv venligst først et af filspejlene).

DoudouLinux

DoudouLinux er særligt rettet mod børn, med det formål at gøre brug af computere så let og behagelit som muligt for dem. DoudouLinux indeholder applikationer i snesevis, som er velegnede til børn i alderen to til tolv år, og giver dem et miljø, der er så let at anvende som en spillekonsol. Børn kan lære, opdage og have det sjovt, uden at far og mor altid kigger på!

DoudouLinux er tilgængelig fra http://www.doudoulinux.org/.

ESware Linux

ESware Linux 365 var en spansk distribution som dukkede op i 2001 (tidligere version var afledt af andre GNU/Linux-distributioner, ikke Debian), den indeholdt syv cd'er (inklusive StarOffice og nogle andre ikke-fri værktøjer) og en kildekode-cd, foruden fire håndbøger på spansk. Installationen (som kunne foretages grafisk, i tekst-tilstand eller fra en fjerncomputer via web) var på spansk og havde automatisk genkendelse af hardware.

Finnix

Finnix er en startbar cd (live-cd), rettet mod systemadministratorer, med fokus på mounting og tilpasning af harddiske og partitions, netværksovervågning, genopbygning af bootrecords, installering af andre styresystemer, og meget mere. Frem for alt er Finnix lille; i øjeblikket fylder hele distributionen omkring 300MiB.

Flere oplysninger ...

Gibraltar

Gibraltar var et projekt som prøver at fremstille en router- og firewall-pakke, som kan starte direkte fra cd-rom (den kan dog også installeres på harddisken). Der var både en kommerciel udgave (med en proprietær web-grænseflade) og et fri udgave.

Udviklingen af Gibraltar OS er ophørt, men downloads er stadig tilgængelige på deres websted. Flere oplysninger er tilgængelige på http://www.gibraltar.at/.

grml

grml er en startbar cd (live-cd) oprindeligt baseret på Knoppix og nu på Debian. grml indeholder en samling af GNU/Linux-software, særligt til systemadministratorer og brugere af texttools. grml indeholder automatisk hardwaregenkendelse. Du kan (eksempelvis) bruge grml som et rescue-system, til analyseringsystemer/-netværk eller som et arbejdsmiljø. Det er ikke nødvendigt at installere noget på harddisen; du behøver ikke engang en harddisk for at bruge det. På grund af den løbende dekomprimering, indeholder grml omkring 2,1 GB software og dokumentation på cd'en. Du skal ikke betale noget for at anvende grml, da det er fri software!

Flere oplysninger ...

Impi Linux

Impi Linux var en sydafrikansk Linux-distribution baseret på Debian (og Knoppix). Den blev oprettet ved hjælp af den bedste software fra Open Source-verdenen, for at give sydafrikanske brugere et stabilt, virusfrit og prisbilligt styresystem til virksomheder. Den fokuserede på at levere et skrivebordssystem til kontorer. Flere oplysninger fandtes på http://www.impi.org.za (der lader til at være forsvundet, men man kan finde gamle versioner via archive.org).

Linex

Linex er en Debian-baseret distribution, som udvikles af den regionale regering i Extremadura (Spanien). Hovedformålet er at overføre alle edb-systemer, fra regeringskontorer til virksomheder og skoler, til Linux. Læs den officielle pressemeddelelse er tilgængelig (også tilgængelig på engelsk).

Linex har tiltrukket sig en del opmærksomhed, ikke bare fra ikke-spanske aviser som Washington Post, men også fra Europa-Parlamentet, hvor den er blevet præsenteret ved flere lejligheder, senest under det årlige komitémøde for de europæiske regioner (nyhed fra februar 2003 findes her eller her, kun på spansk).

Flere oplysninger om Linux er tilgængelige på http://www.linex.org (kun på spansk). Distributionen kan også hentes fra http://www.linex.org/sources/linex/debian/pool/ eller ved at bruge apt, med tilføjelse af følgende til sources.list-filen:

deb http://www.linex.org/sources/linex/debian woody linex gnome2

Flere oplysninger ...

Linuxin

Linuxin var en distribution som er baseret på Debian GNU/Linux 3.0 (woody) og var rettet mod spanske slutbrugere (desktop), med en simplificeret installationsmetode der indeholdt automatisk hardwaregenkendelse og et lille udvalg af pakker, der egner sig til brugere med begrænsede erfaringer.

LMDE

Linux Mint er en GNU/Linux distribution. Dens Linux Mint Debian Edition (LMDE) er baseret på Debians testing. Den er tilgængelig i både 32 bit- og 64 bit-udgaver, så vel som på live-dvd, samt indeholder en Gnome- og en Xfce-udgave.

Flere oplysninger ...

Morphix

Morphix er designet som et modulært skelet til let at fremstille og tilpasse livecd'er, med et udvalg af moduler til forskellige formål. Med sin basering på Debian og KNOPPIX er der lagt vægt på letanvendelighed, nem installering og, takket være Debian og apt, nem opdatering. Derfor er det en hybrid: En almindelig livecds brugbarhed og en god måde at installere Debian på harddisken. Den indeholder visse ikke-frie styreprogrammer (til nvidia), som kan vælges ved start, men de kan slås fra for helt at kunne opfylde Debians krav.

Ud over det skræddersyede Open Source-installationsprogram, er folkene bag Morphix beskæftiget med at lave yderligere en række værktøjer og programmer, der vil forbedre Morphix' brugbarhed for nyere brugere. Disse værktøjer er også licenseret under GPL.

Ordissimo

Ordissimo har til formål at være let at anvende (særligt for ældre) og distribueres præinstalleret på bærbare computere og tablets.

Flere oplysninger ...

Parsix GNU/Linux

Parsix er en live- og installerings-dvd baseret på Debian. Formålet er at stille et køreklart styresystem til rådighed for installering, som er optimeret til skrivebords- og bærbare miljøer, og som er baseret på Debians testing-forgrening samt GNOME's skrivebordsmiljø.

Flere oplysninger ...

RAYS LX

RAYS LX er en desktop-distribution baseret på Debian "sarge" og "sid", rettet mod markedet på fastlands-Kina. RAYS LX indeholder et grafisk installeringsprogram (baseret på den nye debian-installer), grafiske indstillingsværktøjer, et forenklet udvalg af de bedste desktop-programmer og populære kinesiske inddata-metoder, alle fremstillet med det formål at give en forbedret oplevelse af desktop'en. Distributionen har nu indført en åben udviklingsmodel, hvilket foretager udviklingen på fællesskabswebstedet OpenRAYS.

Stonegate

Stonegate er en "høj-tilgængeligheds"-firewall med understøttelse af "virtual private network", og mulighed for "load balancing". Disse muligheder er lukket kode (proprietær), men grund-styresystemet (selvom det ikke er kendt i vide kredse) er Debian GNU/Linux.

Storm Linux

Storm var en distribution baseret på Debian GNU/Linux som dukkede op i 1999 (den første alfa-udgave blev udgivet i juli). Producenten, Stormix Technologies, gik dog konkurs i år 2001 (nogle flere oplysninger om dette findes på Newsforge). Storm Linux modtog nogle gode anmeldelser , men distributionen er ikke længere tilgængelig.

Storm var tilgængelig på Stormix Technologies' Storm Linux-websted, http://www.stormix.com/ (ikke længere tilgængeligt).

Ubuntu

Ubuntu er en Linux-distribution der tager udgangspunkt i Debians mangfoldighed og tilføjer jævnlige udgivelser (hver sjette måned), med entydigt fokus på brugeren og brugervenlighed (det skal bare fungere - Just Work, TM) og en målsætning om at tilbyde sikkerhedsopdateringer i ni måneder for hver udgivelse. Ubunto leveres med den seneste udgave af Unity og KDE, samt et udvalg af server- og desktop-programmer, der giver en behagelig oplevelse af desktop'en fra en enkelt cd.

Ubuntu sponseres af Canonical Ltd.

Flere oplysninger ...

Univention Corporate Server

UCS er en standardiseret og letanvendelig Linux-løsning, der indeholder et omfattende håndteringsssystem ud over selve styresystemet, der er baseret på Debian. Med indentitets- og infrastrukturhåndteringsystemet, leverer UCS, ud over standardtjenester, alle vigtige funktioner til at håndtere mindre og større it-miljøer. Det passer perfekt ind i eksisterende systemer og kan udvides med et stort antal certificerede applikationer (groupware, backup, fax, netværksovervågning, virtualisering, osv.) fra forskellige producenter.

Hvis du er interesseret, kan du hente en testversion fra vores hjemmeside.

Flere oplysninger ...

Xandros

Xandros Desktop var endnu en Debian-baseret distribution til desktopmarkedet, den dukkede op efter Corel Linux.

Du kan læse en anmeldelse af Xandros 1.0 i ExtremeTech, DistroWatch og OSnews (betaudgave).